Wat is aromatherapie?

Wat is aromatherapie?

Wat is aromatherapie?

Aromatherapie… het klinkt ingewikkeld, maar is dat het ook?

Nee!

Juist niet. En wanneer je weet hoe je aromatherapie in kan zetten kan het juist een enorm verschil maken in het leven van jouw gezin.

Maar ik snap het, ik had eerst ook mijn twijfels.

Is het moeilijk? Waar moet ik beginnen? Die flesjes, gaat dat wel werken?

Misschien heb jij deze twijfels ook. Dan is deze blog voor jou.

Aromatherapie

Aromatherapie betekent letterlijk geurentherapie. Therapie klinkt erg zwaar, maar aromatherapie is dat zeker niet. Misschien heb je thuis een diffuser staan waarin olie wordt verneveld. Dat is al aromatherapie. Zo simpel kan het zijn!

Voor aromatherapie gebruik je dus essentiële olie. Wat is dat precies?

Essentiële olie

Lang geleden werd de magische werking van bloemen, planten en kruiden al ontdekt. En het extract uit deze onderdelen noemen we essentiële olie.

Essentiële oliën zijn de levensenergie van planten.

Je tuin staat vol bloemen en planten. Kan je ze dan gewoon uit de tuin halen?

Nee, zo werkt het niet. Essentiële oliën worden gewonnen door een stoom-destillatieproces of door middel van compressie. Hierdoor worden ze maar liefst 100 tot 10.000 keer geconcentreerder dan de oorspronkelijke plant.

Verwar essentiële olie niet met plantaardige oliën. Hierbij kun je denken aan olijfolie. Plantaardige oliën wordt verkregen uit de vettere delen van een plant zoals de noten, zaden en pitten.

Essentiële oliën worden verkregen uit wortels, bloemen, bladeren, schors, hars etc. En zijn helemaal niet vettig.

Deze twee, essentiële olie en plantaardige olie, zijn wel een mooie combinatie om samen te gebruiken. Plantaardige olie kan namelijk dienen als draagolie waarmee je de essentiële olie kan verdunnen wanneer je deze op de huid zou willen aanbrengen. Een supercombinatie dus.

Hoe werkt dit in jouw lichaam?

De reuk is een sterk zintuig. Wanneer er ook maar één zintuigcel in de neus wordt geprikkeld, gaat er een signaal naar de hersenen.

Lavendel geeft je dat heerlijke rustige gevoel. En kan je zomaar ineens terug brengen naar die fijne vakantie in Frankrijk waarbij je langs lavendelvelden liep. Dat is wat geur kan doen.

Zo heeft iedere geur haar eigen unieke werking op zowel fysiek als mentaal niveau. Olie kan ontspanning en energie geven maar je kan ze ook inzetten bij kwaaltjes.

Neem weer lavendel, de meest bekende essentiële olie. Deze kan ondersteunen bij een goede nachtrust maar heeft ook een geneeskrachtige werking bij brand- en snijwondjes.  

En verder?

De essentiële oliën worden via de longblaasjes in de longen opgenomen door het bloed. Het bloed wordt via de bloedsomloop naar het hart en uiteindelijk door het hele lichaam vervoerd.

Maar aromatherapie werkt niet alleen via het reukorgaan.

Massage! Gebruik je essentiële oliën tijdens jullie mooie moment samen, tijdens kindermassage, dan wordt de olie ook via de huid opgenomen en komt terecht in de bloedvaten. Op die manier hebben essentiële oliën hun uitwerking op het gehele lichaam en alle organen. De essentiële oliën worden langzaam opgenomen door het lichaam.

Dat ze krachtig zijn bewijst dit maar weer.

De olie kan binnen 22 seconden de hersenen bereiken, binnen 2 minuten zitten ze in de bloedstroom en binnen 20 minuten heeft elke cel in het lichaam de essentiële olie opgenomen.

Ze werken zowel op fysiek, cognitief, emotioneel als spiritueel vlak.

Hoe zet je aromatherapie in?

Oké, essentiële olie is krachtig, maar hoe gebruik je ze?

De gemakkelijkste manier om essentiële olie te gebruiken is door middel van een diffuser. Dus aromatisch. Op deze manier verspreidt de geur zich in de ruimte. Een echte mama must have wanneer je veilig essentiële olie wil inzetten voor jouw kids.

Je kan de diffuser op de slaapkamer zetten voor een goede nachtrust. Maar bijvoorbeeld ook in de woonkamer voor een immuun boost waardoor je hele gezin er baat bij heeft.

Naast aromatisch gebruik van de oliën kan je deze ook aanbrengen op de huid. Verdun de essentiële olie dan met een draagolie zoals de genoemde olijfolie.

Massage is ook genoemd. Zet olie in voor bijvoorbeeld ontspanning of meer zelfvertrouwen. Kijk waar jouw kind behoefte aan heeft.  

Rollers zijn een mooie manier om essentiële olie op de huid aan te brengen. Kijk uit naar een volgende blog. Hier zal ik speciaal aandacht aan besteden. Met recepten natuurlijk! Zodat je zelf aan de slag kan.

De kracht van geur

Nu je weet dat essentiële oliën zo krachtig zijn kun je ze gericht inzetten binnen jouw gezin. En door aromatherapie in je dagelijks leven te integreren heb je een prachtige tool in handen om je kind te ondersteunen.

Weet je nog niet waar je moet beginnen? Geen probleem. De komende tijd neem ik je mee op olie avontuur. Ik zal veel tips en trucs met je delen.

Begin bij jouw gezin. Waar is behoefte aan?

Aromatherapie kan je bijvoorbeeld inzetten in spannende situaties, om heerlijk te slapen, te ontprikkelen, om te af schermen of om een rustgevende omgeving te creëren. Of gewoon om je er zo blij van wordt. Dat is je startpunt, vandaar ga je kijken waar je begint.

Waar ga jij essentiële olie voor inzetten?

Liefs Sjoukje

P.S. Is jouw startpunt om essentiële olie in te zetten bij jouw uitdagingen op het gebied van hooggevoeligheid? Uitdagingen als niet goed concentreren, niet goed slapen, niet goed afschermen of ontladen?

Dan is mijn online programma SuperPowers voor jou! Hierin leer ik jou stap voor stap hoe je essentiële olie inzet binnen jouw gezin om van hooggevoeligheid een echte superkracht te maken. Nieuwsgierig naar SuperPowers? Hier vind je alle informatie.

SuperPowers Online Programma
Share the love

About the Author

Hoi! Ik ben Sjoukje. Happy hooggevoelig ♥ Als kindercoach ondersteun ik kinderen hun hooggevoeligheid om te zetten van een last naar een unieke kracht in hun leven. Samen gaan we op zoek naar de magie! Kinderen hebben het recht om te stralen!

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: