Waarom een dagboek bijhouden belangrijk is

Schijven, een tool voor gevoelige kinderen

Schrijf het van je af! Waarom een dagboek bijhouden belangrijk is

Een dagboek, ik had er ook één als klein meisje. Ik schrijf nog steeds elke dag. Het dagboek met slot is inmiddels vervangen door mooie notitieboeken.

En Esmée is er nu ook helemaal gek op. Niet zo verwonderlijk eigenlijk. Want wist je dat van je af schrijven helend werkt?

En daarom is het een geweldige tool voor onze hooggevoelige kids. Dat hoofdje is aan het eind van de dag helemaal vol. Door te schrijven over emoties en over wat er allemaal is gebeurd die dag, bevrijd je kind zichzelf van deze gedachten.

Staat het op papier? Dan is het uit het hoofd. Wat een opluchting.

En zeker voor het slapen gaan is het schrijven in het dagboek fijn omdat je kind dan heerlijk kan slapen zonder al die gedachten die rondspringen in dat volle hoofd.

Maar niet alleen dan. Weet je nog de ontprikkelmand?

Doe een dagboek en mooie pennen in de ontprikkelmand van je kind. Op deze manier stimuleer je het van zich af schrijven ook gedurende de dag. Juist op de momenten dat het even teveel is en nodig is.

Is schrijven saai?

Onze kids moeten zoveel. Er staat al zoveel op het programma. Naar school, sporten, feestjes…

Heb je soms ook het gevoel dat het allemaal groots en meeslepend moet zijn? Dat je mee moet doen aan de verwachting van je omgeving?

Dit werkt niet voor hooggevoelige kinderen. Grenzen worden sneller bereikt, het emmertje loopt over. Dan is het fijn om even terug te gaan naar de basis. Schrijven is daarom helemaal niet saai.

Je kind kan er zijn of haar eigen draai aan geven. Mooie kleurtjes gebruiken, tekeningen maken, het kan en mag allemaal.

Waarom een dagboek bijhouden belangrijk is

Als volwassenen stoppen we vaak met schrijven. Maar juist het opschrijven van je gedachtes en dagelijkse activiteiten kan supergoed voor je zijn.

Waarom?

Het is een uitlaatklep. Wanneer je opschrijft wat je dwarszit kan je het gemakkelijker verwerken. Dit betekent minder stress!

Wist je dat ook je taalvaardigheid verbetert wanneer je veel schrijft? Hoe meer je schrijft, hoe beter je wordt. Moeilijk ideeën krijg je gemakkelijker op papier

Je geheugen wordt beter! Wanneer je dagelijks even de tijd neemt om in je dagboek te schrijven over wat er is gebeurd en wat je hebt gedaan wordt het steeds gemakkelijk om dit soort informatie te onthouden.

Door van je af te schrijven word je creatiever. Door te schrijven zie je problemen voor je op papier. Dit maakt het gemakkelijker om met creatieve oplossingen te komen die anders misschien nooit in je op waren gekomen. Je kan beter reflecteren.

Het ‘gewone’ waarderen

Vergeet jij het ‘gewone’ ook snel?

Het tempo ligt hoog. Door het snelle tempo van deze tijd is het lastig om te verwerken wat je allemaal meemaakt. De alledaagse dingen lijken hierdoor vaak niet meer zo belangrijk. Maar deze alledaagse dingen zijn juist mooi en belangrijk. Tijd om hier meer aandacht aan te besteden. Hoe je dit doet? Pak je dagboek erbij!

Juist door op te schrijven waar je dankbaar voor bent wordt je je bewust van alles wat er goed gaat.

Dit is juist ook belangrijk voor onze hooggevoelige kids. Hoe vaak benadrukt jouw kind het negatieve, alles wat niet goed is gegaan? Perfectionisme komt hier om de hoek kijken.

Het moet allemaal goed. Maar vaak richten ze zich juist op dat ene kleine dingetje wat niet goed ging. Het kan hun hele dag verpesten.

Daarom is het fijn om op te schrijven waar je kind allemaal dankbaar voor is. Hé, de dag ging toch helemaal niet zo slecht 😊

Schrijft jouw kind graag van zich af? Ga je het stimuleren?

Laat het me zeker weten in de reacties onder mijn blog. Ik ben benieuwd naar jouw ideeën hierover.

Liefs Sjoukje

 

Essentiële olie hooggevoelige kinderen

Share the love

About the Author

Hoi! Ik ben Sjoukje. Happy hooggevoelig ♥ Als kindercoach ondersteun ik kinderen hun hooggevoeligheid om te zetten van een last naar een unieke kracht in hun leven. Samen gaan we op zoek naar de magie! Kinderen hebben het recht om te stralen!

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: