Voorkom extra prikkels met natuurlijke producten

Voorkom extra prikkels - hooggevoeligheid

Voorkom extra prikkels – Parfum DIY met essentiële oliën

Een parfum DIY? Is dat niet een beetje een vreemde eend op deze blog?

Op het eerste gezicht lijkt dat inderdaad zo. Maar wanneer je denkt aan een chemical free lifestyle, zoals dat zo mooi wordt genoemd, past dit perfect. Ik wil namelijk geen extra prikkels in mijn huis. En sommige producten die je dagelijks gebruikt veroorzaken onnodig veel prikkels. Denk bijvoorbeeld aan huidirritatie of vermoeidheid. Dit kan voortkomen uit de producten, die niet natuurlijk zijn, die we gebruiken. En we gebruiken nogal wat van die producten op een dag. Eén voor één verban ik deze producten en vervang ze door een natuurlijk, veilige, variant. Ik neem je graag mee op mijn reis daarbij en dit keer was mijn parfum aan de beurt.

Iedereen gebruikt parfum. Maar wist je dat in de meeste parfums chemische stoffen zitten? Dit kan anders. Met essentiële oliën heb je een geweldige tool in handen om je eigen parfum te maken zonder vreemde, ongezonde ingrediënten. Maar hoe pak je dit aan?

Sowieso gebruik ik sinds ik essentiële oliën heb ontdekt geen parfum meer. De oliën zijn mijn parfum. Dus ook zonder dit DIY recept kom je een heel eind door jouw favoriete olie (verdund) op de huid aan te brengen.

Ontdek de verschillende noten

Parfum is een mengsel van verschillende geurlagen, ook wel ‘noten’ genoemd. Als je parfum op je huid aanbrengt, ruik je de noten in deze volgorde:

De bovennoot is wat je het eerste ruikt. Dit verdwijnt ook weer als eerste, meestal binnen 10 tot 15 minuten.

Zodra de bovennoot is verdwenen ruik je de middennoot. Dit is het hart van de geur en bepaalt bij welke familie het parfum hoort. Bijvoorbeeld oosters, bloemig, houtig of fruitig.

De basisnoot accentueert en fixeert de middennoot. Dit wordt ook wel het thema genoemd en vormt de basis van de geur. Deze noot blijf je wel 4 tot 5 uur ruiken.

Populaire noten

Populaire bovennoten zijn basilicum, bergamot, grapefruit, lavendel, lemon, lime, orange, peppermint en rosemary.

Black pepper, cinnamon bark, clove cardemom, kamille, jasmine, juniper, lemongrass, nutmeg, rose en ylang ylang zijn populaire middennoten.

En als laatste hebben we de basisnoten. Populaire basisnoten zijn cedarwood, cypress, ginger, patchouli, pine, sandelwood en vetiver.

Hoe meng je de verschillende noten?

Als je een geur mengt, voeg je eerst de basisnoten toe, dan de middennoten en als laatste de bovennoten. De ideale verhouding om de noten te mengen is 30% bovennoten, 50% middennoten en 20% basisnoten

Sommige parfummakers raden aan om maximaal 3 of 4 dominante noten te mengen.

Overige ingrediënten voor jouw parfum

Om parfum te maken met essentiële oliën hebben we natuurlijk meer ingrediënten nodig dan de essentiële oliën zelf.

Het proces begint met een basisolie. Populaire basisoliën zijn jojoba-, amandel- en druivenpitolie.

Voeg langzaam een paar druppels basis-, midden- en bovennoten toe aan de basisolie.

Tot slot voeg je iets toe om de ingrediënten te helpen vermengen. Alcohol is hiervoor een goede keuze omdat het snel verdampt en de noten goed laat verspreiden. Veel DIY parfummakers gebruiken (40% – 50% alcohol) wodka van goede kwaliteit.

Gebruik donkere glazen flesje om je parfum in te bewaren omdat dat je parfum beschermt tegen licht. Wat er weer voor zorgt dat jouw parfum langer houdbaar blijft.

Welke materialen heb je nodig voor jouw eigen parfum recept?

  • 2 eetlepels basisolie (bijvoorbeeld jojoba-, amandel of druivenpitolie)
  • 6 eetlepels alcohol van 50% – 95%
  • 2,5 eetlepel bronwater
  • 30 druppels essentiële olie (minimaal 1 uit elke noot)
  • Koffiefilter
  • Trechter
  • 2 schone glazen potjes of flesjes

Het parfum recept

Je hebt je ingrediënten bij de hand.

Giet de 2 eetlepels basisolie in een glazen flesje. Voeg de essentiële olie toe.

Voeg ongeveer 30 druppels in totaal toe. Begin met de basisnoten, dan de middennoten en ten slotte de bovennoten.

Let bij het toevoegen op de geuren. Als een geur veel sterker is dan de rest dan moet je daar minder van gebruiken zodat het niet gaat overheersen.

Voeg als laatste de alcohol toe.

Doe de deksel of dop erop en laat het parfum minimaal 48 uur staan. Je kunt het zelfs 6 weken laten staan, dan is de geur op zijn sterkst.

Controleer de fles regelmatig om te ruiken hoe de geur is.

Heb je de geur goedgekeurd? Voeg dan 2 eetlepels bronwater toe aan je parfum.

Schud de fles stevig voor 1 minuut zodat de inhoud goed kan mengen. Het is tijd om jouw parfum in een ander flesje te gieten. Gebruik hiervoor een koffiefilter en een trechter.

Kies een mooi flesje uit, waar je blij van wordt.

Wil je liever een solide parfum maken in plaats van een vloeibare? Dan kun je het water vervangen door gesmolten bijenwas. Voeg gesmolten bijenwas toe aan je parfum en giet het in een potje om af te koelen en te stollen.

Tips DIY Parfum

Een paar extra tips voor jouw eigen parfum.

Teveel verschillende noten kan de geur verpesten. Ruik elke essentiële olie afzonderlijk en overweeg of het bij de andere geuren past.

Maak geuren die lijken op je favoriete gerechten of drankjes. Met bijvoorbeeld kaneel, zoete sinaasappel, kruidnagel en kardemom maak je heerlijke parfums.

Citrus oliën maken je huid overgevoelig voor zonlicht. Pas dus op met je samenstelling in de zomer.

Parfum Inspiratie

Misschien weet je al precies welke essentiële oliën je samen wilt voegen tot jouw eigen parfum. Heb je nog een beetje inspiratie nodig? Wat dacht je van deze?

Voor wat meer moed en zelfvertrouwen.

Courage: Release + Bergamot + Geranium + Jasmine + Orange + Ginger

Voor pure ontspanning.

Hangmat: Stress Away + Vetiver + Patchouli + Bergamot + Tangerine

Dit is een prachtige voor de gevoeligerds onder ons. Favoriet hier in huis.

Aarden: Sacred Mountain + Lime + Ylang Ylang + Copaiba

DIY Fun

Zie je wel… parfum maken is superleuk en op deze manier ontwikkel je jouw eigen favoriete geur. Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met dit Parfum DIY recept en dat je die chemische parfum de deur uit doet. Het eerste begin van een gezonde levensstijl.

Ik hoor graag van jou. Ga je aan de slag met dit recept? En welke essentiële oliën kies je?

Liefs Sjoukje

P.S. Heb je nog geen oliën? No worries, I got you! Hier vind je meer informatie over zuivere essentiële olie. Heb je advies nodig? Stuur me een mailtje via info@happyhooggevoeligekids.nl en ik help je verder.

Werken vanuit huis

Share the love

About the Author

Hoi! Ik ben Sjoukje. Happy hooggevoelig ♥ Als kindercoach ondersteun ik kinderen hun hooggevoeligheid om te zetten van een last naar een unieke kracht in hun leven. Samen gaan we op zoek naar de magie! Kinderen hebben het recht om te stralen!

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: