Verlegenheid, verkeerd label van hooggevoeligheid

Verlegenheid, verkeerd label hooggevoelige kinderen

Verlegenheid, verkeerd label van hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid en verlegenheid worden vaak in één adem genoemd. Ik dacht altijd dat het bij elkaar hoorde. Dat het bij mij hoorde. Ik was gewoon verlegen. Dat werd vaak tegen mij gezegd en heel langzaam werd deze overtuiging in mijn hoofd geprent. Gelukkig weet ik nu wel beter. Maar het is moeilijk om deze negatieve overtuiging uit je hoofd te krijgen.

Hoe zit het precies met verlegenheid?

Verkeerd zelfbeeld

Ik blijk niet de enige te zijn. Veel hooggevoelige mensen hebben een verkeerd beeld van zichzelf. We zien onszelf als verlegen. We hebben dat steeds gehoord als reactie op ons afwachtende gedrag. Typisch een kenmerk van hooggevoeligheid. Eerst de kat uit de boom kijken. En hierdoor voldoe je niet aan de verwachtingen van de maatschappij. Er wordt verwacht dat je goed en direct kunt communiceren en dat je assertief bent.

In mijn jeugd heb ik vaak te horen gekregen dat ik verlegen was. En omdat het zo vaak tegen mij gezegd was, ging ik me ook zo gedragen. Toen dacht ik daar niet zo bij na en nam gewoon aan dat het waar was. Nu zie ik het bij mijn dochter. En nu pas raakt het me hoe onattent en kwetsend mensen soms kunnen zijn. Een lollige kassière die haar uitbundig een snoepje aanbiedt, waarna mijn dochter weigert. “Ach, ben jij zo verlegen?” Of wanneer ze een vragenvuur op haar af krijg door een onbekend meisje bij zwemles. Het overweldigt haar en klapt dicht. “Dus jij bent verlegen”, zegt het grote meisje tegen haar.

Als ik mijn dochter na zo’n voorval er naar vraag kan ze gelukkig duidelijk aangeven waarom ze op dat moment niet reageert en zich terug trekt. Maar ze zegt er wel bij dat ze verlegen is. Dat breekt mijn hart. Haar zelfbeeld is op deze jonge leeftijd al zo beïnvloed door kwetsende opmerkingen van vreemden.

Jippie, ik ben er niet mee geboren

Verlegenheid is de angst dat anderen ons niet aardig zullen vinden of niet zullen accepteren. We willen allemaal geaccepteerd worden, toch? Maar verlegenheid is een verkeerd label van hooggevoeligheid. Toen ik dit ontdekte kon in mijn verlegenheid in een ander licht zien. Eindelijk begreep ik hoe het in elkaar zat. Verlegenheid is geen permanent aanwezige karaktertrek. Het is een gemoedstoestand. Je kunt even verlegen zijn, maar dat is van voorbijgaande aard. Het is geen aangeboren eigenschap, zoals hooggevoeligheid dat wel is. Maar je kunt het wel aangeleerd krijgen.

Aangeleerde eigenschap

We ontwikkelen verlegenheid dus door bepaalde negatieve ervaringen in het verleden. We hadden het gevoel te falen of iets verkeerds te doen. Of anderen zeiden dat we iets verkeerds deden of maakten ons belachelijk. Wanneer je hooggevoelig bent komt dit veel sterker binnen, we raken overprikkeld en kruipen in onze schulp. Gebeurt dit vaak dan ontstaat een negatief zelfbeeld en we trekken ons terug. Later kost het veel tijd om te beseffen dat onze verlegenheid en geremdheid zijn aangeleerd doordat er verkeerd is omgegaan met onze hooggevoeligheid.

Eigenlijk is het je terug trekken heel goed. Het is een beschermingsmechanisme en dat is juist heel gezond. Het zorgt ervoor dat we niet overprikkeld raken. Het kost vaak tijd en moeite om dit in te zien.

Wauw, ik ben dus niet verlegen geboren. Wat een opluchting. Ik ben gaan nadenken over het feit dat mijn verlegenheid er altijd al was. En ik kwam erachter dat dit niet zo was. Dat het alleen aanwezig was in bepaalde situaties. Nu ik volwassen ben kom ik nog steeds wel eens in zulke spannende situaties. Nu kan ik onderscheiden dat ik gewoon tijd nodig heb om de kat uit de boom te kijken, dat ik het gewoon spannend vind. Ik weet dat ik dan niet direct verlegen ben.

Dat is het!

Met deze kennis kan ik mijn dochter beter ondersteunen. Wanneer er zich een situatie voordoet help ik haar. Ik geef bij de onattente vreemde mensen aan dat ze het spannend vindt. In de ogen van mijn dochter zie ik dan erkenning “Ja mam, dat is het!”

En wist je dat je je kind ook ontzettend goed kan steunen met kleine dingen? Affirmaties werken in dit geval bijvoorbeeld erg goed. In dit geval zijn de affirmaties “Ik sta sterk” of “Ik mag mezelf” perfect. Herhaal de zinnetjes samen met je kind. Of doe een briefje in het broodbakje of schooltas. En daar kan ik je bij helpen. Ik noem deze briefjes liefdesbriefjes en ik heb een paar mooie voor je gemaakt. Je kan mijn liefdesbriefjes gratis downloaden.

Liefdesbriefjes

Iedereen vindt het leuk om zo nu en dan eens verrast te worden, ook al is het maar klein. Deze liefjesbriefjes in het broodbakje is een kleine moeite maar heeft een enorm effect. Probeer het maar eens.

Ik ben benieuwd naar jou. Herken je dit bij je kind? En wat doe jij in dit soort situaties?

Liefs Sjoukje

 

Share the love

About the Author

Hoi! Ik ben Sjoukje. Happy hooggevoelig ♥ Als kindercoach ondersteun ik kinderen hun hooggevoeligheid om te zetten van een last naar een unieke kracht in hun leven. Samen gaan we op zoek naar de magie! Kinderen hebben het recht om te stralen!

Leave a Reply 2 comments

Kitty - 13 september 2018 Reply

Beste Sjoukje,
Ik zou heel graag lid willen worden van de besloten groep. Hoe kan ik dir doen?
Groetjes, Kitty, mama van hooggevoelige Sophie 💖

Leave a Reply: