Waarom kijkt jouw kind altijd eerst de kat uit de boom?

Hooggevoelig? Eerst de kat uit de boom kijken

Waarom kijkt jouw kind altijd eerst de kat uit de boom?

De kat uit de boom kijken, even afwachten. Vaak krijgen hooggevoelige kinderen hier niet de tijd voor. Ze moeten maar “gewoon” net als alle andere kinderen direct meedoen. Dat maakt het lastig, want jouw hooggevoelig kind is nog niet zo ver. Jouw kind moet eerst de situatie nog even analyseren. Hoe zit dat precies?

Hooggevoelige kinderen zijn gevoelig voor prikkels en verwerken deze intens. En wat kost dit veel energie. Alle prikkels die binnen komen worden geanalyseerd. Geanalyseerd op risico’s en gevolgen. We hebben allemaal een gedragsremmend en een gedragsactiverend systeem in de hersenen. Elaine Aron, pionier op het gebied van hooggevoeligheid, noemt dit het stop-en-check-systeem en het eropaf-systeem. Je voelt waarschijnlijk al aan dat vooral het eerste, het gedragsremmende systeem, extra actief is bij hooggevoelige kinderen.

Stop-en-check-systeem

Een situatie wordt helemaal geanalyseerd. Daardoor lijkt het soms dat jouw hooggevoelig kind alleen maar staat te kijken, langs de kant blijft staan. Terwijl jij misschien denkt “Ga toch meespelen”. Maar op dat moment gaat er heel wat in dat hoofdje om. Is het veilig? De zandbak zit vol met modder. De glijbaan is nat. Ik wil niemand teleurstellen. Wat verwachten andere kinderen van mij?
Alles wordt overdacht. Hierdoor duurt het langer voordat je kind een keuze heeft gemaakt.

Hooggevoelige kinderen zijn enorm kritisch op zichzelf, dus ook overdenken ze alles wat ze zelf doen. Wat kan nog beter? Misschien herken je het wel bij je kind. Onzekerheid slaat toe en je kind piekert eindeloos.

Eropaf-systeem

Wanneer kinderen een sterk gedragsactiverend systeem, eropaf-systeem, heeft dan zullen zij direct de modderige zandbak inspringen. Hooggevoelige kinderen hebben altijd een sterk gedragsremmend systeem. Maar het komt ook voor dat een hooggevoelig kind daarnaast ook een sterk gedragsactiverend systeem hebben. Deze kinderen rennen wel direct op alles af, willen nieuwe dingen ervaren. Maar verrassend genoeg hebben deze kinderen nauwelijks ongelukjes. Zij hebben van te voren al wel de risico’s bepaald voordat zij aan iets nieuws beginnen.

Geduld hebben met je kind is dus heel belangrijk. Je weet nu waarom je kind soms zoveel tijd nodig heeft. Laat je kind rustig de situatie overdenken, hierdoor voelt je kind zich veilig omdat hij of zij weet dat dit de goede keuze is.

Soms heeft je kind wat aanmoediging nodig, jouw vertrouwen. Hiervoor heb ik mooie liefdesbriefjes voor jullie gemaakt. Deze kun je in het broodbakje van je kind doen of op het kussen leggen. Wat een mooie verrassing voor je kind. Je kind krijgt hierdoor vertrouwen en weet dat jij achter hem of haar staat.

Wil je deze liefdesbriefjes ontvangen? Pak dan jouw cadeautje uit.

Liefs, Sjoukje

 

Liefdesbriefjes voor hooggevoelige kinderen

 

Share the love

About the Author

Hoi! Ik ben Sjoukje. Happy hooggevoelig ♥ Als kindercoach ondersteun ik kinderen hun hooggevoeligheid om te zetten van een last naar een unieke kracht in hun leven. Samen gaan we op zoek naar de magie! Kinderen hebben het recht om te stralen!

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply:LAAT JE KIND STRALEN!