Ochtendroutine om je dag sterk te beginnen

Ochtendroutine voor hooggevoelige kinderen

Ochtendroutine om je dag sterk te beginnen

Op mijn blog heb ik het vaak gehad over een avondroutine, een bedritueel. Aan het einde van de dag is het fijn voor jezelf en jouw kind om alle prikkels te verwerken en los te laten zodat je goed kan slapen. Maar hoe zit het eigenlijk in de ochtend?

Een ochtendroutine is net zo belangrijk als een avondroutine. Denk maar eens aan die ochtendhumeurtjes van je kind. Als de dag humeurig begint voel je je direct minder lekker in je vel zitten. De kans is groot dat dit gevoel gedurende de dag blijft hangen. Tijd voor een ochtendritueel!

Creëer je eigen ochtendritueel

Veel kinderen vinden een vast patroon fijn. Het ritme van opstaan, aankleden, ontbijten, tanden poetsen… je kan zelf een planbord maken om deze stappen overzichtelijk aan je kind te laten zien.

En verder?

Even stil staan en je dag doornemen geeft positieve energie voor de dag. Wat wil je kind vandaag leren? Heeft je kind daar hulp bij nodig?

Wees open en kijk waar jouw kind mee komt. Misschien ben je helemaal verbaast met de uitspraken van je kind. Stimuleer dat alles goed is en bied hulp waar jij kan. En weet je even niet? Als professioneel Googler kan ik melden dat Google altijd het antwoord heeft.

Ook affirmaties helpen je om de dag positief te beginnen. Affirmaties zijn kleine zinnetjes die we constant in ons hoofd herhalen. Meestal dwalen de dingen die we tegen onszelf zeggen in een vicieuze cirkel in ons hoofd rond. We zijn ons er niet van bewust en het patroon is moeilijk te doorbreken.

Probeer het toch, en ga voor een positieve gedachte. Misschien heeft het te maken met iets waar je kind tegenop kijkt die dag. Bijvoorbeeld een spreekbeurt. “Ik kan het”, is daarvoor een mooie affirmatie.

Of misschien heb je een perfectionist in huis, misschien ben je er stiekem zelf één. Ik zeker!

Denk dan eens aan de affirmatie: “Ik mag fouten maken”. Dat lucht op en geeft ruimte.

Kijk naar jouw situatie en waar jullie open voor staan. Er zijn nog veel meer onderdelen die je toe kan voegen. Een korte meditatie of yogaserie. Het hoeft niet lang. Vijf minuten is al genoeg om je dag goed te starten.

Ochtendhumeur

Toch nog ochtendhumeurtjes aan de ontbijttafel? Heb je een diffuser bij de hand? Doe dan een paar druppeltjes sinaasappel in de diffuser om de lucht te klaren.

Het zijn simpele dingen die een wereld van verschil kunnen maken.

Magische morgen

Wat doe je zelf in de ochtend? Ga je direct als een razende aan de slag om iedereen op tijd op de juiste plek te krijgen of mag je van jezelf rustig opstarten?

Een ochtendritueel voor jezelf is geen overbodige luxe. Het bereidt je voor op alle drukte die gaat komen en zorgt ervoor dat je daar geaard aan de dag begint.

Het eerste wat ik doe ’s ochtends is de Miracle Morning. Het is een ochtendritueel, samengesteld door Hal Elrod. In zijn boek de Miracle Morning legt hij jou de SAVERS voor. Elke letter staat voor een onderdeel uit zijn ochtendroutine.

Miracle Morning Hal Elrod

S staat voor Silence, meditatie, wees even stil. A, mijn favoriet, staat voor Affirmaties. Daarna gaat hij door met Visualisatie. Een beetje Exercise, gevolgd door Reading. Hij sluit af met Scribing. Niet echt een woord, zoals hij zelf ook aangeeft, maar anders klonk het niet zo leuk als het nu doet. Schrijven, je gedachten op papier zetten is deze laatste stap.

Je kan er eentje uitpikken en daarmee beginnen of je husselt de onderdelen door elkaar zodat ze echt bij jou passen.

Pak ook jouw doelen erbij. Als je start met de focus op jouw doelen en je voorneemt daar actie op te ondernemen is de kans groter dat je weer een stap dichter bij jouw doel komt. Anders kom je er aan het eind van de middag een keer achter wat je eigenlijk wilt bereiken en laat je het maar voor wat het is. Je gaat dan mee met de waan van de dag.

Zet in de ochtend jouw intentie voor de dag en je merk dat je zoveel productiever bent. Een intentie is zo krachtig!

Ik vind het een mooie manier om mijn dag mee te beginnen, het kalmeert en maakt me klaar voor een nieuwe uitdagende dag.

Hoe begin jij jouw dag? Heb jij een ritueel, voor jezelf en jouw kids?

Liefs Sjoukje

 

Affirmatieplan voor kinderen

Share the love

About the Author

Hoi! Ik ben Sjoukje. Happy hooggevoelig ♥ Als kindercoach ondersteun ik kinderen hun hooggevoeligheid om te zetten van een last naar een unieke kracht in hun leven. Samen gaan we op zoek naar de magie! Kinderen hebben het recht om te stralen!