O ja, waar was ik mee bezig. Hoe prikkels je afleiden

Concentratie hooggevoelige kinderen

Hoe prikkels je afleiden

Kan je kind zich moeilijk concentreren? Niet zo vreemd. De hele dag door worden we omringd door prikkels. De hele dag worden we afgeleid.

Kinderen hebben het zwaar. In de klas gebeurd er van alles. Er loopt iemand naar de wc, iemand stelt een vraag, een ander beweegt veel. Het lijken kleine dingen maar hooggevoelige kinderen valt alles op. Blijf dan maar eens sterk. Met je aandacht bij één ding. Dat gaat bijna niet.

Het blijkt dat bijna de helft van de hooggevoelige kinderen snel afgeleid is. Dit kan ten koste gaan van de prestaties op school. Hoe kun je als ouder je kind hierbij helpen?

Bubbel

Ik heb gemerkt dat veel kinderen baat bij de bubbel hebben. De bubbel, het klinkt nog een beetje vaag 🙂 Wanneer je kind bescherming nodig heeft van alle prikkels van buitenaf kan je kind de bubbel om zich heen zetten. Oefen deze visualisatie oefening met je kind zodat hij of zij het zelf kan gebruiken.

Oefen op een rustige plek waar je niet gestoord kan worden. Lees de visualisatie rustig aan je kind voor.

Ga lekker zitten of liggen en adem rustig adem. Sluit je ogen. Stel je voor dat er een bubbel om je heen zit. Deze bubbel is doorzichtig. Je kan dus alles zien en horen wat er buiten de bubbel gebeurd. Maar alles wat je niet fijn vindt blijft buiten de bubbel. Je mag je bubbel zo mooi maken als je zelf wilt. Heeft het een kleur? Of je favoriete dingen? Is de bubbel groot of klein? Zit de bubbel dicht om je heen of heb je juist veel ruimte?

Hoe voel je je? Voelt het ontspannen, warm of rustig? De bubbel beschermt je, voel maar hoe de bubbel je beschermt. Dit is jouw veilige plek.

Affirmaties

Affirmaties zijn korte positieve zinnetjes die je kind steeds herhaalt. Dit hoeft niet uitgesproken te worden, het kan ook in jezelf. Affirmaties zorgen er voor dat je steviger in je schoenen staat. Een mooie affirmatie om mee te nemen is “Ik ben goed zoals ik ben”. Ondanks dat je kind afgeleid is weet hij of zij dat dat oké is.

Olie

Ook essentiële oliën kunnen je kind ondersteunen. Een mooie combinatie voor in de diffuser is Peppermint en Lemon. Van elk twee druppeltje in de diffuser ’s ochtends vroeg en je dag begint goed. Je zou ook een roller kunnen maken waarbij je deze oliën aanvult met een draagolie. Zo kan je kind zelf de olie rollen wanneer daar behoefte aan is.

Is jouw kind snel afgeleid? Hoe help jij je kind? Laat het me zeker weten in een reactie onder deze blog. Ik kijk ernaar uit.

Liefs Sjoukje

Essentiële olie hooggevoelige kinderen

Share the love

About the Author

Hoi! Ik ben Sjoukje. Happy hooggevoelig ♥ Als kindercoach ondersteun ik kinderen hun hooggevoeligheid om te zetten van een last naar een unieke kracht in hun leven. Samen gaan we op zoek naar de magie! Kinderen hebben het recht om te stralen!

Leave a Reply 4 comments

Carolien - 14 februari 2019 Reply

Waar kan ik dit soort lavasteentjes kopen?
Ik hoor het graag!

  Sjoukje - 16 februari 2019 Reply

  Hoi Carolien, Lavakralen zijn online te bestellen of via een hobbywinkel in de buurt. Liefs Sjoukje

Manon - 2 april 2020 Reply

Hoi hoi
Mijn zoontje Duuk is ook erg snel afgeleid. Hij heeft al een roller met vetiver, cedarwood, lavender.

Hij vraagt er zelf om en gebruikt de roller meerdere keren op een dag.
Maar alsnog is hij soms flink van slag, boos, verdrietig zegt dat hij het niet kan. Enz.
Last van herrie, en vol hoofd en moe zijn
Heb je misschien nog een extra tip?

Liefs Manon

  Sjoukje - 16 april 2020 Reply

  Hoi Manon,

  Wat goed dat jouw zoontje er zelf om vraagt. Verder zou je bijvoorbeeld veel momenten in de dag kunnen plannen om even te ontprikkelen. Iets doen waar hij echt even van bij kan komen. Een ontprikkelmand met zijn favoriete spulletjes is dan handig.

  En aardende oefeningen helpen om echt in het moment te blijven. Dat is altijd fijn.

  Liefs Sjoukje

Leave a Reply: