Must read! Hoogsensitieve kinderen

hoogsensitieve kinderen

Must read! Hoogsensitieve kinderen

Yeah, de Happy Kids Bookclub gaat van start! Met de zomervakantie in aantocht is het een goed moment om het eerste boek in de Happy Kids Bookclub te bespreken. Inspiratie voor een zomervakantie vol goede boeken.

Dit boek staat op nummer 1 in mijn top vijf boeken over hooggevoelige kinderen. Ik heb dit boek eerder besproken maar omdat het mijn favoriet is wil ik je er graag meer over vertellen. Over welk boek ik het heb? Hoogsensitieve Kinderen van Esther Bergsma. Het is een feest van herkenning! Hoogsensitieve kinderen is een echte must read!

Boek vol herkenning

In het voorwoord meld schrijfster Esther Bergsma het al: “Je vindt in dit boek herkenning”. Soms heb je als ouder die bevestiging nodig. Doe ik het wel goed? Is mijn kind niet raar? Ik voel me machteloos, hoe ga ik er mee om? Dit zijn heel logische gedachten wanneer het neerkomt op de opvoeding van onze hooggevoelige kinderen. Je hebt het gevoel dat je er alleen voor staat.

Wat brengt het boek je? “Je merkt dat je niet de enige bent en je leert jouw kind beter te begrijpen”. Dit is wat we als ouders nodig hebben!

Het boek begint bij de basis, wat is hooggevoeligheid? Hooggevoeligheid is gevoeligheid voor prikkels en intense verwerking daarvan. Deze twee onderdelen worden uitvoerig beschreven. Met veel voorbeelden die je direct zullen aanspreken. De theorie uit het boek is gebaseerd op uitgebreid onderzoek. Dit geeft het boek voor mij die echte verdieping.

Ouders kunnen veel problemen ervaren in de opvoeding van hun hooggevoelige kind. Uit het onderzoek komt naar voren dat woedeaanvallen op nummer één staan. Op de voet gevolgd door problemen op het gebied van slapen, school, spelen en eten. Deze probleem krijgen in het boek speciale aandacht. Weer gebaseerd op onderzoek. Want problemen met slapen? Wat dan precies? Je kan hierbij denken aan problemen met inslapen, bang zijn in het donker of moeite hebben met afscheid nemen. Het boek gaat dus echt in op de problemen waar je als ouder tegen aan kan lopen. Niet oppervlakkig!

Hooggevoeligheid zorgt natuurlijk niet alleen voor problemen. Het is juist een mooie eigenschap en het kan uitgroeien tot een kracht. Ook hier wordt aandacht aan besteed in het boek. Wat zijn de talenten van je hooggevoelige kind? Met stip op één, zorgzaamheid.

BABA methode

Als ouder wil je natuurlijk weten hoe je je kind het beste kunt ondersteunen. Aan theorie alleen heb je niet genoeg. Dit boek biedt handvatten die je helpen om je kind te begeleiden. Er worden veel tips gegeven. Tips waar je echt wat aan hebt in het dagelijks leven.

Maar ook hooggevoelige kinderen zijn niet altijd engeltjes. Wat doe je in zo’n situatie? Want wanneer je hooggevoelig kind overprikkeld is komt er niets binnen. Daarvoor wordt de BABA methode geïntroduceerd. Zoals in het boek wordt uitgelegd: “Het BABA-model biedt een praktisch handvat bij het doorbreken van ineffectieve gedragspatronen. Het voorkomt dat situaties escaleren, het vermindert schuldgevoelens bij het kind en het stimuleert het probleemoplossend vermogen van het kind”.

BABA staat voor Begrijp, Accepteer, Begrens en Alternatief. Dit model wordt uitgebreid besproken met een goed voorbeeld zodat het voor jezelf duidelijk wordt. Een grote steun in de opvoeding. Ik ga ermee aan de slag!

Soms is het zwaar

En er worden geen doekjes om gewonden: opvoeden is niet altijd makkelijk. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat er drie groepen kinderen zijn waarbij ouders de opvoeding als zwaar ervaren:

• Extraverte, drukke kinderen
• Introverte, terughoudende kinderen
• Kinderen met een sterke wil

Mijn mening? Een prachtig boek! Echt een aanrader. Dit boek kan onze kinderen zoveel brengen. Voor ons als hooggevoelige volwassenen is het jammer dat onze ouders dit boek niet in handen hebben gehad. Het is zo waardevol voor begrip en ondersteuning!

En? Ik ben benieuwd naar jou. Heb je Hoogsensitieve Kinderen al gelezen? Ja! Wat vond je ervan?

Nog niet? Ga je het lezen?

Liefs, Sjoukje

Affirmatieplan voor kinderen

 

Share the love

About the Author

Hoi! Ik ben Sjoukje. Happy hooggevoelig ♥ Als kindercoach ondersteun ik kinderen hun hooggevoeligheid om te zetten van een last naar een unieke kracht in hun leven. Samen gaan we op zoek naar de magie! Kinderen hebben het recht om te stralen!