“Er is iets misgegaan! In de buik! Het is jouw schuld!” Een zevenjarig meisje is helemaal woedend. Ze wil niet anders zijn, ze wil niet naar een kindercoach hoeven terwijl haar klasgenootjes lekker op school zitten. Weer iets dat ik moet en iemand anders niet. Weer iets waardoor ik anders ben. Iemand moet de schuld krijgen. En dat is mama.

Gevoelig zijn is soms lastig. Je ziet zo veel, je hoort zo veel, je voelt zo veel. Van alles is er gewoon te veel. Daardoor raak je overprikkeld, je zit soms niet lekker in je vel. Natuurlijk vragen kinderen zich af waarom ze zo zijn. Waarom ze zo anders zijn. Ze zien nog niet dat gevoelig zijn ook een gave is.

Aangeboren eigenschap

Vaak krijgen moeders de schuld. Jij hebt tenslotte je kind negen maanden bij je gedragen. Papa heeft er volgens je kind niets mee te maken. Lieve mama, wees gerust, het ligt niet aan jou!
Hooggevoeligheid is een aangeboren eigenschap, er is niets mis gegaan. Vaak zie je wel dat één van de ouders ook hooggevoelig is. Dit hoeft niet alleen mama te zijn.

De enige

“Maar ik ben de enige in mijn klas!” Het zevenjarige meisje is gekalmeerd. Na de uitleg over hooggevoeligheid en dat mama er niets aan kan doen komt verdriet naar boven. “Ik ben de enige”.
20% van de mensen is hooggevoelig. Dat is heel veel. Wanneer je kind in een klas met 20 kinderen zit weet je dat er nog 3 kinderen moeten zijn die ook hooggevoelig zijn. Soms herken je deze kinderen niet omdat kinderen zich snel aanpassen aan wat van hen verwacht wordt. En gevoelig zijn hoort daar niet bij. Gevoelige kinderen kunnen vaak niet zichzelf zijn en raken zichzelf hierdoor kwijt.

“O, ben ik niet de enige? Nu je het zegt, ik denk dat mijn vriendin ook gevoelig is. Zij doet soms net zoals mij. Gelukkig er zijn er meer zoals mij”. Wat een geruststelling.
Er zijn er meer zoals jij maar toch ben je uniek. Iedereen is weer op een andere manier gevoelig en heeft zijn of haar eigen talenten. Die mix maakt het zo leuk.

Praat over hooggevoeligheid

Het bespreekbaar maken van hooggevoeligheid is zoals je ziet erg belangrijk. Zo weet je kind dat het slechts één van de eigenschappen is die je kind bezit. Soms lastig, maar vaak ook erg mooi. Begrip van hooggevoeligheid zal er ook voor zorgen dat je kind zichzelf beter leert kennen. “Daarom doe ik bepaalde dingen zo. Dus het is heel logisch dat ik zo doe”. Dingen vallen op z’n plek. Kinderen kunnen hierdoor zichzelf accepteren en hun hooggevoeligheid helemaal omarmen. “Dit hoort gewoon bij me”.

Ook kan je kind er nu rekenschap mee houden. Als je kind bijvoorbeeld te veel doet op een dag dan raakt hij of zij overprikkeld. Je kind voelt dan vanzelf aan wanneer het tijd is om even rust te nemen. Dit is dan niet meer stom, maar het hoort er gewoon bij. Het is niet erg.

Voelt jouw kind zich soms ook zo anders? En wie krijgt bij jullie de schuld?

Liefs Sjoukje

p.s. Wil jij je kind ook wat liefdevolle aanmoediging geven? Pak dan hieronder je cadeautje uit!

[sociallocker]Liefdesbriefjes Happy Hooggevoelige Kids[/sociallocker]
Share the love

About the Author

Hoi! Ik ben Sjoukje. Happy hooggevoelig ♥ Als kindercoach ondersteun ik kinderen hun hooggevoeligheid om te zetten van een last naar een unieke kracht in hun leven. Samen gaan we op zoek naar de magie! Kinderen hebben het recht om te stralen!

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: