Kijk jij op tegen het rapport?

Onderpresteren hooggevoelige kinderen

Laat jouw hooggevoelig kind niet zien wat er in zit?

Het is weer tijd voor het rapport. De toetsen zijn geweest en de balans is weer opgemaakt. Maak je je zorgen over de resultaten? Kijk je er tegen op?

Heel begrijpelijk want hooggevoelige kinderen presteren op school niet altijd optimaal. Terwijl het er juist wel inzit. Maar ze laten het niet zien. Waardoor komt dit toch?

Overprikkeling

Hooggevoelige kinderen raken snel overprikkeld. School is dan geen goede plek om te zijn. Want de prikkels vliegen je om de oren. Dit kan variëren van de felle lichten in de klas, het lawaai dat kinderen maken, de geur die in de klas hangt, het humeur van de kinderen en de juf of meester, pesten, veranderingen in het werkschema tot het spelen in een groep met andere kinderen. Er komt echt veel op je kind af op een schooldag. Logisch dat wanneer je kind dit allemaal moet verwerken er geen ruimte meer is voor iets anders. En zeker niet voor de toets.

Beelddenken

Iedereen heeft een eigen manier van leren. Veel hooggevoelige kinderen zijn beelddenkers, zij denken dus in beelden. Deze beelden moeten ze eerst omzetten om te begrijpen wat de juf of meester precies bedoeld. Hoe zit het precies?

Begrip

Niet elke juf of meester is op de hoogte van het begrip hooggevoeligheid. En door de grote klassen is er vaak geen ruimte om extra aandacht te besteden aan jouw kind. Dit kan irritatie opwekken bij jouw kind.

Ik heb geen zin!

Gaat jouw kind met tegenzin naar school? Is het elke ochtend een strijd om jouw kind op tijd op school te krijgen? Je kind kan erg opkijken tegen school. Bovenstaande onderwerpen kunnen daarvan de oorzaak zijn. Deze strijd kan al voordat de schooldag begint tot overprikkeling leiden.

Verveling

Hooggevoelige kinderen zijn slim. Het kan zijn dat het te langzaam gaat voor jouw kind. Ze begrijpen de leerstof snel en hebben het snel onder de knie. Gelukkig zijn er mogelijkheden op school om extra leerstof aan te bieden. Vraag daar zeker naar bij de juf of meester wanneer je merkt dat je kind zich begint te vervelen.

Zoals je ziet, er zijn zoveel prikkels te verwerken. Hierdoor kunnen de leerprestaties van jouw kind achterblijven. Weet dat jouw kind ontzettend zijn of haar best doet. Het lukt alleen even niet. Het is teveel.

Kijk jij tegen het rapport op? Wat speelt er bij jouw kind? Let me know!

Liefs Sjoukje

 

Share the love

About the Author

Hoi! Ik ben Sjoukje. Happy hooggevoelig ♥ Als kindercoach ondersteun ik kinderen hun hooggevoeligheid om te zetten van een last naar een unieke kracht in hun leven. Samen gaan we op zoek naar de magie! Kinderen hebben het recht om te stralen!

Leave a Reply 4 comments

Maaike Thijssen - 15 februari 2018 Reply

Hoi Sjoukje,

Het stuk ‘ onderpresteren’ is hier heel herkenbaar. Gelukkig gaat mijn zoontje wel met plezier naar school en kan hij de prikkels steeds beter verwerken. Hij is inderdaad slim, maar laat dit niet altijd zien. Ik vraag me al lang af: hoe kunnen we hem stimuleren en er meer ‘ uit’ halen? ‘ moeten’ we hem stimuleren of moeten we hem in zijn comfortzone laten zitten? Voor ons is beide prima, we eisen zeker niet van hem niet koste wat t kost dat hij hogere cijfers haalt. maar waar wordt hij op de lange termijn het gelukkigst van. Hij is nu 9 jaar.

Ben benieuwd naar uw reactie

Groetjes Maaike

  Sjoukje - 15 februari 2018 Reply

  Hoi Maaike, Dank je wel voor je reactie!
  Er moet een mooie balans zijn. Kinderen hebben zeker uitdaging nodig. En buiten hun comfortzone leren ze het meeste. Maar er over heen gaan kan ook weer overprikkeling tot gevolg hebben. Je schrijft dat je zoontje de prikkels steeds beter kan verwerken, dat is positief! Vaak ontprikkelen we in onze comfortzone. Probeer een mooie balans hierin te vinden.
  Liefs Sjoukje

Marjolein - 15 februari 2018 Reply

Ik merk dat sabine heel gevoelig is voor wat andere kinderen doen. Haalt ze een ruimvoldoende vind ze het nog niet goed, want die en die hebben een goed gehaald. Haar rapport was gemiddeld, alleen de cito erg slecht. Ze voelt zich dan ook dom. Terwijl ze heel slim is. Ook zijn we er achter gekomen dat ze dyslexie heeft, dus dat is ook een groote oorzaak van de lage uitslag. Ze wil er zelf niet over praten en word erg boos als ik het over dyslexie heb… wel lastig.

  Sjoukje - 15 februari 2018 Reply

  Hoi Marjolein, Wat lastig, dyslexie geeft dus een extra uitdaging voor haar. Hooggevoelige kinderen zijn erg perfectionistisch, het moet altijd beter. Dus dat is heel herkenbaar in je verhaal. Eigenwijsjes, de affirmatiekaartjes, kunnen helpen om wat meer vertrouwen in het eigen kunnen te krijgen. Een leuke en makkelijke manier. Misschien leuk om samen uit te proberen. Liefs Sjoukje

Leave a Reply: