Is het langs de lijn veilig?

Hooggevoelige kinderen en vriendjes

Is het langs de lijn veilig?

Langs de lijn staan, dat is wat veel hooggevoelige kinderen doen. Eerst de kat uit de boom kijken en bepalen of het veilig is. De radartjes in het hoofd werken op volle toeren. Je wilt dat je kind mee gaat spelen. Je wilt dat je kind erbij hoort. Maar op school moet jouw kind het alleen doen. Alleen vriendjes maken, alleen zijn of haar weg vinden op het schoolplein.

Misschien maak je je als ouder zorgen. Je kind heeft nauwelijks vriendjes en spreekt weinig af. Vaak vindt jouw kind dit helemaal niet erg. Na schooltijd is het voor hen bijvoorbeeld echt even tijd om bij te tanken. Het was genoeg voor die dag.

Wat maakt spelen soms zo moeilijk voor hooggevoelige kinderen?

Teleurstelling

Naast het feit dat hooggevoelige kinderen in het spelen een afwachtende houding hebben zijn er meer aspecten waarom ze voorzichtig zijn. Hooggevoelige kinderen zijn namelijk snel teleurgesteld in vriendjes.

Ze hebben zich een beeld gevormd hoe een vriendschap er uit moet zijn. Bijvoorbeeld “wat is eerlijk?” Dit rechtvaardigheidsgevoel is erg sterk bij hooggevoelige kinderen.

En hoe ga je met elkaar om? Gebeurt dit niet hoe het hoort dan raken hooggevoelige kinderen erg teleurgesteld.

Aanpasexpert

Hooggevoelige kinderen weten precies wat er van hen verwacht wordt. Ze passen zich daarom vaak aan. Hierbij vergeten ze wat ze zelf willen. Liever met Lego spelen dan tikkertje doen? Een hooggevoelig kind zal het niet snel zeggen. En gaat mee met wat het vriendje wil. Op zo’n moment komen er zoveel prikkels op je kind af dat er helemaal geen ruimte meer is om bezig te zijn met wat hij of zij nu zelf eigenlijk wil.

Dit hoeft geen probleem te zijn. Maar het kost ontzettend veel energie en kan zelfs leiden tot klachten. Eigen grenzen aangeven is hierin belangrijk. Hou het dus in de gaten.

Ik wil mijn zin

Het kan ook het tegenovergestelde zijn. Extraverte hooggevoelige kinderen hebben de neiging om juist hun zin door te drijven. Zij willen bepalen wat ze gaan doen. Emoties kunnen heftig geuit worden. Dit vinden vriendjes niet altijd even leuk. Gelukkig wordt dit gedrag minderen wanneer ze ouder worden.

Hooggevoelige personen houden niet van verandering en onbekende nieuwe dingen. Ook dit kan meespelen voor het weinig afspreken met vriendjes. En natuurlijk is er nog het verschil in persoonlijkheid. Soms klikt het gewoon niet met andere kinderen.

Probeer je kind niet te pushen. Dit zal averechts werken. Jouw kind kan hierdoor het gevoel krijgen dat zijn mening en behoeftes niet belangrijk zijn. Help je kind stap voor stap. Doe het rustig aan.

Ik merk dat Esmée een echte aanpasexpert is. Hoe zit dat bij jouw kind? Laat het me weten in een reactie onder mijn blog.

Liefs Sjoukje

 

Affirmatieplan voor kinderen

Share the love

About the Author

Hoi! Ik ben Sjoukje. Happy hooggevoelig ♥ Als kindercoach ondersteun ik kinderen hun hooggevoeligheid om te zetten van een last naar een unieke kracht in hun leven. Samen gaan we op zoek naar de magie! Kinderen hebben het recht om te stralen!

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: