Is jouw kind een sensatiezoeker?

Is jouw kind een sensatiezoeker?

Is jouw kind een sensatiezoeker?

Misschien twijfel je. Is mijn kind wel hooggevoelig? Je herkent je kind niet in bepaalde eigenschappen van hooggevoeligheid: heeft behoefte aan een rustige omgeving met niet te veel mensen, tijd nodig hebben om aan een nieuwe situatie of omgeving te wennen, niet houden van verrassingen, wil niet in het middelpunt van de belangstelling staan.

Avontuur

Jouw kind zoekt juist het avontuur op. Wil graag nieuwe dingen uitproberen. Veel activiteiten op een dag? Voor jouw kind geen probleem. Maar je merkt dat je kind daardoor op een gegeven moment overprikkeld raakt. Wat meestal uitloopt op veel boosheid. Driftbuien komen dan ook vaak voor. Het klinkt vreemd maar ook jouw kind, jouw druktemaker, kan hooggevoelig zijn.

Wist je dat we twee types hooggevoelige mensen kunnen onderscheiden? We hebben de rustzoeker, de introverte hooggevoelige en de high sensation seeker, de extraverte hooggevoelige. 70% valt onder de eerste categorie. 30% van de hooggevoelige mensen is dus een high sensation seeker. Een sensatiezoeker heeft juist wel behoefte aan spanning en nieuwe ervaringen. Aan de ene kant zijn ze snel verveeld en willen ze een uitdaging, maar aan de andere kant zijn ze ook snel overprikkeld. Ze hebben daarna veel tijd nodig om tot zichzelf te komen.

Kenmerken van een sensatiezoeker

Deze categorie zou je niet verwachten bij hooggevoeligheid. Maar ook drukke kinderen kunnen dus hooggevoelig zijn. Een aantal kenmerken op een rijtje. Een extravert hooggevoelig kind:

 • Weet duidelijk wat het wel en niet wil;
 • Is erg nieuwsgierig, wil graag nieuwe dingen leren;
 • Bruist van de ideeën;
 • Is ongeduldig;
 • Heeft vaak driftbuien;
 • Houdt van actief bezig zijn;
 • Wil graag gelijk krijgen.

Je ziet al duidelijk het verschil tussen een introvert hooggevoelig kind en een extravert hooggevoelig kind. Vaak krijgen introverte kinderen op latere leeftijd meer problemen met hun hooggevoeligheid. Extraverte kinderen kunnen gevoelens en frustraties beter uiten. Introverte kinderen houden alles binnen. Ze willen de vrede bewaren en passen zich meestal aan aan hun omgeving. Op een gegeven moment gaat dit natuurlijk wringen.

Sterke wil

Is jouw kind een sensatiezoeker dan heeft jouw kind een sterke wil. Het is moeilijk om je kind af te remmen. Die driftbuien, dat is niet fijn. Niet voor je gezin maar ook niet voor je kind zelf. Vaak weet je kind niet eens waarom hij of zij zo boos is. Het is gewoon te veel.

Geef je kind erkenning. Laat weten dat emoties er mogen zijn. Misschien is een paar keer slaan op een kussen of boksbal al genoeg om te kunnen ontladen.

Probeer rustmomenten te creëren. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, ik weet het. Maar ook een sensatiezoeker heeft rust nodig, ook al is dat saai.

Herken je je kind in de kenmerken van een sensatiezoeker? Waar loop jij tegen aan? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.

Liefs, Sjoukje

 

Share the love

About the Author

Hoi! Ik ben Sjoukje. Happy hooggevoelig ♥ Als kindercoach ondersteun ik kinderen hun hooggevoeligheid om te zetten van een last naar een unieke kracht in hun leven. Samen gaan we op zoek naar de magie! Kinderen hebben het recht om te stralen!

Leave a Reply 2 comments

Esmee - 26 november 2017 Reply

Goedenavond,

Ik lees dit en ik weet nu zeker.
Dit is mijn 2,5 jarige zoon!
Het is zo ontzettend lastig om rustmomenten in te bouwen.
Ik merk dat ik amper de deur nog uitdurf met hem zo ernstig is het vaak gesteld.
Ik vind het lastig om dingen met hem te ondernemen omdat het vaak uitloopt op een fiasco doordat hij zo druk is en alles met meer dan 100% overgave doet.
Ik ben er inmiddels zelf bijna overspannen en moedeloos van.

Een onwijs lastige combi om mee om te gaan, ik hoop dat ik veel ga leren dmv oa dit soort blogs…

  Sjoukje - 27 november 2017 Reply

  Hi Esmee, Wat fijn dat deze blog herkenning geeft.
  Het kan inderdaad een hele strijd zijn. Ik hoop je nog veel te kunnen inspireren met mijn blogs ♥

Leave a Reply:LAAT JE KIND STRALEN!