Is het waar?

Tijger Tijger is het waar?

Is het waar?

Is het waar? Een goede vraag, maar stellen we die onszelf vaak genoeg? We kunnen zo opgaan in onze eigen gedachten en vooral de piekergedachten. Je denkt bijvoorbeeld aan jouw vriendin die een vervelende opmerking maakte waardoor jij je schuldig voelt of je afvraagt of zij je nog wel leuk vindt. Ineens denk je dat niemand je meer leuk vindt. Maar is het waar?

Deze piekergedachten hebben onze kinderen natuurlijk ook. Hoe kan je ze helpen weer positief te worden en het nare gevoel om te draaien? Door gewoon deze vraag te stellen: is het waar?

Klinkt eenvoudig. In de praktijk pakt dit vaak anders uit. Dan blijkt het soms toch lastig te zijn. Dan kun je als ouder wel een beetje hulp gebruiken. In dit geval van Tijger-Tijger.

Tijger-Tijger Is het waar? is een boek van Byron Katie. Haar boek is gebaseerd op The Work. Ze legt uit dat The Work een manier is om de gedachten die de oorzaak zijn van al het lijden in de wereld, te herkennen en te onderzoeken.

Vier vragen

Bij The Work gaat het om vier vragen en de omkering.

 1. Is de gedachte die je hebt waar?
 2. Kun je absoluut weten dat ze waar is?
 3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
 4. Wie zou je zijn zonder die gedachte?

Nadat je jezelf deze vier vragen hebt gesteld komt de omkering. Keer de gedachte om, en zoek tenminste drie specifieke voorbeelden in je leven waar de omkering waar is, of zelfs meer waar dan de gedachte.

Het lijkt moeilijk om dit met kinderen te doorlopen. Daar komt Tijger-Tijger van pas.

Kracht van gedachten

Tijger-Tijger stapt met het verkeerde been uit bed. “Het wordt vast weer een rotdag”. En natuurlijk had hij daar gelijk in. De kracht van gedachten is zo sterk. Waar je je aandacht op richt dat groeit. Het maakt niet uit of dat positief is of negatief, het groeit.

In het boek beleefd Tijger-Tijger een aantal dingen waardoor het inderdaad een rotdag blijkt te worden. Totdat hij Schildpad ontmoet. Schildpad stelt hem de vier vragen. En alles verandert.

Wanneer je kind ook een nare gedachten heeft, pak dan het boek erbij. Lees het samen en je kind zal op een leuke manier kennis maken met het omdraaien van deze nare gedachte.

Tijger-Tijger sluit af: “Ik zal altijd uitzoeken of mijn nare gedachte waar zijn of niet. Maar ik weet nu al dat ze dat waarschijnlijk nooit zijn.” Ik hoop dat dit boek jouw kind net zo inspireert als het mijn dochter Esmée inspireert. Het maakt de dingen net iets makkelijker. Voor jezelf ook, want je hoeft je niet in moeilijke bochten te wringen om je kind te helpen. Het boek helpt je. Er ontstaat een mooi gesprek en jullie hebben even qualitytime met elkaar. Twee vliegen in één klap.

O ja, en de tekeningen zijn erg mooi en vrolijk. Ook niet onbelangrijk. Veel leesplezier!

Ken jij Tijger-Tijger al? Wat is jullie ervaring met dit boek?

Liefs Sjoukje

 

Affirmatieplan voor kinderen

Share the love

About the Author

Hoi! Ik ben Sjoukje. Happy hooggevoelig ♥ Als kindercoach ondersteun ik kinderen hun hooggevoeligheid om te zetten van een last naar een unieke kracht in hun leven. Samen gaan we op zoek naar de magie! Kinderen hebben het recht om te stralen!

Anneke - 11 september 2018

Hoi Sjoukje,

Ik kwam via een omweg op jou site. Ik heb een vraagje. Bedankt alvast voor het lezen ervan.
The work kwam op mijn pad en de vraag kwam op. Wordt “the work” ook in kinderversie in praktijk gebracht. Via de site van Byron katie kwam ik daar niet echt achter. Dan via nederlandse begeleiders dacht ik. Al bezig kwam ik op jou site om deze vraag mijn inziens te mogen stellen haha. Een vraag welke mij enorm prikkelt omdat ik zoveel kracht in de eenvoud van the work voel. Waarom niet al op jonge leeftijd. Waar liggen daar de openingen om het bewustzijn in ieders natuurlijke proces er bewust te laten zijn. The awareness off what is.
Heb jij ervaring met het in de praktijk uitvoeren van de “the work” van Byron Katie, in een versie welke toegankelijk is voor kinderen? Het boek tijger tijger is er en…..
Nogmaals alvast bedankt voor het lezen van mijn mail.
Warme groet,
Anneke

  Sjoukje - 13 september 2018

  Hoi Anneke,

  Supergoede vraag! Voor kinderen werkt The Work ook ontzettend goed. Ik ben niet gespecialiseerd in The Work, dus daar kan ik je helaas niet verder mee helpen. Ik gebruik dit boek vaak omdat het kinderen direct een ander inzicht geeft. Het werkt heel krachtig.

  Liefs Sjoukje

Comments are closed