Is het emmertje van jouw gevoelig kind vol?

Leer je hooggevoelig kind kennen

Is het emmertje vol?

Je hebt ontdekt dat je kind hooggevoelig is. Je leest niet voor niets mijn blog 🙂

Jouw kind vindt het misschien nog lastig. Logisch, want al die prikkels verwerken is ook niet eenvoudig. En als ouder wil je graag helpen, maar ook dat lukt niet altijd even goed.

Wat kun je doen, wat is de volgende stap?

Je kind leren kennen met hooggevoeligheid

Door jezelf goed in te lezen zullen al veel puzzelstukjes op z’n plek vallen. Maar je kan natuurlijk meer doen.

Deze week had ik een sessie met een leuke gevoelige meid. Wij zijn aan de slag gegaan met water. Niet zomaar natuurlijk, het is een tool waarbij we water inzetten je kind beter te leren kennen. We hebben veel ontdekt. Dat heeft me geïnspireerd om deze tool vandaag met jou te delen.

Ben je klaar voor deze ontzettende super tool?

Want vandaag ga je samen met je kind op onderzoek uit. Klinkt saai, maar dat ga je natuurlijk op een leuke manier doen. Met water, en wie houdt er niet van water? Kinderen zeker!

Hier komt het. De tool van vandaag heet ‘Emmertje vol’.

Het is een simpele maar effectieve manier om in kaart brengen wanneer en waardoor je kind
overprikkeld wordt. Maar ook om de manieren in kaart te brengen waardoor je kind weer tot rust komt.

Kom met je kind in gesprek! Maar dan net even anders.

Voor oudere kinderen is een gesprek misschien appeltje, eitje. Bij jongere kinderen moet je er soms wat meer moeite voor doen. Vooral om hun aandacht erbij te laten houden. Het “Emmertje vol” kan jullie hierbij helpen. Jij stelt vragen en je kind is druk bezig met water. Voor jouw kind lijkt het een spelletje maar jij krijgt hierdoor waardevolle informatie van je kind.

Dus aan de slag. Hoe pak je het aan?

Je hebt een emmertje nodig. Mag ook een vaasje of iets dergelijks zijn. Liever niet een te grote. Je kind gaat deze straks vullen met water.

Om het effect van overprikkeling te laten zien is het mooi wanneer het emmertje overstroomt. Dit geeft al aan wat er gebeurt wanneer je kind te veel prikkels heeft gehad en deze niet kan verwerken.

Dit brengt me op het tweede voorwerp. Een teiltje. Daar zet je het emmertje straks in zodat niet alles nat wordt wanneer er een overstroming plaatsvindt in je huis.

Als laatste heb je een beker nodig. Die je kind kan vullen met water. Het is dus handig deze oefening in de keuken de doen.

Overprikkeling

Eerst ga je onderzoeken waar je kind overprikkeld door raakt. Deze vragen kunnen je een beetje op weg helpen, maar gaandeweg het gesprek zal je aansluiten bij je kind en vanzelf de juiste vragen gaan stellen. Pas de vraagstelling natuurlijk ook aan aan de leeftijd van je kind. Vertrouw op je intuïtie.

Waar heb je je vandaag aan geïrriteerd?
Waar maak je je zorgen over?
Welke prikkels kun jij moeilijk hebben?
Noem een druppel die bij jou laatst de emmer deed overlopen?
Noem een situatie waarin je zo geraakt was dat je niet meer kon nadenken/functioneren?

Voor elk antwoord dat je kind geeft mag hij of zij de beker vullen met water. Hierbij mag je kind zelf bepalen voor hoeveel hij of zij de beker vult. Geeft je kind bijvoorbeeld aan moeite te hebben met spelen op het schoolplein tijdens pauzes, dan kun je aan je kind vragen hoeveel moeite hij of zij hiermee heeft. Dus in welke mate raakt je kind overprikkeld. Is dat veeeeel, dus een beker vol. Of toch maar een halfje of een centimeter? Geef aan dat alles goed is. Er bestaat geen foute manier. Zo ga je verder. De emmer raakt zo langzaam, of misschien toch wel heel snel, vol.

Overstroming is niet erg. Sommige kinderen vinden dit juist leuk. Maar er zijn ook kinderen die dit juist niet leuk vinden. Dit is niet volgens het plan, het mag niet. Je kunt uitleggen dat het water de hoeveelheid prikkels voorstelt.

Soms is je kind overprikkeld en de overgestroomde emmer laat zien hoe dit werkt. Het wordt dan gewoon even te veel. Helemaal goed dus.

Ontprikkelen

Je kind kan al deze antwoorden als negatief ervaren omdat de emmer er zo vol van raakt. Daarom zetten we er ook iets positiefs tegenover. Waardoor komt je kind tot rust? Waardoor nemen de prikkels weer af?

Dit werkt op dezelfde manier alleen haal je dit keer water uit de emmer. Speelt je kind graag in de zandbak en wordt hij of zij hier rustig van? Je kind mag nu weer zelf bepalen hoeveel water uit de emmertje gehaald wordt. Het gaat hier weer om de mate waarin deze activiteit je kind ontspant. Zo ga je door. Deze vragen helpen je op weg:

Waardoor wordt je ontspannen? Wanneer en hoe rust je uit?

Zijn de ideeën van je kind op? Dan kun je de oefening gaan afronden. Het komt veel voor dat kinderen teleurgesteld zijn wanneer de emmer niet leeg is na afloop. Dit is niet het doel van de oefening. Er is altijd een bepaalde mate van prikkeling. Dat geeft dat laagje water aan. Alleen is deze niet storend. Je kind kan er mee omgaan. Laat dat ook aan je kind weten. Het is helemaal goed!

Voor jezelf kun je de antwoorden van je kind noteren:

Wat weet je al over jouw kind en overprikkeling?

Mijn kind is gevoelig voor … In deze situaties …

Wat vertrouwt je kind jou toe tijdens het gesprek of bij de oefening?

Hierdoor raak ik overprikkeld…

Heb je zelf al een paar trucjes ontdekt waardoor je kind weer tot rust komt? En zich weer kan opladen?

Mijn kind komt weer tot rust door… In deze situaties…

Nu is je kind weer aan de beurt. Waardoor wordt het emmertje van je kind weer wat leger?

Hierdoor kom ik weer tot rust…

Waarschijnlijk zie je direct al kleine aanpassingen die je thuis kan doen. Wordt je kind overprikkeld door het geluid van de radio tijdens het spelen? Zet de radio dan eens wat vaker uit.

Je voelt hem al aankomen 🙂 De opdracht van vandaag is om samen met je kind deze leuke oefening te doen. Neem er alle tijd voor, haast je niet. Je kind voelt zich veilig bij jou, de antwoorden komen vanzelf. En wanneer deze niet vandaag komen kun je het altijd later nog eens proberen. Zet er geen druk achter.

Ik ben benieuwd hoe het gaat. Laat het vooral weten in een reactie onder mijn blog!

Veel waterplezier!

Liefs Sjoukje

p.s. Deze leuke oefening komt ook naar voren in mijn gratis Challenge Prikkels de Baas, waarbij je elke dag een kleine opdracht krijgt voor de komende tien dagen. Om zo je kind te helpen de juiste basis te leggen om overprikkeling te voorkomen, om de prikkels de baas te zijn. Doe je ook mee? Meld je dan hier gratis aan.

Voorkom overprikkeling hooggevoelige kinderen

Share the love

About the Author

Hoi! Ik ben Sjoukje. Happy hooggevoelig ♥ Als kindercoach ondersteun ik kinderen hun hooggevoeligheid om te zetten van een last naar een unieke kracht in hun leven. Samen gaan we op zoek naar de magie! Kinderen hebben het recht om te stralen!

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: