Wat is aromatherapie?

Wat is aromatherapie?

Therapie klinkt zwaar hé? Maar gelukkig is aromatherapie dat niet. Aromatherapie betekent letterlijk geurentherapie. En wanneer je de diffuser aanzet met essentiële olie zet je al aromatherapie in. Simpel toch?

En hoe werkt aromatherapie dan?

De reuk is een sterk zintuig. Wanneer er ook maar één zintuigcel in de neus wordt geprikkeld, gaat er een signaal naar de hersenen. De essentiële oliën worden via de longblaasjes in de longen opgenomen door het bloed. Het bloed wordt via de bloedsomloop naar het hart en uiteindelijk door het hele lichaam vervoerd. Maar aromatherapie werkt niet alleen via het reukorgaan.

Door bijvoorbeeld massage waarbij essentiële oliën worden gebruikt wordt deze olie via de huid opgenomen en komt terecht in de bloedvaten. Op die manier hebben essentiële oliën hun uitwerking op het gehele lichaam en alle organen. Essentiële oliën worden langzaam opgenomen door het lichaam.

Hoe werkt dit in ons brein?

Bij het gebruik van de olie komt de geur direct binnen via het limbisch systeem. Ook wel ons emotionele brein genoemd, dat net wat sneller reageert dan de neo-cortex, waar onze rationele en analytische gedachtes gevormd worden. Dit is waarom een geur gekoppeld aan een bijzondere herinnering jaren later nog net zo’n sterke emotie op kan roepen.

Het limbisch systeem heeft een directe verbinding met je zenuwstelsel, dat vervolgens signalen doorgeeft aan je organen en de rest van je lichaam.

Op deze manier gaat de werking van de essentiële olie op je gemoedstoestand voorbij aan het rationele brein en heeft een direct effect op je welzijn. Zo kan de olie meteen een kalmerend, opwekkend of euforisch effect hebben dat een direct effect heeft op je lichaam en geest.

Leuk weetje…

Hoe snel werken oliën?

22 seconden ~ Bij inhalatie bereiken de moleculen ons brein in 22 seconden.

2 minuten ~ Door de olie plaatselijk aan te brengen zitten ze in 2 minuten in onze bloedsomloop.

20 minuten ~ Na 20 minuten heeft de olie elke cel in ons lichaam bereikt.

Share the love

About the Author