Hooggevoelig? Wat is dat?

Wat is hooggevoeligheid?

Wat is hooggevoeligheid?

Gelukkig is het alweer een hele tijd geleden dat ik voor het eerst over de term hooggevoeligheid hoorde. Voor mij was dat een keerpunt. Ik voelde me vaak anders, niet begrepen. Gevoelens van andere mensen nam ik gemakkelijk over. Ik twijfelde vaak, hoort dit nu bij mij of is dit gevoel van iemand anders? Gevoelig voor drukte om me heen. Vaak moe door alle prikkels die op me af kwamen. En ineens kwam ik er achter dat dit een naam had. Voor mij vielen de puzzelstukjes op z’n plek.

Wat voor mij nu heel normaal is, is voor iemand anders soms nog moeilijk te begrijpen. Wat is dat dan precies, hooggevoelig zijn? Is het een stoornis? Of is het gewoon een hype?
Het is zeker geen stoornis. Hooggevoeligheid is een aangeboren eigenschap waarbij iemand meer dan gemiddeld gevoelig is voor indrukken en prikkels. Is je kind hooggevoelig? Je hooggevoelig kind merkt meer signalen en details op. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens. 15 tot 20 procent van de mensen is hooggevoelig. En dat is veel.

Hype

Veel mensen denken dat hooggevoeligheid iets is van de laatste tijd. Dat het een hype is. Dit is niet het geval. Hooggevoeligheid is er altijd al geweest. Alleen niet onder deze term. En het valt nu meer op omdat het tempo waarop wij leven en de ontwikkelingen zo ontzettend snel gaan. En dat zorgt voor meer overprikkeling. Hooggevoelige personen vallen dus nu gewoon meer op dan voorheen. En worden helaas soms als lastig ervaren.

Wijze raad aan de koning

Maar er zijn niet voor niets zoveel hooggevoelige mensen. Vroeger was het al heel nuttig om hooggevoelig te zijn. Was er gevaar of had de koning wijze raad nodig dan was de hooggevoelige de aangewezen persoon om hiervoor in te schakelen. Ook bij dieren is dit aan de orde. Wanneer een kudde herten word bekeken door een roofdier die klaarstaat om aan te vallen, dan heeft de hooggevoelige hert de kudde al gewaarschuwd en kan vluchten. Constante overprikkeling was niet aan de orde. Na overprikkeling was er alle tijd om weer op te laden.

Maar met de snelle maatschappij waarin wij nu leven staan onze zintuigen constant op scherp. Kijk maar eens wat je kind allemaal moet: school, feestjes, afspreken met vriendjes, sporten, muziekles, veel achter de computer, tv of tablet. Als hooggevoelig persoon kan dit te veel worden. Je raakt overprikkeld.

De kenmerken van hooggevoeligheid

Laten we eens kijken naar de kenmerken van een hooggevoelig kind. Elaine Aron is de pionier op het gebied van hooggevoeligheid. Zij noemt twee kenmerkende aspecten van een hooggevoelig kind: ‘de neiging veel op te merken’ en ‘diep te reflecteren alvorens te handelen’.

Een aantal kenmerken. Je kind:

o    Ziet veel, elk detail of kleine verandering valt op;
o    Staat graag “langs de kant” om te observeren. Kijkt eerst de kat uit de boom;
o    Hoort scherp, geluiden worden bijvoorbeeld snel “hard” genoemd;
o    Raakt snel geïrriteerd door kleine ongemakken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de labeltjes in kleding;
o    Merkt subtiele geur- en smaakverschillen op. Hooggevoelige kinderen kunnen moeilijke eters zijn;
o    Heeft gevoelige ogen; bijvoorbeeld licht snel ‘fel’ noemen;
o    Voelt stemmingen en emoties van anderen goed aan. Ze nemen ook vaak gevoelens van anderen over. Ineens kunnen ze zich verdrietig voelen zonder reden. Dit kan heel verwarrend zijn. Hoort dit nou bij mij of bij een ander?
o    Maakt zich snel zorgen;
o    Heeft behoefte aan een rustige omgeving met niet te veel mensen;
o    Heeft moeite met veranderde omstandigheden;
o    Heeft tijd nodig om aan een nieuwe situatie of omgeving te wennen;
o    Houdt niet van verrassingen;
o    Is op jonge leeftijd al in staat tot zelfreflectie;
o    Wil niet in het middelpunt van de belangstelling staan;
o    Heeft een goed geheugen;
o    Beschikt voor de leeftijd over een grote woordenschat;
o    Stelt diepzinnige vragen; eindeloos willen weten ‘waarom’;
o    Heeft moeite met structuren en organiseren;
o    Heeft een hekel aan oefenen en herhalen;
o    Klapt dicht of wordt zenuwachtig bij feitelijke, gesloten vragen;
o    Hecht zeer aan de waarheid;
o    Is gericht op liefde en vrede;
o    Denkt diep na over levensvragen;

Wanneer je kind hooggevoelig is dan heb je hem of haar waarschijnlijk al herkent in de genoemde kenmerken. Is je kind juist druk? Extravert? Ook dan kan je kind hooggevoelig zijn. Daarover lees je hier meer.

Volg je hart

Luister altijd naar je eigen hart. Jij kent je kind het beste en weet of je kind gevoeliger is dan andere kinderen. Wil je toch meer onderzoeken? Doe dan onze Happy Kids Quiz. Deze is gebaseerd op de test van Elaine Aron om te ontdekken of je kind hooggevoelig is. Ook zij merkt op dat je jouw manier van omgaan hierop niet moet baseren, het is slechts een indicatie. En daarbij willen we je kind niet in een hokje drukken, een label opplakken. Je kind heeft mooie eigenschappen. Hooggevoeligheid is daar één van.

Liefs Sjoukje

 

Share the love

About the Author

Hoi! Ik ben Sjoukje. Happy hooggevoelig ♥ Als kindercoach ondersteun ik kinderen hun hooggevoeligheid om te zetten van een last naar een unieke kracht in hun leven. Samen gaan we op zoek naar de magie! Kinderen hebben het recht om te stralen!

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply:LAAT JE KIND STRALEN!