Hooggevoelig en school; niet altijd een pretje

De zomervakantie zit er al weer op. Hier in het Noorden is dit de tweede schoolweek. Tijd voor ritme en structuur. Hier varen hooggevoelige mensen wel bij. Maar deze eerste weken kunnen ook heel wat uitdagingen met zich meebrengen. Er komen weer ontzettend veel prikkels op je kind af. Misschien nieuwe kindjes in de klas, nieuwe juf of meester en nieuwe regels. Je kind gaat weer naar de naschoolse opvang en sportclubjes beginnen ook weer. Je kind kan helemaal uitgeput thuiskomen. Misschien boos of juist heel stil. Spanning hoopt zich weer op en het kan lastig zijn om overprikkeling te voorkomen of om de balans terug te vinden.

School is dus niet altijd een pretje. Daarbij komt dat school niet is gericht op hooggevoeligheid. Kinderen en ouders kunnen zich daardoor niet begrepen voelen. Het is lastig om hooggevoeligheid aan te kaarten bij de juf of meester.

Beelddenken en taaldenken

Waardoor komt het dat hooggevoelige kinderen zich meestal niet prettig voelen op school? Dit komt omdat ze veel dingen tegen hun natuur in moeten doen. Hooggevoelige kinderen functioneren het beste als ze kennis opdoen door eigen onderzoek en ervaring. Maar daar krijgen ze niet zo vaak te kans voor. Er wordt veel meer aandacht gegeven aan het cognitieve leren op scholen, het leren van feiten en regeltjes.

Veel hooggevoelige kinderen geven de voorkeur aan visuele informatie, omdat ze meer denken in beelden en plaatjes. Het zijn dus veelal beelddenkers. Er is wetenschappelijk aangetoond dat er twee verschillende leersystemen zijn; het verbale leersysteem, taaldenken, en het visuele leersysteem, beelddenken. Ieder mens wordt als beelddenker geboren, de taal komt later. Vanaf ongeveer een jaar of vier ontwikkelt je kind een voorkeur van één van de beide leersystemen. Dit wil trouwens niet zeggen dat je kind het andere leersysteem niet gebruikt. Maar alleen dat er een voorkeur is.

Deze manieren van verwerking van informatie heeft te maken met de soort hersenactiviteit. De linkerhersenhelft is verantwoordelijk voor logische en rationele informatie, waaronder taal en analytisch denken vallen, dus taaldenken. Voelen, beelden, intuïtie, creativiteit, innerlijk weten, ruimtelijk inzicht hangen meer samen het de rechterhersenhelft. Dus het beelddenken.

De intuïtieve rechterhersenhelft is bij hooggevoelige kinderen veel actiever. Dit terwijl het huidige onderwijssysteem meer is gericht op de rationele linkerhersenhelft. Je voelt al aan dat dit heel frustrerend kan zijn voor hooggevoelige kinderen die vooral beelddenkers zijn. Hierdoor kunnen ze slecht of wisselend presteren op school. En op school hangt het van deze prestaties af. Je kind is niet minder slim dan de andere kinderen maar heeft vaak wat meer tijd nodig om de informatie om te zetten in beelden. En die tijd wordt hen meestal niet gegund. Het is dan zeker verstandig de hooggevoeligheid van je kind te bespreken met de leerkracht.

Ik ben benieuwd hoe dit in jouw gezin gaat. Is je kind een beelddenker? Hoe zijn deze eerste weken gegaan? Hoe gaan jullie om met deze overprikkeling?

Laat je reactie hieronder achter. Ik hoor graag van je.

Liefs, Sjoukje

Share the love

About the Author

Hoi! Ik ben Sjoukje. Happy hooggevoelig ♥ Als kindercoach ondersteun ik kinderen hun hooggevoeligheid om te zetten van een last naar een unieke kracht in hun leven. Samen gaan we op zoek naar de magie! Kinderen hebben het recht om te stralen!

Leave a Reply 12 comments

Zara - 14 september 2017 Reply

Mijn dochter was helemaal overstuur na de eerste week groep 3, ze moest en zou spelen met een vriendinnetje. Nadat ik al zag dat de prikkels genoeg waren voor deze week, verloor zij zichzelf in een woede uitbarsting. Een half uur lang hysterisch huilen op het schoolplein voordat ik haar weer bereiken kon. Ik heb haar laten gaan maar niet toegegeven aan haar dwingende eisen. Als ze overprikkelt is dan zoekt ze juist nog meer prikkels op om het te onderdrukken. Ik weet nog niet welke voorkeur voor denken zij heeft, een mooie kans om op onderzoek uit te gaan.

  Sjoukje - 14 september 2017 Reply

  Er zijn zoveel prikkels op school. Soms moeten we als ouder de grenzen stellen zodat onze kinderen weer kunnen ontprikkelen. Goed dat je niet hebt toegegeven, ook al is dat in zo’n situatie moeilijk.

Angela - 14 september 2017 Reply

Na een lange zoektocht voor onze zoon, kwamen we erachter dat hij hsp is en ook hb. Na wat twijfelen toch hulp gezocht mbt het aanleren van de tafels. Groep 5 en het nog lang niet kunnen. We kwamen erachter dat hij beelddenker is en op zijn manier aanleren werkte. Binnen 3 maanden kende hij alle tafels van voor naar achter 🙂 Voor mijzelf, ook hsp, ging er een wereld open en alles wat er daar werd uitgelegd, was zo gewoon voor mij en nu snapte ik voor mijzelf pas waarom ik zoveel moeite had op school, terwijl schoolniveau eigenlijk te makkelijk was. Ook waarom ik zo lastig dingen kan uitleggen en ik soms echt de aansluiting met anderen mis. Beelddenken zou veel meer bekendheid moeten krijgen, zodat ook deze kinderen lekker meekunnen op school en zich niet anders hoeven te voelen.

  Sjoukje - 14 september 2017 Reply

  Zo fijn, die herkenning. Ik ben blij dat jullie hulp hebben gezocht en dat het nu zo goed gaat ♥

  Lianka - 24 september 2017 Reply

  Wat fijn dat jullie goede hulp hebben gekregen. Mag ik vragen van wie jouw kind hulp heeftgehad of welke methode is gebruikt? Groet, Lianka

   Sjoukje - 2 oktober 2017 Reply

   Hi Lianka, Mijn dochter heeft geen problemen op dit gebied. Zij loopt weer tegen andere uitdagingen aan wat betreft hooggevoeligheid 🙂 Op school zien de leraren tot nu toe dat ze een gevoelig meisje is en ondersteunen haar goed.

Desie - 14 september 2017 Reply

Wow recht in de roos,
Moeilijk al deze prikkels.
Mijn 7 jarige zit nu al beter op zijn plaats dan vorig jaar.
Maar het blijft moeilijk voor hem hij heeft enorme zweethandjes bij schrijven dit geeft me weer dat hij veel stress spanning veroorzaakt.
Straks ga ik ook aan de leerkracht vragen of hij zijn schoenen uit mag doen in de klas dit stoort hem erg.
Wow zo klein talentje heb ik!

  Sjoukje - 14 september 2017 Reply

  Ja! Je hebt zeker een talentje! En vaak kunnen ze het wel maar speelt faalangst toch nog mee. Hooggevoelige kinderen willen het perfect doen.
  Zeker bij de leerkracht vragen want als hij zich op z’n best voelt komt de rest vanzelf.

Monique - 14 september 2017 Reply

Mijn zoontje zit in groep 3 en word bijna 7 jr,
Is erg gevoelig en ook autisme verklaard
Naar school gaan is drama heeft extreem moeite met afscheid nemen
De eerste 1,5 week ging goed en nu is elke morgen strijd om hem aangekleed met tas af te leveren, loopt vaak weer achter me aan naar buiten klampt zich vast???? Jullie nog tips

  Sjoukje - 14 september 2017 Reply

  Hi Monique, Zo herkenbaar! Ik heb een leuke Facebookgroep (Happy Hooggevoelige Kids Club) waar deze vraag perfect bij past. Hier vind je ook verhalen van andere ouders, waar ze tegen aan lopen en hoe ze omgaan met bijvoorbeeld de uitdaging waar jij mee zit. Superleuk om je daar te zien!

Vanessa Bus - 4 september 2018 Reply

Mooi artikel Sjoukje. hoe kan ik er achter komen of mijn kinderen beelddenkers zijn? Op school hier in Engeland bieden ze alle leerstof 3 ledig aan, horen, zien en doen, mijn zoon van 7 doet het erg goed op school. Nu we naar Nederland gaan en ik op zoek moet naar een nieuwe school is het misschien handig als ik weet of hij een beelddenker is. alvast bedankt!

  Sjoukje - 6 september 2018 Reply

  Hoi Vanessa, Als je op Google zoekt kom je een aantal vragenlijsten tegen die je zou kunnen doen. Die geven een goede indicatie. Daarnaast zijn er ook beelddenkcoaches voor als je hulp nodig hebt. Jij kent je kind zelf het beste dus volg hierbij je hart.

Leave a Reply: