Hoe vertel je je hooggevoelig kind het geheim van Sinterklaas?
“Hey, mam? De kerstman bestaat niet hé? Ja, maar Sinterklaas wel, want die komt op tv.”
O jee, ik voel dat het tijd is om het grote geheim te onthullen. Maar hoe doe je zoiets?
Hooggevoelige kinderen kunnen niet tegen oneerlijkheid. Vaak komen ze er snel achter of iets niet klopt wat je zegt. Maar in het geval van Sinterklaas lijkt alles zo echt. De intocht, het sinterklaasjournaal, de cadeautjes in de schoen en pakjesavond. Dat is er niet voor niets, Sinterklaas bestaat!
Kinderen komen steeds eerder achter het grote geheim. Kinderen geloofden vroegen op hun achtste of negende nog heilig in de goede Sint. Nu is dat iets anders. Veel kinderen horen rond hun zesde dat hij niet bestaat.
Esmée is zeven en afgelopen week was het dus tijd om haar mee te nemen in het verhaal van Sinterklaas. Ook al had ik een geheime troef in handen, toch vond ik het best wel spannend. Want hoe zou ze reageren?
Twijfel
Ieder kind is uniek. En ook in dit geval verschilt het geloof in Sinterklaas enorm per kind. De één heeft al snel zijn of haar bedenkingen.
Misschien komen deze vragen je bekend voor: “Hoe oud is Sinterklaas? Hoe kan het dat hij zo oud is? Paarden kunnen toch niet op het dak lopen? Wij hebben geen schoorsteen, hoe kan het dan toch dat er cadeautjes in de schoen zitten?”
Zijn er oudere broers of zussen in de buurt? Ook dan kan bij je kind eerder de twijfel toeslaan. Ze hebben toevallig een gesprek opgevangen waarbij de grote broer net iets te veel los heeft gelaten over het bestaan van de goedheiligman. De paniek slaat toe. “Dat is niet waar!”
Is er twijfel bij je kind? Draai er niet omheen, het is tijd om het te vertellen.
Sint en school
Naast de eigen twijfels van je kind is er ook nog de school om rekening mee te houden. Vanaf groep zes wordt Sinterklaas vaak al net iets anders gevierd in de klas.
Lootjes worden getrokken. Dat betekent dus dat je zelf een cadeautje moet kopen en dat Sinterklaas dat niet voor je doet. En ook nog een surprise maken! Dat is even andere koek.
Alles bij elkaar vond ik dat het tijd was om het Esmée te vertellen. Natuurlijk was ze er zelf ook wel achter gekomen. Maar zoals gezegd, gevoelige kinderen kunnen intens reageren. Ik wil niet dat ze voor blok wordt gezet in de klas.
Het geheim van Sinterklaas
En nu? Hoe leg je het uit?
“Esmée vind je het niet raar dat Sinterklaas zo oud is? Hij was al zo oud toen mama nog klein was. Dat kan toch niet? En zijn paard, die kan toch niet op het dak lopen?”
“Wel als het een plat dak is.” Ja, hoor, erg bijdehand ?
“Weet je, Sinterklaas heeft een geheim. En het is tijd dat jij die weet.”
Vroeger heeft Sinterklaas wel bestaan. Maar niemand kan zoooo oud worden. Maar het is een geweldige traditie dat kinderen op de verjaardag van Sinterklaas nog steeds zo verwend worden. Dus ook nu Esmée het weet maken we er nog steeds een leuk feest van.
En ik had een troef achter de hand. Sinterklaas is niet de enige met een geheim ?
Het boek “Sinterklaas voor grote kinderen” van Chariva. Esmée was direct blij, want ze houdt van boeken. En dat is nog zacht uitgedrukt. En voorop staat “Verboden voor kinderen onder de 7 jaar”. Daardoor liep ze helemaal trots door het huis. Wat spannend is dat.
Het verhaal is superleuk geschreven en Esmée vond het niet eens zo erg. Ze was trots dat ze het nu wist. Want ze heeft er nu een nieuwe rol bij. Ze mag het namelijk niet aan haar neefjes en nichtjes vertellen. Nee, en ook niet op school.
Dat vind ze best gaaf, dat ze iets weet wat een ander nog niet weet, dat ze een beetje bij de grote mensen hoort. Misschien wordt het zelfs nog wel leuker nu ze het weet.
Wat is dit stom!
Maar misschien gaat het bij jouw kind net iets anders. Misschien komen er emoties naar boven. Wat een stom geheim! Misschien moet er verdriet of boosheid uit.
Emoties mogen er zijn. Laat ze de vrije loop. Probeer uit te vinden waarom jouw kind zo reageert.
Is het dat je kind denkt dat er geen cadeautjes meer zijn of geen gezellige avond?
Dit is heel logisch want de structuur die jouw kind gewend is is even op losse schroeven komen te staan. En je weet, hooggevoelige kinderen houden van structuur. Het geeft hen houvast.
Leg dus duidelijk uit wat jouw plan is. Jullie vieren gewoon pakjesavond en maken er een gezellige tijd van. Pff, dat lucht op. Geen veranderingen dus.
Maak je niet te veel zorgen. In Amerika hebben ze met hetzelfde geheim te maken. Daar kennen ze Sinterklaas niet maar wel de Kerstman. Uit onderzoek is gebleken dat de negatieve gevolgen van het leren kennen van het geheim minimaal zijn.
Het is aan jou. Kijk en luister goed naar je kind. Jij voelt wanneer jouw kind eraan toe is om het geheim te ontrafelen. En je weet nu, je hoeft het niet alleen te doen. “Sinterklaas voor grote kinderen” helpt je een handje.
Laat je me weten hoe het gaat met het vertellen van het geheim? Is jouw kind al op de hoogte? Hoe heb jij dat aangepakt?
Laat je reactie vooral achter onder mijn blog. Ik ben benieuwd naar jouw ervaring.
Liefs Sjoukje