Hoe kalmeer je angst met een Slechte Dag Kit

Slechte dag kit - Hoe kalmeer je angst en stress

Hoe blijf je kalm wanneer je een slechte dag hebt

Hoe ga jij om met deze onrustige tijd? Binnen blijven is het advies en het einde is helaas nog niet in zicht. Zit er soms een slechte dag tussen? Je bent niet alleen, die hebben we allemaal van tijd tot tijd. Wat belangrijk is hoe we hier mee omgaan en hoe we onszelf behandelen, dat is het verschil tussen opluchting en lijden.

3 stappen naar rust

Ik voel me nog steeds goed en wonder boven wonder rustig. Dat had ik niet verwacht.

Soms schiet dat de andere kant uit. Op zulke momenten word ik overspoeld door de berichten op het nieuws en op social media. Die negatieve energie gaat direct in mijn hoofd en mijn lijf zitten. Dit voelt niet fijn en ik wil dan ook direct weer terug naar mijn rustige zelf.

Wat ik dan doe? Ik neem mijn drie stappen.

Stap 1: STOP. Slow down!

Zodra ik merk dat ik onrustig word stop ik waar ik mee bezig ben.

Stap 2: Verander van omgeving.

Ik ga naar een andere ruimte of naar buiten voor wat frisse lucht. Ik haal mezelf hierdoor uit de situatie voordat mijn emmer overstroomt. Hierdoor creëer ik een moment van rust.

Stap 3: Adem.

Ademen, dit vergeet ik nog wel eens. Ik adem heel bewust in en uit. Een makkelijke ademoefening is 5 tellen inademen, 5 tellen adem vasthouden en 5 tellen uitademen. Probeer het maar eens, je wordt direct rustig.

Hierdoor krijgt mijn gedrag een reset. Ik herinner mezelf eraan dat dit gevoel wegebt en dat het beste is wat ik voor mezelf kan doen, is rustig blijven.

Hoe kalmeer je angst met een Slechte Dag Kit

Misschien herinner je je nog mijn ontprikkelmand of de ontprikkelkit voor onderweg. Hierin zitten voorwerpen waarvan je kind rustig wordt, van kan ontprikkelen. Deze voorwerpen zijn een mooi uitgangspunt om bij de hand te hebben wanneer je jezelf wilt kalmeren wanneer je een slechte dag, met dat angstige gevoel, hebt. Toch is mijn Slechte Dag Kit net iets anders. Sommige voorwerpen overlappen maar mijn insteek is anders. Dit zit in mijn Slechte Dag Kit.

Mijn favoriete tool zijn affirmaties. Ja, ik gebruik mijn Happy Kids Affirmatieplan zelf ook, en in mijn Slechte Dag Kit zitten dan ook affirmaties die ik als anker gebruik. Het zijn geruststellende affirmaties die me direct een goed gevoel geven.

De eerste beste stap om je angst te kalmeren is fysiek comfort. Start daarbij bij jouw vijf zintuigen.

Horen: oordopjes om je eraan te herinneren je favoriete playlist op te zetten. Van muziek slaat ons humeur direct om. En misschien krijg je zelfs de behoefte om te dansen.

Proeven: denk hierbij aan een thee met ontspannende ingrediënten zoals kamille.

Zien: wat is jouw favoriete plek om te ontspannen? Heb een foto bij de hand van die plek.

Voelen: je favoriete trui om lekker in weg te kruipen. Of wat dacht je van een stressbal?

Ruiken: geruststellende geuren geven je direct een gevoel van verlichting. Essentiële oliën kunnen jou hierbij helpen. Maar het kan ook je favoriete geurkaars zijn.

Ik grijp direct naar één van deze tools wanneer ik een slechte dag heb. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken, zelfs wanneer mijn gedachten er alles om doen om me in een negatieve spiraal te houden. Ik denk dat dit je comfort gaat geven. Pak iets op en het proces begint automatisch.

Je kan het ook op een andere boeg gooien. Bijvoorbeeld tools voor mentaal en emotioneel comfort.

Denk hierbij aan schrijven. Van je af schrijven zonder dat je je zorgen hoeft te maken wat je schrijft en of de spelling wel juist is. Noteer alles wat bij je opkomt. Dit lucht vaak al enorm op.

Ook kan meditatie helpen om je weer in een positieve flow te krijgen.

En mijn favoriet, EFT. Een kloptechniek waardoor je je direct rustig voelt. In mijn blog over toverkloppen benoem ik EFT al als een mooie tool voor kinderen maar dit is zeker net zo effectief voor ons volwassenen.

Tijd om jouw Slechte Dag Kit samen te stellen

Zoals mijn voorbeelden al aangeven, alles kan in jouw Slechte Dag Kit. Het gaat erom dat jij tools kiest die bij jou passen en waar jij een goed gevoel bij hebt. Kies een doos, dit hoeft niet fancy te zijn, en stop jouw tools erin. Sommige tools kan je niet in een doos stoppen. Maar je kan hiervoor wel kaartjes maken en deze in jouw kit stoppen.

Zet je kit op een plek waar je er gemakkelijk bij kan. Als je hem nodig hebt moet je niet eerst helemaal achter in jouw kast hoeven graven.

Heb je een slechte dag? Pak direct jouw kit erbij, forceer jezelf niet om vrolijk te zijn. Laat je kit voor je zorgen.

Soms is het enige wat je moet doen de kit openen. Dat kan al verlichting geven want jij hebt deze met veel zorg voor jezelf samen gesteld. Maar ik weet zeker dat je na vijf minuten al enige verlichting voelt wanneer je op deze manier je slechte dag om gaat zetten naar een goede dag.

Nu is het jouw beurt: welk item mag zeker niet ontbreken in jouw Slechte Dag Kit?

Liefs Sjoukje

 

 

Affirmatieplan voor kinderen

Share the love

About the Author

Hoi! Ik ben Sjoukje. Happy hooggevoelig ♥ Als kindercoach ondersteun ik kinderen hun hooggevoeligheid om te zetten van een last naar een unieke kracht in hun leven. Samen gaan we op zoek naar de magie! Kinderen hebben het recht om te stralen!