Hoe herken je een hooggevoelig kind?

Hoe herken je een hooggevoelig kind

Hoe herken je een hooggevoelig kind?

Reageert jouw kind op manieren die jouw omgeving niet begrijpt? En hé, misschien weet je soms zelf niet eens wat je met het gedrag van je kind aan moet.

Is je kind anders?

Anders is niets meer of minder dan uniek.

Ik werd altijd anders genoemd. Werd? Nog steeds 😊

Nu vind ik dat niet meer erg. Ik weet waarom ik de dingen doe zoals ik ze doe. De ontdekking van hooggevoeligheid heeft ervoor gezorgd dat ik mezelf niet meer anders vind. Ik doe het gewoon op mijn manier.

Zijn er ineens meer mensen hooggevoelig?

Heb je gemerkt dat het alleen maar erger wordt? Steeds meer kinderen worden anders genoemd. Gevoeligheid lijkt steeds meer voor te komen. Maar is dat wel zo? Komt het echt meer voor?

Kijk eens naar onze maatschappij. Alles gaat zo snel. We moeten van alles. De prikkels om ons heen lijken wel keer duizend te zijn gegaan. Althans zo voelt het.

Dus hooggevoeligheid komt niet meer voor dan voorheen maar waar er eerst nog ruimte was om weer op te laden en te ontprikkelen is dat nu vaak niet meer het geval. We moeten door, gaan van de ene prikkel naar de andere. We hebben nu dus gewoon meer last van onze gevoeligheid.

Het gedrag van je kind is dus logisch te verklaren. Gaat het altijd om hooggevoeligheid? Dat hoeft niet. Hoe herken je een hooggevoelig kind?

Is jouw kind hooggevoelig?

Wanneer je een vermoeden hebt dat je kind hooggevoelig is zou je eens kunnen starten met de Happy Kids Quiz. Deze is gebaseerd op de test van Elaine Aron. Zij is de opperexpert op het gebied van hooggevoeligheid.

Let er op dat het een indicatie is. Daarbij is hooggevoeligheid geen stoornis maar een eigenschap. Jij kent je kind het allerbeste, volg altijd jouw gevoel.

Er zijn bepaalde eigenschappen en gedragingen die veel voorkomen bij hooggevoelige kinderen. Vandaag zet ik er 10 voor jou op een rij. Herkenbaar?

Jouw kind is gevoelig voor aanraking

Je kind raakt geïrriteerd door labels in kleding, de structuur van kleding of soknaden. Big one!

Esmée moet altijd mooie sokken hebben. Het liefst met leuke kleurtjes en dieren er op. Je voelt het al aankomen waarschijnlijk… Esmée draagt haar sokken binnenstebuiten. De sokken zijn mooi, maar je ziet er niets van.

Jouw kind is een moeilijke eter

Je kind is een kieskeurige eter. Sterke smaken en bepaalde structuren gaan niet door dat mondje.

Voor mij is deze zo herkenbaar. Waar Esmée eerst nooit genoeg van aardbeien kon krijgen is dit fruit in stukje door een toetje een no go.

Jouw kind is gevoelig voor geur

Je kind heeft een sterk reukvermogen. Elk geurtje wordt opgemerkt. Ik heb het zelf ook. Ik ruik al een vreemde geur voordat iemand anders er erg in heeft.

Jouw kind trekt zich graag terug

Jouw kind doet het liefst rustige spelletjes en kan heel goed zichzelf alleen vermaken. Gezelschap van anderen kan heftig zijn. Even afzonderen met een boek of lego geeft rust en de tijd om weer bij zichzelf te komen.

Jouw kind is perfectionistisch

Perfectionist… hallo, hier nog één 😊

Hooggevoelige kinderen kunnen ontzettend perfectionistisch zijn. Helemaal niet erg, maar let er op dat dit niet doorslaat waardoor het jouw kind in de weg gaat staan.

Jouw kind is erg emotioneel

Is jouw kind erg emotioneel? Niet vreemd natuurlijk, aangezien jouw kind ook alle emoties van anderen oppikt. Dat gaat dus dubbel op.

Esmée kan bijvoorbeeld heel heftig reageren op films. In Disney films gaat er eerst iets mis voordat ze nog lang en gelukkig leefden. Zo moesten we de bioscoopzaal al na vijf minuten verlaten toen Dory helemaal alleen in de zee zwom en haar ouders niet kon vinden. We weten nog steeds niet hoe het is afgelopen.

Jouw kind is nieuwsgierig en stelt veel vragen

Waarom, waarom, waarom!!! Is jouw kind ook nieuwsgierig?

Hooggevoelige kinderen stellen interessante vragen. Ze willen alles weten en koetjes en kalfjes is niet aan hen besteed.

Jouw kind is wijs voor zijn leeftijd

“Die is wijs voor haar leeftijd!” Krijg je dit ook vaak te horen van de mensen om je heen?

Esmée is ook zo’n wijsneus. Ze weet veel en kan dat ook heel goed uitleggen. Soms wordt dat als arrogant ervaren. Hoe zit dat bij jouw kind?

Jouw kind is gevoelig voor geluid

Net zoals geur en smaak intens zijn, kan ook geluid hard binnen komen. Met de handen over de oren zorgen ze ervoor dat het geluid buiten blijft.

Esmée heeft haar eigen manier gevonden. Zodra ze een hard geluid hoort begint ze zelf hard te zingen zodat ze haar eigen stem hoort. Die blender voor mijn dagelijkse smoothie hoort ze hierdoor niet meer.

Jouw kind is overprikkeld na een schooldag

Na een lange schooldag is het gebeurd met de pret. Jouw kind is overprikkeld. De één uit dit door een woedeaanval, terwijl een ander vervelend gaat doen. Of misschien trekt jouw kind zich wel helemaal terug waardoor je even geen contact meer kan krijgen.

Vaak krijg je als ouder te horen dat het op school goed gaat, van woedeaanvallen zijn geen sprake.

Natuurlijk niet! Jouw kind voelt zich bij jou veilig, thuis komen de emoties er pas uit. Niet leuk voor jou als ouder maar wel begrijpelijk.

En? Herken je bepaald gedrag of een eigenschap bij jouw kind?

Natuurlijk zijn er meer dingen waarop je kan letten maar deze tien kom ik het meeste tegen bij de kids in mijn praktijk. En bij Esmée 😊

Nu lijkt het misschien allemaal negatief. En ja, soms is het lastig wanneer je bijvoorbeeld een moeilijke eter hebt of wanneer je kind vaak boos is. Maar ik zie gevoelig zijn vooral als een kracht.

Eigenschappen die een negatieve lading hebben kun je ook altijd omdraaien naar de positieve kant. Perfectionisme kan je in de weg zitten maar kan er juist ook voor zorgen dat je mooie dingen maakt die voor anderen onmogelijk lijken.

Probeer het dus vooral om te draaien. Waar geef jij vandaag een positieve draai aan? Laat het me zeker weten in een reactie onder deze blog. Ik ben benieuwd naar jouw ervaring.

Liefs Sjoukje

p.s. Vind je het moeilijk om je kind te helpen om gevoelig zijn tot een kracht te maken? Dan zijn mijn Happy Kids Worksheets voor jou.

Hooggevoelige kinderen hebben een paar basistools nodig om sterk te blijven staan in deze wereld die hen zo overprikkeld. Aarden, grenzen bewaken en ontspannen zijn enkele van deze basistools.

Stel je voor dat jij zelf jouw kind deze basistools kan leren. Dat jij zelf je kind kan helpen. Met de Happy Kids Worksheets heb jij de tools in handen om dit te doen. Voor welke ga jij?

Basistools hooggevoelige kinderen

Share the love

About the Author

Hoi! Ik ben Sjoukje. Happy hooggevoelig ♥ Als kindercoach ondersteun ik kinderen hun hooggevoeligheid om te zetten van een last naar een unieke kracht in hun leven. Samen gaan we op zoek naar de magie! Kinderen hebben het recht om te stralen!

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: