Hoe help je je kind omgaan met emoties?

Prikkelmeter hooggevoelige kinderen

Hoe help je je hooggevoelig kind omgaan met emoties?

Emoties, we houden er niet van. Ja, alleen als ze positief zijn. Maar wat doe je wanneer ze wat minder leuk zijn. Je bent boos of verdrietig. Iedereen heeft een manier gevonden om om te gaan met deze emoties. Sommige mensen kroppen ze op. Net zolang dat ze niet meer lekker in hun vel zitten. De bom zal uiteindelijk barsten. Er zijn ook mensen die zich direct uiten, als een waterval. Ergens hier tussen in zitten jij en ik ook. We vinden het moeilijk. Als wij het al zo moeilijk vinden wat dacht je dan van onze kinderen. Voor hen is het ontzettend moeilijk!

Hoe gaat het?

“Ik weet niet hoe het gaat”, dat is de reactie die ik vaak van Esmée te horen krijg. Ze kan vaak niet onder woorden brengen hoe ze zich voelt. Haar duim werkt wel goed 🙂 Duim omhoog, dan gaat het uitstekend. Duim omlaag, dan gaat het wat minder.

Hoe ging het op school? Iets wat we als ouders graag willen weten. Ook dan is het vaak een mager “Goed”.

Gelukkig kunnen we zelf veel doen. Wees oprecht geïnteresseerd en maak echt tijd. Kinderen merken het direct wanneer je er niet echt bij bent. Dan komen de antwoorden zeker niet.

Vraag door. Het helpt om je kind op gang te krijgen. Gerichte vragen zijn perfect. Hier moet je kind toch even over nadenken. Bijvoorbeeld: “Hoe ging je toets vandaag?”

Je kan ook zelf beginnen met vertellen hoe jouw dag was. De kans is groot dat je kind daar op in haakt.

Let ook op het gedrag van je kind, dat verteld veel over hoe de dag is geweest. Wil je kind na school nog niet mee? Dan is het een leuke dag geweest. Maar is het iedere ochtend een probleem op om school te komen? Dan is het tijd om aan de bel te trekken.

Overprikkeld

Esmée raak snel overprikkeld. In dat geval trekt zij zich terug en kan ik moeilijk polsen wat er precies aan de hand is. Voor mij lastig, maar voor haar nog veel lastiger. Ik zie dan ik haar ogen de paniek. Dan weet ik dat het tijd is om eerst te kalmeren, tijd voor een rustmoment.

Ik ben op zoek gegaan naar een manier om Esmée hierbij te helpen. Zodat ze wel kan aangeven hoe het gaat maar dan zonder woorden. De uitkomst: een prikkelmeter! Die moest en zou er komen.

Prikkelmeter

Hoe werkt de prikkelmeter?

Hoe het werkt? Heel simpel. Er zijn drie “gebieden”: zit je in het groen dan zit je lekker in je vel, niets aan de hand. Kom je langzaam aan in het oranje gedeelte? Dan weet je dat het al een klein beetje te veel wordt. Tijd om even achterover te leunen en te ontspannen om overprikkeling te voorkomen. En als laatste het rode gedeelte. Overprikkeling! Zit je kind in dit gedeelte dan kun je op dat moment even niets doen. De emoties moeten er eerst uit. Dit kunnen tranen zijn maar ook woede.

Sinds wij de prikkelmeter in huis hebben gaat het een stuk beter met het aangeven hoe het gaat. Esmée gaat er echt even voor zitten en stelt dan ook de vraag: “Hoe gaat het nu met me?” Daarna laat ze trots aan me zien hoe het gaat. Zo rustig reflecteren kan alleen wanneer je kind zelf niet overprikkeld is.

Ik laat de prikkelmeter liggen in de kamer. Esmée kan er dus altijd naar kijken en hem pakken wanneer zij daar behoefte aan heeft. Het leuke is dat wanneer ze wel overprikkeld is en haar oog valt op de prikkelmeter, dat ze dan wel voelt dat ze al ver in het oranje gedeelte zit. En nu gaat ze dan rustig even op de bank zitten een boekje te lezen. Dank je wel prikkelmeter!

Kan jouw kind wel rustig aangeven hoe het met hem of haar gaat? Wat is jullie manier?

Liefs Sjoukje

p.s. Wil jij ook een prikkelmeter voor jouw kind? Ik heb een hele mooie voor jullie. Doerak helpt jullie graag! Download jullie gratis prikkelmeter hier.

 

 

Affirmatieplan voor kinderen

 

Share the love

About the Author

Hoi! Ik ben Sjoukje. Happy hooggevoelig ♥ Als kindercoach ondersteun ik kinderen hun hooggevoeligheid om te zetten van een last naar een unieke kracht in hun leven. Samen gaan we op zoek naar de magie! Kinderen hebben het recht om te stralen!