Hoe ga je met je kids in gesprek over hooggevoeligheid?
Nu zijn de kids aan de beurt. Ik heb mijn favoriete boeken al gedeeld over hooggevoelige kinderen. Maar er zijn natuurlijk ook leuke boeken voor kinderen. En door middel van boeken heb je leuk materiaal om met je kind in gesprek te raken over hooggevoeligheid. Zonder dat je het direct zo zwaar maakt. Samen met mijn dochter Esmée maakte ik hier al een filmpje van.
Langmuts
De verhalen van Langmuts zijn geweldig. Ze zijn geschreven door Josina Intrabartolo. Er zijn vier titels: Langmuts is een held, Langmuts en het feest, Langmuts en de vakantie en Langmuts op school. Het zijn leuke verhalen en zo herkenbaar. Ik hoor vaak dat kinderen het gevoel hebben dat het over hen gaat en helemaal niet over Langmuts. Herkenning maar ook opluchting bij kinderen.
Een tijdje terug was ik bij een workshop, natuurlijk over hooggevoelige kinderen. Ook toen kwam de kracht van Langmuts weer naar voren. Een zoon had aan zijn moeder gevraagd waar ze heen ging. Ze had geantwoord dat ze naar de Langmuts school ging. Haar zoon begreep meteen waar het over ging en vond het helemaal oké. Zo mooi om te horen dat deze boeken kinderen veel leren over hooggevoeligheid en zichzelf.
Draakje vurig
Maar wat als je kind extravert is, een high sensation seeker? Jouw kind zoekt het avontuur op, hoe gekker hoe beter. Maar ook jouw extraverte kind raakt op een gegeven moment overprikkeld. Draakje vurig, geschreven door Josina Intrabartolo en Janneke van Olphen, is precies zo. Jouw kind zal zich erg aangesproken voelen door deze lieve draak. En wat is het stoer dat je jezelf kan vergelijken met een draak. Het wordt draken zelfs wel eens teveel, dat schept een band.
Inmiddels heeft Draakje Vurig een nieuw boek: Draakje Vurig op school. Zeker een aanrader voor kleine avonturenzoekers die naar school gaan.
Help … ik voel zo veel!
En wat als mijn kind wat ouder is? Help … ik voel zo veel! van Carla van Wensen is er voor kinderen van ongeveer 7 tot 11 jaar. Het boek bevat mooie oefeningen die je kind leert om om te gaan met hooggevoeligheid. Lekker praktisch en je kind leert manieren om zich ook in een drukke omgeving, waar veel prikkels zijn, te kalmeren.
Boeken zijn dus een handig middel om dit mooie onderwerp bespreekbaar te maken.
Hebben jullie ervaring met deze boeken? Hoe bespreek jij hooggevoeligheid met je kind?
Liefs Sjoukje
p.s. Is jouw kind net zoals Draakje Vurig snel overprikkeld. Dan is mijn prikkelmeter voor jou. De prikkelmeter helpt je kind om inzicht te krijgen in hoe het nou eigenlijk met hem of haar gaat. Download hier de prikkelmeter, helemaal gratis 🙂