Het is nooit goed genoeg, bang om te falen

Hooggevoelige kinderen en perfectionisme

Perfectionisme, het is nooit goed genoeg

Ze wil alles goed doen. Alles moet perfect en zonder fouten. En het liefst in één keer goed. Esmée is een perfectionist. Ze is bang om te falen.

Sporten moet perfect

Bij sport moet het direct goed. “Ik kan het niet”, roept Esmée na de hockey training. Haar eerste hockey training. Ondanks dat ze zichzelf niet goed genoeg vond was hockey toch echt wel leuk en gaat ze met plezier. Maar wanneer ze een wedstrijd speelt of een partijtje tijdens de training, en er wordt verloren dan is alles verpest. Dan is hockey even niet meer zo leuk.
Bij zwemles precies hetzelfde. Soms slaat de paniek toe. “Ik mag volgende week niet afzwemmen! Dan gaan we nog even door. Nog een paar lessen en je hebt ook je C diploma. Het is niet erg dat het nu niet lukt”.

School moet perfect

Op school is het nog erger. Juf gaf aan dat ze na een toets erg verdrietig werd. Een klasgenootje vroeg iets naar aanleiding van de toets. Zonder aanleiding waren daar de tranen. Het bleek dat ze die vraag niet goed had begrepen en dat ze een fout had gemaakt.

Behoefte aan harmonie

Het lijkt wel ingeprogrammeerd. Terwijl wij als ouders juist aansporen om dingen te proberen. “Een fout is goud”, zeggen we altijd. Je kan geen fouten maken, je kan alleen maar leren.
Angst om te falen. Wat is dat toch dat hooggevoelige kinderen hier zoveel last van hebben? Wat zit er achter de angst om te falen? De wens om te voldoen. Maar waarom hebben hooggevoelige kinderen juist deze sterke wens om te voldoen?

Daarvoor moeten we nog een laagje dieper duiken. Onder de wens om te voldoen ligt de sterke behoefte aan harmonie. Behoefte aan harmonie en vrede, dat is echt een kenmerk dat hoort bij hooggevoeligheid. Hooggevoelige kinderen hebben van nature de neiging om aan verwachtingen te willen voldoen. En ze weten dan ook precies wat die verwachtingen zijn, zelfs zonder dat deze uitgesproken zijn. Of het zijn verwachtingen die hooggevoelige kinderen zichzelf opleggen. Op deze manier waarborgen ze de harmonie.

Plezier!

Omdat wij weten dat ze perfectionistisch is en bang is om te falen leggen wij geen nadruk op presteren. We verwachten niets, alleen dat ze plezier maakt. Ik zeg ook nooit wanneer ik Esmée naar school breng, “Goed je best doen!” Ik zeg altijd “Veel plezier!” En gelukkig heeft ze dat ook.

Ik zie mezelf, dat is schrikken. Natuurlijk is ze mijn spiegel. Gelukkig kan ik steeds meer loslaten. En hopelijk volgt ze mijn voorbeeld. Een goed voorbeeld zijn, dat is het beste wat ik kan doen.

Is jouw kind ook bang om te falen? Perfectionistisch? Hoe ga jij daar mee om? Laat het me weten in een reactie om mijn blog.

Liefs Sjoukje

p.s. Wist je dat we verschillende soorten faalangst kennen? Nieuwsgierig welke? Ik heb er een blog over geschreven. Je leest hem hier.

Share the love

About the Author

Hoi! Ik ben Sjoukje. Happy hooggevoelig ♥ Als kindercoach ondersteun ik kinderen hun hooggevoeligheid om te zetten van een last naar een unieke kracht in hun leven. Samen gaan we op zoek naar de magie! Kinderen hebben het recht om te stralen!

Leave a Reply 2 comments

Josje - 22 februari 2019 Reply

Is er voor dit perfectionisme, welke ik ook zie bij mijn dochter, nog olie in te zetten om dit wat af te zwakken?
Ook wij proberen altijd te benadrukken dat ze niet alles als beste hoeft te doen en dat ze fouten mag maken zodat ze ervan kan leren maar dit blijft een struikelpunt voor haar…
Hier gaat ook erg veel van haar energie naartoe waardoor ze regelmatig klachten krijgt als vermoeidheid.

    Sjoukje - 22 februari 2019 Reply

    Hoi Josje,

    Perfectionisme kost zeker veel energie en er is gelukkig een olie voor in te zetten. Ik zal je een bericht sturen met meer informatie.

    Liefs Sjoukje

Leave a Reply: