Help je kind ontprikkelen na een intense schooldag

Thuiskomen van school hooggevoelige kinderen

Hoe help je je kind ontprikkelen na een intense schooldag?

Wat gebeurt er toch veel op een schooldag! En niet alleen de dingen die wij zo op het eerste oog kunnen zien. Een drukke klas, toetsen, gym, buiten spelen… Nee, ook de subtiele prikkels, de prikkels die eigenlijk nog meer indruk maken en lastiger zijn om te verwerken.

Er zit iemand steeds zenuwachtig met z’n voet te schudden, er hangt een vreemde geur in de klas, wat een sfeer! Er is iemand heel erg boos of verdrietig. Allemaal prikkels dus. En die prikkels neemt je kind mee naar huis. Het is dus belangrijk om je kind de kans te geven om deze prikkels bij thuiskomst te verwerken.

Vandaag geef ik je graag drie tips om je kind te helpen ontprikkelen na schooltijd. Vaak voor de hand liggend, maar wanneer je ze consequent toepast zul je een wereld van verschil merken.

Rustmoment

Rust is het toverwoord voor hooggevoelige kinderen. Ik zeg het vaak: plan voldoende rustmomenten in op een dag. Na schooltijd is het perfecte moment. Laat je kind even rustig zijn of haar gang gaan.

Begin niet direct met een vragenvuur. Hoe ging het op school? Wat hebben jullie gedaan? Je wilt het natuurlijk graag weten, maar je kind is nog niet toe aan die extra prikkels. Dat komt later wel.

Ga samen met je kind onderzoeken wat fijn is om tijdens dit rustmoment te doen. Even lezen of tekenen. Misschien met Lego spelen.

Probeer niet direct naar de volgende activiteit, met veel prikkels, te gaan.

Tegenwoordig is gamen helemaal hot. Maar gamen geeft prikkels in het kwadraat. Zorg dus voor een rustige overgang.

Misschien heeft je kind behoefte om even alleen te zijn. Want ga maar eens na met hoeveel personen jouw kind dagelijks in contact staat. Dat zijn er ontzettend veel. Van elke persoon krijgt jouw kind iets mee. Je kind moet de tijd krijgen om deze energie van zich af te schudden. Echt even helemaal alleen zijn helpt daarbij.

Vaak zien we dit als saai. Zou het wel goed gaan? Speelt er iets? Moet ik niet helpen?

Allemaal vragen die bij ons ouders door ons hoofd gaan wanneer je ziet dat je kind zich af wil zonderen. Wees gerust, dit is niet nodig. Alleen zijn helpt om de prikkels beter te kunnen verwerken. Vooral introverte mensen hebben deze rust nodig om op te laden. En daarna is het gemakkelijker voor jouw kind om zich weer onder de mensen te begeven. En saai? Nee, dat is alleen zijn niet.

Vindt jouw kind het moeilijk om aan te geven even alleen te willen zijn? Daarvoor heb ik iets bedacht. Deze leuke deurhanger kan jouw kind gebruiken om te laten weten dat hij of zij zich even terug wil trekken en zo weer terug is 🙂 Je kan de deurhanger gratis downloaden. En… hij is supercute!

 

 

Essentiële olie

Ja, ik weet het, alweer die olie 🙂 Ze zijn dan ook zo gemakkelijk in te zetten en ze werken direct. Essentiële olien zijn binnen mijn gezin onmisbaar en vooral na schooltijd maak ik er gretig gebruik van.

Zet bij thuiskomt even de diffuser aan met een fijne combinatie om te ontstressen. Lavendel en Stress Away is hiervoor een mooie combinatie. Kijk ook hier weer naar je kind. Is je kind niet zo vrolijk? Voeg dan Orange toe. Dit is een echte vrolijkmaker.

Is het echt tijd om af te schermen van de buitenwereld? Kies dan voor Frankincense. Deze olie zorgt ervoor dat je kind als het ware in een cocon komt te zitten die bescherming biedt.

De spanning glijdt van je kind af en kan er weer even tegenaan.

Nee zeggen

Onze hele dag is vaak volgepland. Ook die van onze kinderen. Na schooltijd wordt er vaak gespeeld of gesport. Zie je dat je kind is overprikkeld? Zeg dan wat vaker nee. Een keer de speelafspraak overslaan is niet erg. Voel je niet schuldig. Er komen genoeg momenten waarop je kind wel kan spelen.

Kinderen gaan snel over hun grenzen. Ze voelen vaak nog niet goed aan wanneer het genoeg is. Wanneer het tijd is om dat stapje terug te doen. Jij kan je kind daarbij helpen.

Voel aan wat je kind nodig heeft. Let op de eerste tekenen van overprikkeling. Deze eerste tekenen kunnen voor ieder kind weer anders zijn. De een begint ontzettend moe te worden, wrijft in de ogen. Of je merkt dat je kind onrustig wordt. Ineens kortaf is. Leer deze eerste tekenen van je kind kennen.

Zorg ervoor dat je voorspelbaar bent. Voorspelbaarheid geeft je kind rust. Zet je bijvoorbeeld elke dag na schooltijd de diffuser aan? Dat geeft je kind een veilig gevoel.
Of spreek af dat je kind één of twee keer per week een speelafspraak mag maken. En bepaal vooraf op welke dagen dat is. Zo kan je kind zich hierop instellen en kan je op de overige dagen ontprikkelen. Geen verwarring dus.

Welke tip ga jij toepassen binnen jouw gezin? Wat ga je anders doen?

Ik ben benieuwd wat het beste voor jouw gezin werkt. Laat het me zeker weten in een reactie onder mijn blog. Ik hoor graag van je!

Liefs Sjoukje

 

Share the love

About the Author

Hoi! Ik ben Sjoukje. Happy hooggevoelig ♥ Als kindercoach ondersteun ik kinderen hun hooggevoeligheid om te zetten van een last naar een unieke kracht in hun leven. Samen gaan we op zoek naar de magie! Kinderen hebben het recht om te stralen!

Leave a Reply 2 comments

Marian - 7 september 2018 Reply

Hoi Sjoukje, bedankt voor je blog. Het is inderdaad weer even wennen aan school, voor mij en mijn hooggevoelige dochter 🙂 Ik vind het zo leuk dat je oliën gebruikt om te ontprikkelen! Mag ik vragen hoeveel druppels je van elk gebruikt in de diffuser? Naast rustmomenten en alleen haar gang kunnen gaan, merk ik dat mediteren ook goed werkt voor mijn dochter. Ik gebruik hier de boekjes van RelaxKids voor. Groetjes, Marian

    Sjoukje - 7 september 2018 Reply

    Hoi Marian,
    Hoeveel druppels ik gebruik hangt af van de grote van de ruimte waarin de diffuser staat. In de woonkamer doe ik wat meer druppels dan wanneer deze in de slaapkamer staat. Vaak twee druppels van elk. Wanneer ik één olie gebruik drie of vier druppels. Ik heb een speciale Facebookgroep met olietips: https://www.facebook.com/groups/1312965625480710/ Neem gerust een kijkje als je dat leuk vindt.
    Ja! Relax Kids is een geweldig boek! Die wordt hier ook veel gebruikt. Dank je dat je het benoemt. Mag ook zeker niet ontbreken. Liefs Sjoukje

Leave a Reply: