Feestjes en hooggevoeligheid gaan niet altijd samen

Hooggevoelige Kinderen en Feestjes

Vindt jouw hooggevoelig kind feestjes niet altijd leuk?

Feestjes zijn leuk. Althans zouden leuk moeten zijn.

Voor hooggevoelige mensen kan het soms juist een hele uitdaging zijn. Te veel prikkels; veel mensen, veel geluid, van alles is er teveel. En dan net die oom of verre vriend die veel negativiteit met zich mee brengt naar feestjes, of eigenlijk overal naar toe. Jij pikt dit weer op met je lange voelsprieten met als gevolg dat je uitgeput thuiskomt.

Je voelt je raar, de vreemde eend in het gezelschap. Het liefst wil je direct rechtsomkeer maken naar huis. Maar uit beleefdheid blijf je toch maar.

Stel je eens voor hoe het voor onze hooggevoelige kinderen is. Wij hebben er als volwassenen al zo’n last van. Wat voor indruk zou een feestje op je kind maken?

Onrustige mama, onrustig kind

Met mijn dochter Esmée ben ik hier vaak de mist mee in gegaan. Ook ik wou altijd maar beleefd zijn. Hooggevoeligheid zit dan vaak in de weg.

Maar ook borstvoeding… In haar babytijd gaf ik borstvoeding. Moest ik weer even weg van het gezelschap. Dat alleen vinden mensen soms al raar, dat je borstvoeding geeft. Ik voelde me daardoor opgelaten, ik raakte overprikkeld en zorgde ervoor dat ik snel weer terug was. Met een onrustig kind tot gevolg. Een onrustige mama, een onrustige baby.

Esmée raakte snel overprikkeld toen ze klein was. Tijdens het feestje was daar niet veel van te merken. Tenminste niet voor andere mensen. Veilig bij mij op schoot kon ze zich even afsluiten. Vooral thuis na een feestje begon het echte feest. Huilen van overprikkeling. Ontroostbaar.

Vroeg naar huis was daarvoor de oplossing. Ook daar zijn mensen niet zo blij mee. Maar deden wij dit niet dan hadden wij de hele nacht een huilend kind in onze armen en waren we de volgende dag natuurlijk helemaal uitgeput.

Volg je hart

Van deze ervaringen heb ik geleerd om op mijzelf te vertrouwen. Het heeft wat tijd gekost maar ik kies nu voor de rust in mijn gezin. Vroeg naar huis? Dat vind ik nu helemaal oké.
Ik mijd negatieve mensen die met hun negatieve gevoelens onder mijn huid kruipen. Mijn mantra: “Sorry, maar ik moet even naar de wc”. Even mijzelf afsluiten, goed ademhalen en er daarna weer even tegen aan kunnen. Ik zoek de positieve mensen op.

Nu Esmée ouder wordt merk ik dat ze beter bestand is tegen al deze prikkels. Soms wil ze zelfs niet eens meer naar huis!

Een goed teken. Maar ik kijk nog steeds goed hoe het gaat en wanneer het tijd is om naar huis te gaan.

Volg je hart, volg je intuïtie. Jij kent je kind het beste. Laat je niet overdonderen door de mening of verwachtingen van anderen. Soms duurt het even om te ontdekken wat het beste bij jullie past. Maar elke kleine stap is een overwinning. Een stap verder naar rust binnen jouw gezin. Een stap verder ook naar het accepteren van en omgaan met hooggevoeligheid.

Feestjes, we kunnen er niet altijd onderuit. Hoe ga jij hier mee om? Laat het me weten in een reactie onder mijn blog.

Liefs Sjoukje

Affirmatieplan voor kinderen

 

 

Share the love

About the Author

Hoi! Ik ben Sjoukje. Happy hooggevoelig ♥ Als kindercoach ondersteun ik kinderen hun hooggevoeligheid om te zetten van een last naar een unieke kracht in hun leven. Samen gaan we op zoek naar de magie! Kinderen hebben het recht om te stralen!