De ontprikkelmand helpt je hooggevoelig kind ontladen

Ontprikkelmand voor hooggevoelige kinderen

De ontprikkelmand helpt je hooggevoelig kind ontladen

Mag ik je voorstellen aan de ontprikkelmand.

De ontprikkelmand is een magische mand voor overweldigde kinderen.

Esmée heeft een mand op haar kamer staan, vol met items die ze kan gebruiken wanneer ze voelt dat een rustmoment nodig is. Wanneer ze voelt dat het tijd is om weer op te laden. Het is super simpel maar het werkt elke keer weer.

Emmertje vol

Ontprikkelen is zo nodig. Want het emmertje van onze kids stromen snel over. Kijk maar eens naar een schooldag.

Een schooldag zit propvol activiteiten.

Kinderen moeten zich concentreren.

Vieren een verjaardag van een klasgenootje.

Hebben een gymles gehad.

Is de juf of meester ziek? Misschien hebben ze dan een invaller voor de klas gehad.

Voelen de emoties van klasgenootjes.

Een schooldag kan een hooggevoelig kind behoorlijk uit balans brengen. Alle prikkels komen ongefilterd binnen en hun emmertje stroomt over. Het emmertje van hooggevoelige kinderen stroomt eerder over dan van andere kinderen.

En dat emmertje nemen ze mee naar huis. In de veilige omgeving van jouw huis. Waar het eindelijk tijd is om dat emmertje te legen.

Overprikkeld

Een overgelopen emmertje ziet er voor elk kind anders uit.Jouw kind kan verdrietig, boos, stil of hyper zijn bijvoorbeeld. Herken overprikkeling bij jouw kind. Wanneer jij ziet dat je kind overprikkeld is help hem of haar dan met het legen van het emmertje.

Ieder kind is anders, uniek. Daarom bestaat er geen one size fits all systeem voor ontprikkelen, voor het legen van het emmertje. Dit is voor iedereen anders. Door uit te proberen kom je er achter wat voor jouw gezin werkt en wat niet.

De ontprikkelmand

Esmée voelt inmiddels goed aan wanneer het tijd is voor een rustmoment. Natuurlijk zijn er uitschieters en help ik haar op weg. Gelukkig weet ze nu dat ze eerst stoom moet afblazen voordat ze zich in een nieuwe activiteit stort.

Maar wanneer je een vol hoofd hebt, helemaal overprikkeld bent, is het moeilijk om helder te denken. Het is voor je kind dan moeilijk om iets te kiezen waarvan hij of zij rustig wordt. Keuzestress en het gewoon even niet weten, een black out.

Daarom is de ontprikkelmand een uitkomst. Deze is namelijk gevuld met dingen waarvan Esmée zeker weet dat ze er rustig van wordt.Ze hoeft niet na te denken of op zoek te gaan waar het is. Ze weet, het zit inde mand. Dat geeft haar veiligheid.

Wat zit er in de ontprikkelmand van Esmée?

Kleurboeken, schetsblokken en potloden

Puzzelboekjes

Knutselpapier

Boeken

Stress balletje

Klei

Muziek

Essentiële olie

Wanneer Esmée overweldigd is pakt ze iets uit haar ontprikkelmand. Ik zorg ervoor dat alle favoriete spulletjes erin zitten zodat ze niet nog meer overprikkeld raakt.

En ik zorg ervoor dat er telkens nieuwe spullen in komen.Esmée wordt ouder en die knuffel kon er een tijdje terug wel uit. Blijkbaar had ze daar geen behoefte meer aan.

Nu is het jouw beurt.

Ga jij een ontprikkelmand samenstellen? Wat komt erin?

Laat het me weten in een reactie onder deze blog!

Liefs Sjoukje

p.s. Meer hulp nodig bij het ontprikkelen? Volg dan gratis mijn challenge Prikkels de Baas. Meld je hier aan.

Voorkom overprikkeling hooggevoelige kinderen
Share the love

About the Author

Hoi! Ik ben Sjoukje. Happy hooggevoelig ♥ Als kindercoach ondersteun ik kinderen hun hooggevoeligheid om te zetten van een last naar een unieke kracht in hun leven. Samen gaan we op zoek naar de magie! Kinderen hebben het recht om te stralen!

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: