De ontprikkelkit voor onderweg voor hooggevoelige kinderen

Ontprikkelkit voor onderweg voor hooggevoelige kinderen

De ontprikkelkit voor onderweg

De ontprikkelmand is bij mij thuis ontzettend populair. Een leuke mand met dingen die ervoor zorgen dat zij van negen weer bij zichzelf kan komen, weer in het moment kan zijn en weer heerlijk kan ontspannen.

Haar favoriete boek, dagboek, kleurgereedschap en een rustgevende olie zitten er onder andere in. Op momenten wanneer het haar even teveel wordt trekt ze zich even terug met de ontprikkelmand, kiest iets uit wat op dat moment bij haar past en droomt weg in haar eigen wereld.

Die mand is natuurlijk groot, die neem je niet zomaar even mee. Hoe zit dat dan onderweg?

Want ook wanneer je niet thuis bent kan het voorkomen dat het je even teveel wordt. Wat doe je dan?

Dan heb je een miniversie van de ontprikkelmand nodig, wij noemen het de ontprikkelkit.

De ontprikkelkit

Een kleine kit kan je kind echt helpen wanneer het even teveel wordt. Denk maar eens aan school of wanneer je er samen op uit gaat naar een pretpark. Dan is het fijn om wat geheime wapens achter de hand te hebben die ervoor zorgen dat je kind zich veilig en vertrouwd voelt. En wanneer je deze regelmatig inzet zal je merken dat je kind makkelijker om kan gaan met uitdagende situaties zoals vreemde, nieuwe plekken bezoeken of nieuwe mensen ontmoeten. Het zelfvertrouwen groeit. Je kind krijgt het gevoel dat hij of zij meer aan kan.

Zintuigen

Bij hulp onderweg gaat het vooral om de zintuigen tot rust te brengen. Via onze zintuigen komen immers alle prikkels binnen. Welke zintuigen het meest belast worden is ook weer uniek voor ieder kind. Het ene kind heeft bijvoorbeeld last van fel licht terwijl de ander het juist lastig vindt om om te gaan met de temperatuur. Er is dus geen one size fits all. Pas daarom de ontprikkelkit aan aan jouw kind.

Waar kan je op letten wanneer je een ontprikkelkit samenstelt?

Kijk goed naar je kind. Deze vragen kunnen je helpen.

  • Heeft jouw kind het snel koud of wordt het hem of haar snel te warm?
  • Is je kind vaak onrustig, kan hij of zij niet stilzitten?
  • Kan jouw kind moeilijk omgaan met geluid?
  • Heeft jouw kind veel alleen tijd of tijd om bij te komen nodig?
  • Is het licht van de zon te fel voor jouw kind?
  • Maakt dorst en trek jouw kind wiebelig?
  • Houdt jouw kind niet van water of zand op het lichaam?

En nu? Je weet nu wat de uitdagingen van jouw kind zijn wanneer jullie buiten de deur zijn. Nu is het tijd om jouw ontprikkelkit samen te stellen.

Temperatuur

Heeft jouw kind het snel te koud? Neem extra kleding mee. Zorg ervoor dat je kind laagjes aanheeft. Een hemd, shirt, trui, over elkaar heen. Dit is lekker warm maar ook handig wanneer het juist iets te warm wordt. Eén laagje kan je dan uitdoen zodat je kind zich weer fijn voelt.

Is jouw kind warmbloedig? Denk dan aan kleding met een stof die erg licht aanvoelt. Sportshirts hebben die fijne stof bijvoorbeeld.

Over kleding gesproken… ik hoor ontzettend vaak dat kleding echt een dingetje is bij hooggevoelige kinderen. Ik heb er zelf één thuis en zij verzint ook manieren zodat haar kleding beter zit. Zo draagt Esmée haar sokken binnenste buiten.

Maar ook bij het buitenspelen kan kleding nat en vies worden waardoor dit niet meer goed aanvoelt. Ga je ergens naartoe waar je verwacht dat dit het geval zal zijn? Neem dan extra kleding mee. Je kind kan zich dan even omkleden en toch genieten van het geklieder in de zandbak.

Onrustig

Is jouw kind snel onrustig en is stilzitten moeilijk. Dan bieden stressballen, squishies of tangles uitkomst. Ook wel relax therapie 😊 Zo heeft jouw kind wat te doen tijdens die lange autorit.

Geluid

Geluid kan soms hard binnen komen. Maar niet alleen hard geluid. Wanneer je gevoelig bent hoor je elk geluid, zelfs de zachte. Dit kan erg storend zijn. Denk maar eens aan die kraan die drupt. Op een gegeven moment wordt je er gek van toch?

Een koptelefoon met noise cancelling mag zeker niet ontbreken wanneer jouw kind hier last van heeft. Zo wordt je kind afgesloten van het geluid van buitenaf en ondertussen kan hij of zij helemaal tot rust komen wanneer je kiest voor bijvoorbeeld een mantra cd of luisterboek.

Bij mijn dochter Esmée is Droomsterren van Rosalinda Weel favoriet. Heerlijke meditaties om tot rust te komen.

Fel licht

Hallo zonnebril! Doe deze zeker in de ontprikkelkit wanneer je kind snel last heeft van het felle zonlicht.

Ben je ergens binnen? Ook binnen kan het licht fel zijn. Een zonnebril is dan vaak niet zo netjes. Maar een petje kan je kind in deze situatie redden.

Honger

Dorst of trek kan je behoorlijk uit balans brengen. Zorg er daarom voor dat er altijd wat eten en drinken in de ontprikkelkit zit.

Tot rust komen

Mis je de rustmomenten wanneer je samen op pad bent? Neem toch even de tijd om te ontladen.

Dingen die in de ontprikkelmand thuis zitten kunnen ook mee voor onderweg. Denk bijvoorbeeld aan een boek of materiaal om te kleuren. Of wat dacht je van die rustgevende essentiële olie? En vergeet ook de favoriete knuffel niet.

Ontprikkelkit voor school

Er zit nogal wat verschil tussen een dagje uit en naar school gaan. Tijdens een dagje uit zou je bijvoorbeeld wel schone kleding meenemen. Naar school hoeft dat niet. Maar ook naar school is een kleine ontprikkelkit vaak geen overbodige luxe.

In sommige gevallen is het ook fijn om even met de juf of meester te overleggen. Een stressbal of tangle kan andere kinderen ook weer alert maken. Dus overleg even of dit mag.

Maar er zijn genoeg dingen die je je kind kan meegeven naar school. Zo heeft Esmée een roller met essentiële olie mee die ze kan gebruiken wanneer het even teveel wordt.

En pantoffels! Klinkt een beetje raar misschien maar wanneer ze in de pauze buiten in de plassen heeft gespeeld voelen die natte voeten niet fijn. Daar kan ze zich de rest van de dag door af laten leiden. Hup, schoenen en sokken uit, pantoffels aan, en dat probleem is opgelost.

En hoe zit het met jou? Heb je genoeg ideeën opgedaan om de ontprikkelkit van jouw kind te vullen? Wat ga je er in doen? Hoe pak je het aan? Laat het me weten in een reactie onder mijn blog. Ik ben benieuwd naar jouw aanpak.

Liefs Sjoukje

Voorkom overprikkeling hooggevoelige kinderen

Share the love

About the Author

Hoi! Ik ben Sjoukje. Happy hooggevoelig ♥ Als kindercoach ondersteun ik kinderen hun hooggevoeligheid om te zetten van een last naar een unieke kracht in hun leven. Samen gaan we op zoek naar de magie! Kinderen hebben het recht om te stralen!

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: