Buikpijn, neem het serieus

Buikpijn Hooggevoelige Kinderen

Neem de buikpijn van je hooggevoelig kind serieus

Gevoelig zijn is soms best lastig. De prikkels om je heen komen hard bij je binnen en je verwerkt deze intens. Dit kost ontzettend veel energie. Vaak hebben we niet de tijd of gunnen we onszelf niet de tijd om deze prikkels goed te verwerken. En je kind? Er is altijd wel iets leukers te doen dan uit te rusten en te ontspannen. En wist je? Ontspannen is zo makkelijk nog niet.

Lastig dus. En zeker wanneer je hierdoor lichamelijke klachten krijgt. Hierbij kun je denken aan vermoeidheid, stijve spieren, hoofdpijn en buikpijn. Herken je deze klachten bij je kind? Weet dat het serieus is. Spanning zet zich namelijk vast in het lichaam en dit moet ergens geuit worden. Je lichaam is een goede graadmeter, je lichaam geeft altijd aan hoe het precies met je gaat. We zijn alleen vergeten te luisteren. Leer je kind daarom luisteren naar zijn of haar lichaam.

Help je kind stilstaan bij de pijn in het lichaam. Buikpijn?

Stel bewuste vragen: Komt dit doordat ik te veel heb gegeten of te weinig? Was het eten niet vers? Heerst er een griepje? Dacht ik ergens aan? Vind ik iets spannend? Kijk ik ergens tegenop? Wat heb ik vandaag gedaan? Of is er iets gebeurd?

Beantwoord de vragen samen met je kind en laat je verwonderen. Want soms komt je kind zelf tot ontdekkingen wanneer je net even iets meer doorvraagt.

Buikpijn

Soms gebruiken kinderen het als smoesje.

“Mama, ik heb buikpijn”, hoor ik mijn dochter Esmée zeggen.

Maar een snoepje gaat er nog wel in. Gek is dat. In dit geval weet ik dat met een beetje aandacht de buikpijn snel weer weggaat.

Maar er zijn ook situaties waar het echt is. Esmée is dan overprikkeld, het wordt allemaal even te veel. Vaak gaat dit in haar buik zitten. Haar buik voelt dan helemaal hard aan.

Ook in spannende situaties gebeurd dit vaak. Mag ze bijna naar een feestje of gaat er iets veranderen? Vaak geeft haar buik al aan dat ze het spannend vindt.

Warme kruik

Hoe kan je jouw kind nou helpen wanneer hij of zij buikpijn heeft?

Een warme kruik doet wonderen. Wanneer ik voorstel een warme kruik te gaan halen fleurt Esmée helemaal op. Wat een fijn vooruitzicht.

Wij hebben er een bedritueel van gemaakt. Esmée ligt met de warme kruik op haar buik. Ik blijf dan rustig bij haar. Ik geef altijd aan dat de kruik ervoor zorgt dat de buikpijn uit haar buik gaat. De pijn gaat in het water van de kruik zitten. Ik wacht dan af. En laat Esmée aangeven wanneer ze voelt dat haar buikpijn in het water zit. Als dat zover is legen we samen de kruik, “Dag buikpijn!”

Hierna kan ze rustig gaan slapen met een ontspannen buik.

Ballon visualisatie

Meestal werkt deze manier met de kruik heel goed aan het einde van de dag. Dat geeft een rustgevend gevoel. In bed nemen we dan nog even de dag door. Dat lucht op. Ze kan haar ei kwijt en hoeft het niet in haar hoofdje te houden. Ze kan nu met een gerust hart gaan slapen. En wij hebben een mooi moment samen!

Door het gebruik van de kruik en het water heeft je kind iets tastbaars om mee te werken. Maar een visualisatie werkt ook heel goed. Je kind kan zich bijvoorbeeld een grote ballon voorstellen. Die ballon is er voor alle pijntjes en piekergedachten. Stel je voor dat alle pijn die in je buik zit wordt overgedragen aan de ballon. Langzaam kan je kind de ballon in gedachten laten wegvliegen. De pijn is overgenomen door de ballon.

Visualiseren, dingen in je hoofd voorstellen, lijkt lastig. Maar kinderen zijn er ontzettend goed in. Zij kunnen levensechte voorstelling maken van eigenlijk alles. Voor volwassenen is dit soms moeilijk, maar kinderen staan nog heel erg open. Dus ook al voelt het voor jou raar, probeer het zeker eens.

Spannende situaties

Maar wat doe je wanneer je kind buikpijn heeft door een spannende situatie. De ballon visualisatie werkt ook in dat geval. Kun je nog wel wat extra ondersteuning gebruiken? Denk dan eens aan essentiële oliën. Dit cadeautje hebben we niet voor niets van de natuur gekregen. In dit geval zou ik kiezen voor een ontspannende mix, bijvoorbeeld Stress Away en Lavendel.

Heeft jouw kind vaak buikpijn? En wat zijn jullie manieren om hier mee om te gaan?

Ik hoop dat onze manier je inspireert om het ook eens te proberen.

Liefs Sjoukje

p.s. Kindermassage helpt ook om de prikkels van de dag te verwerken. De buikmassage en voetjesmassage zijn hiervoor zeer geschikt. Download mijn voetjesmassage helemaal gratis. Zo maak je een goede start om je kind te helpen ontprikkelen.

Voetjesmassage hooggevoelige kinderen

 

Share the love

About the Author

Hoi! Ik ben Sjoukje. Happy hooggevoelig ♥ Als kindercoach ondersteun ik kinderen hun hooggevoeligheid om te zetten van een last naar een unieke kracht in hun leven. Samen gaan we op zoek naar de magie! Kinderen hebben het recht om te stralen!

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: