Breek oude patronen met je gedachten

Kracht van gedachten

Breek oude patronen met je gedachten

Ben jij je bewust van wat je de hele dag tegen jezelf zegt?

50.000 gedachten komen er op een dag in ons op. Waarvan 80 procent negatief is. En wist je dat meer dan 90 procent van die gedachten precies hetzelfde zijn als de dag ervoor?

Dat is even schrikken hé? We zijn verslaafd aan deze gedachten en aan de emotionele staat die deze gedachten met zich meebrengen.

Bij onze kinderen is het niet anders. Dit kan veel invloed hebben, nu maar ook later. Denk maar eens wat de gedachte “Ik ben niet goed genoeg” doet voor het zelfvertrouwen van jouw kind. De onbezorgde vrolijkheid verdwijnt langzaam en onbevangen iets nieuws aangaan is verleden tijd.

Patronen doorbreken

Doordat we iedere dag hetzelfde denken, negatief en beperkend, is het niet verrassend dat we het moeilijk vinden om dit patroon te doorbreken. Om echt een verandering op gang te brengen.

Wanneer je je negatieve gedachten kunt omzetten in positieve, dan kan je pas veranderen. Hoe je dit doet?

Met positieve affirmaties. Hiermee stop je bewust de gedachtestroom die je op de automatische piloot denkt. Je gaat gedachten denken die je juist wel wilt.

Affirmaties zijn kleine zinnetjes die je constant in je gedachten herhaalt. En wanneer je dit vaak genoeg doet wordt deze positieve zin na een tijdje onderdeel van je automatische gedachten. Je herprogrammeert je brein dus als het ware.

De negatieve gedachtestroom vervang je door een positieve gedachtestroom. Langzaam aan merk je dat ook je gedrag anders wordt. Je gaat handelen naar deze nieuwe gedachten. Grote veranderingen kunnen plaatsvinden door een klein zinnetje.

Wat zeggen wetenschappers?

We kunnen ons brein herprogrammeren. De wetenschappers zijn het erover eens!

Wist je dat de structuur van je brein een klein beetje veranderd elke keer wanneer je iets nieuws leert? Dit geldt ook voor het denken van gedachten. Door positieve affirmaties verander je dus beetje bij beetje de structuur van je brein waardoor je je oude patronen kunt doorbreken.

Interessant? Dan raad ik zeker het boek van Joe Dispenza aan. “Overstijg jezelf”, maar de Engelse titel dekt meer de lading: “Breaking the habit of being yourself”.

Hij voegt wat je tegen jezelf zegt samen met meditatie om je brein te herprogrammeren. Deze combinatie werkt nog krachtiger. Door middel van meditatie zorg je er namelijk voor dat je je hoofd leeg maakt. Dan is er geen ruimte voor negatieve gedachten en komen de positieve affirmaties nog sterker bij je binnen. Wat weer zorgt voor grotere verandering.

Jouw kind en negatieve gedachten

Negatieve gedachten kunnen je kind erg belemmeren. Misschien heeft je kind weinig zelfvertrouwen omdat hij of zij constant in gedachten herhaalt als “Ik kan het niet, ik ben niet goed genoeg, mijn vriend is veel beter, ik hoef het toch niet te proberen, het gaat toch niet lukken”.

We verzamelen onbewust beperkende overtuigingen, limiterende gedachten en daardoor ook slechte gewoontes. Allemaal op de automatische piloot. Maar zijn ze waar?

Nee!

Maar elke keer wanneer dit “bandje” in het hoofd van je kind gaat draaien versterkt je kind het patroon en worden de overtuigingen, gedachten en gewoontes nog hardnekkiger. Wanneer je kind deze cirkel niet doorbreekt blijft dit altijd zo doorgaan.

Dat doorbreken is lastig want het grootste gedeelte van onze dag ziet er precies zo uit als de dag ervoor. Hierdoor worden dezelfde gedachtepatronen weer getriggerd. En omdat we zo vastzitten in dit patroon is veranderen lastig.

Positieve affirmaties helpen jouw kind

Help je kind de negatieve gedachten vervangen door positieve gedachten. Ja, door het gebruiken van affirmaties.

Eigenwijsjes kunnen je hierbij helpen. Je kan een kaartje voor jou kind uitzoeken of je laat je kind een kaartje trekken. Je kind zal altijd het kaartje trekken dat bij hem of haar past op dat moment. Dit klinkt vaag maar elke keer wanneer ik dit met Esmée doe bewijst dit principe weer.

Affirmatie hooggevoelige kinderen

Heb je het gevoel dat jouw kind een bepaalde affirmatie nodig heeft? Haal die kaart dan uit de stapel en ga daarmee aan de slag.

Wil je het gebruik van affirmaties naar een hoger plan tillen? Mijn Happy Kids Affirmatieplan helpt je in vijf stappen om affirmaties op een krachtige manier in te zetten.

Affirmatiekaarten

En hoe zit het met jou? Kan jij ook wel wat positieve affirmaties gebruiken?

Gabby affirmatie

De affirmaties op de Eigenwijsjes zijn ook voor ons als volwassenen nog steeds waardevol. Ook al zijn ze voor onze kids gemaakt. Maar ook aan volwassenen is gedacht. Mijn favoriete carddeck?

The Universe has your Back van Gabrielle Bernstein. De kaarten zijn prachtig en hebben een mooie boodschap om de dag mee te beginnen. Ik heb de Engelse variant maar deze is er ook in het Nederlands: Het Universum staat achter je.

Carddeck Gabrielle bernstein

En? Hoe zit het bij jou? En bij jouw kind? Blijven gedachten maar malen in jullie hoofd?

Je weet nu hoe hardnekkig deze gedachten zijn en hoe ze jouw leven en het leven van jouw kind kunnen beïnvloeden. Wat ga jij doen om het patroon te doorbreken?

Liefs Sjoukje

 

Happy Kids Affirmatieplan

Share the love

About the Author

Hoi! Ik ben Sjoukje. Happy hooggevoelig ♥ Als kindercoach ondersteun ik kinderen hun hooggevoeligheid om te zetten van een last naar een unieke kracht in hun leven. Samen gaan we op zoek naar de magie! Kinderen hebben het recht om te stralen!