Bookclub: Hebben emoties kleuren?

Boeken voor hooggevoelige kinderen

Hebben emoties kleuren?

Emoties, het zijn maar rare dingen 🙂 Wij als ouders vinden het al moeilijk. Hoe voelen we ons nu eigenlijk? Soms lopen gevoelens door elkaar, weet je het even niet meer. Je voelt je overweldigd. Dus het is niet verwonderlijk dat onze gevoelige kinderen er soms geen raad mee weten. Daarom vandaag in de Happy Kids Bookclub een boek dat je kan gebruiken om je kind te helpen zijn of haar emoties te begrijpen en te ordenen. Plus een extra tool om emoties beter te uiten. Laten we beginnen!

Ontmoet het kleurenmonster

De hoofdrol in het boek van Anna Llenas “De kleur van emoties” is weggelegd voor het kleurenmonster. Het kleurenmonster wordt op een ochtend wakker en De kleur van emotiesvoelt zich gek. Verward en onzeker. Maar hij weet niet goed wat er aan de hand is. Het kleurenmonster heeft een rommeltje gemaakt van zijn emoties. Je zit gewoon niet lekker in je vel wanneer ze allemaal door elkaar lopen. Gelukkig is er een meisje dat het kleurenmonster graag helpt om deze emoties te ordenen. En dan begint het avontuur van de kleur van emoties.

Zodra je je emoties hebt geordend weet je wat er scheelt. Wat zou er met het kleurenmonster zijn? Dat kan ik natuurlijk niet verklappen 🙂

Pop up boek de kleur van emoties

Waarom sluit dit boek zo goed aan bij jouw kind? Hooggevoelige kinderen voelen andere mensen goed aan. Is iemand boos of verdrietig? Grote kans dat jouw kind ook ineens boos of verdrietig is zonder dat daar een reden voor is. Is dit gevoel van mij of van iemand anders? Wanneer je gevoelig bent is deze vraag soms moeilijk te beantwoorden. Het is fijn om je kind dan de kans te geven om zich even af te zonderen. Even weg van de emoties van anderen, even in een ruimte waar het fijn voelt. Een eigen plek is daarom zo belangrijk. Op zo’n moment kan je kind weer voelen hoe het eigenlijk met hem of haar zelf gaat.
Dit boek kan dan steun bieden. Stop de emotie in het juiste flesje zodat duidelijk wordt wat er nu precies aan de hand is. Het kleurenmonster helpt je kind.

Daarbij is het boek ontzettend mooi. Het is een pop up boek waar je kind lange tijd naar kan kijken. Dit maakt het nog leuker om het boek te gebruiken. Zit je kind niet op die poespas te wachten? Het boek is er ook zonder pop up.

Emoties beter begrijpen

Wanneer je je bewust bent van je stemmingen en emoties kun je goed in je vel zitten. Het boek “De kleur van emoties” kan je kind helpen maar ook de inzichtkaarten “Emoties beter begrijpen” van Andrea Harrn zijn hiervoor een mooie en makkelijke tool.

Hoe beter je kind begrijpt wat hij of zij voelt hoe zelfbewuster hij of zij wordt. Je kind kan op gepaste wijze leren reageren op deze gevoelens en gedachten en gedrag leren controleren.

De kaartjes helpen je kind om vertrouwd te raken met stemmingen en emoties.

Inzichtkaarten emoties beter begrijpen

Hoe werkt het precies? Je kind kan een kaart kiezen die het beste aansluit bij het gevoel op dat moment. Of wanneer je kind zich goed voelt gewoon een willekeurige kaart uit de stapel nemen.

Op de achterkant staan vragen en een affirmatie. Je kind kan de vragen voor zichzelf beantwoorden en de affirmatie meenemen gedurende de dag. Het is ook leuk om samen met je kind aan de slag te gaan met de vragen. Grote kans dat er een mooi gesprek op gang komt.

De kaarten zijn mooi vormgegeven en ook hier spreken de kleuren weer een bepaald gevoel aan. Uit mijn eigen ervaring blijkt dat kinderen de kaarten ontzettend leuk vinden en ze bieden een houvast wanneer kinderen even niet hun gevoelens onder woorden kunnen brengen.

Twee prachtige hulpmiddelen om je kind te helpen om zijn of haar emoties te leren begrijpen. Hoe help jij je kind hiermee? Heb je het kleurenmonster of de inzichtkaarten in huis om je te helpen?

Ik ben benieuwd naar jouw verhaal. Laat het me zeker weten in een reactie onder deze blog.

Liefs Sjoukje

Affirmatieplan voor kinderen

 

 

Share the love

About the Author

Hoi! Ik ben Sjoukje. Happy hooggevoelig ♥ Als kindercoach ondersteun ik kinderen hun hooggevoeligheid om te zetten van een last naar een unieke kracht in hun leven. Samen gaan we op zoek naar de magie! Kinderen hebben het recht om te stralen!