Back to School met etherische olie

In je kracht met essentiële olie

Olietips voor jouw Back to School routine

Alle scholen zijn weer begonnen! We hebben alweer een paar weekjes kunnen wennen aan een nieuw ritme.

De zomervakantie is ontzettend fijn maar structuur doet wonderen voor kinderen en ook voor ons als ouders. Het voelt goed om weer een ritme, een bepaalde routine in de dag te hebben. Maar een nieuw schooljaar brengt ook heel wat spanning met zich mee.

Waar loop je allemaal tegenaan bij het nieuwe schooljaar? Spannende situaties. Nieuw juf of meester, met nieuwe regels. Er wordt weer iets anders van jouw kind verwacht. Concentratie is nog even ergens verstopt, zou fijn zijn dat die focus snel weer opduikt. En wat dacht je van die kriebelende beestjes. Ja, ook die zijn weer van de partij.

Misschien loop je nu al tegen dingen aan. Misschien is het nu al even teveel. Daarom deel ik graag mijn olietips met jou om tijdens deze eerste weken van het schooljaar weer die balans terug te vinden.

Spannend

Soms gaat het niet zoals gedacht en soms komt je kind in een situatie die ontzettend spannend is. Een nieuwe groep met een nieuwe juf of meester is er zo eentje. Is die juf of meester wel leuk?

Maar ook feestjes, waarbij je zou denken dat het leuk zou zijn voor jouw kind, kan het toch ook wel spannend zijn. Welke oliën kun je hiervoor inzetten?

Hallo Stress Away, Peace & Calming, Joy en Valor.

Joy: Plezier is zo belangrijk maar wanneer je kind in een spannende situatie zit wordt dit vaak vergeten. Joy zorgt ervoor dat het plezier weer terug komt.

Stress Away: Ja, ook mijn favoriet en deze naam zegt eigenlijk al genoeg. Door deze olie kan jouw kind de spanning wat meer los laten. En de olie ruikt lekker!

Valor: Een geweldige olie voor zelfvertrouwen. Valor is “Moed in een flesje”.

Peace & Calming: Deze olie kan je kind helpen om niet in paniek te raken en zorgt voor dat heerlijke rustige gevoel.

Kies een combinatie van oliën, maar ze kunnen ook ieder afzonderlijk van elkaar gebruik worden.

Druk

Heeft je kind moeite met het vinden van rust? Let dan op, want ik heb een fijne mix voor je 🙂

Wat zit er in?

 • 10 druppels Cedarwood
 • 10 druppels Lavender
 • 10 druppels Vetiver
 • 30 druppels draagolie

Vul een 10 ml roller met de essentiële olie en de draagolie, schudden en je bent klaar!

Je kunt de mix eventueel verder verdunnen naar leeftijd.

Breng de mix aan in het kuiltje achter in de nek, achter de oren en onder de grote tenen.

Maar deze mix is ook fijn in de diffuser. Gebruik daarvoor van elke olie twee druppels.

En er kan meer! Wil je een focusmix? Voeg dan Clarity toe (10 druppels + 10 druppels draagolie).

Mijn favoriet Stress Away mag ook hier niet ontbreken. Hier word je zo lekker rustig van. Gewoon in de diffuser of op de polsen aanbrengen. Heel fijn bij woedeaanvallen.

Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen, dat mag soms wel een beetje meer zijn. Je wilt natuurlijk dat je kind vol zelfvertrouwen naar school gaat. Bijvoorbeeld voor een moeilijke toets of een spreekbeurt. En vooral bij dit laatste kan Esmée wel wat hulp gebruiken. Welke olie kun je gebruiken zodat nieuwe, enge, situaties net met iets meer zelfvertrouwen worden aangegaan?

Deze zijn ontzettend fijn: Joy, Believe, Valor, Vetiver en Highest potential.

Joy: Door spanning vergeten we vaak om te genieten. Laat deze olie weer wat joy brengen.

Believe: Geloof in jezelf. Deze olie geeft je kind de kracht om er voor te gaan.

Valor: Helpt je kind om gevoelens van kracht, moed en zelfvertrouwen te verhogen.

Vetiver: Deze olie geeft rust en heeft een aardend effect. Bevordert de balans in het lichaam.

Highest Potential: Alles is mogelijk, dat laat deze olie zien. Geeft je kind kracht en ondersteunt zodat je kind zijn of haar dromen kan verwezenlijken.

Je kan deze oliën apart gebruiken of een mix van deze oliën. Fijn om verdund aan te brengen op de polsen. Zo kan je kind er gedurende de dag aan ruiken.

Maar welke kies je nu? Laat je kind zelf kiezen. Ze weten vaak ontzettend goed wat goed is voor hen.

Esmée heeft haar zinnen gezet op de Joy. Deze ruikt erg lekker. Ze wordt er ook direct vrolijk van. En ik ook!

Oei, ik groei

Ik ben gegroeid! Esmée is helemaal trots wanneer blijkt dat ze iets groter is geworden. Ik vind het wat minder leuk, want daaraan merk ik ook dat ze zo groot wordt en dat de tijd vliegt.

Groter worden kan ook pijn met zich meebrengen, groeipijn. Om deze pijn te verzachten en ervoor te zorgen dat jouw kind wel voldoende slaap krijgt (want deze groeipijn kan je kind ’s nacht wakker houden) kun je een fijne groeicrème maken.

Dit is het recept:

Wat heb je nodig?

 • 10 druppels PanAway
 • 10 druppels Lavender
 • 200 gr kokosolie
 • Plus eventueel 10 druppels Peace & Calming

En nu?

Verwarm de kokosolie au bain marie. Laat het daarna weer wat afkoelen. Voeg de olie toe en mix het geheel een paar minuten met een mixer. Giet het in een glazen potje en laat het stollen.

Je kan natuurlijk ook de kokosolie vervangen door de V-6 olie. Meng de oliën met de V-6, dan heb je in plaats van een crème een olie. Kijk wat je kind het fijnst vindt.

Beestjes

Alweer meegemaakt? Een briefje van school dat er weer beestjes zijn gesignaleerd? Het begint dan spontaan te kriebelen op je hoofd.

Heeft jouw kind er nog geen last van? Bescherm je kind dan met een spray. Dit is het recept:

 • 60 ml water
 • 4 druppels Tea Tree
 • 4 druppels Lavender

Voeg dit samen in een sprayflesje en spray het lichtjes over het haar voor het naar school gaan.

Kriebelt het al op het hoofd van je kind? Doe dan 3 druppels Tea Tree in de shampoo en was hier het haar van je kind mee.

Daag beestjes 🙂

Concentratie

Veel hooggevoelige kinderen zijn snel afgeleid. Misschien herken je het ook wel bij jezelf. Ping, daar komt een berichtje op je telefoon. Nog even Facebook checken. En ineens vraag je je af waar je eigenlijk mee bezig was. Hoe blijven we geconcentreerd?

Peppermint en Lemon is hiervoor de perfecte combinatie. Je krijgt echt een oppepper. Zelf vind ik Peppermint met Orange ook een goede combinatie voor concentratie. Test wat het beste bij jullie past.

Misschien heeft jouw kind ’s ochtends wel een ochtendhumeurtje. Start je dag dan met deze combinatie in de diffuser. Dan is dat slechte humeur zo verdwenen en zijn jullie klaar voor een nieuwe dag.

Door het gebruik van een roller of inhaler kun je deze oliecombinatie ook gemakkelijk aan je kind meegeven naar school. Handig voor bijvoorbeeld een toets.

En soms hebben we een beetje Brain Power nodig 🙂 Een boost voor onze hersenen. Het helpt om helder na te kunnen denken maar ook om beter te kunnen focussen.

Essentiele olie voor concentratie

Uit School

Je kind komt na schooltijd weer binnenstormen en wat gebeurt er dan? Veel stress en onrust in het lijf.

Thuiskomen dus. De diffuser biedt uitkomst. Je kan heerlijke combinaties maken die er voor zorgen dat je kind weer even tot rust komt en weer bij zichzelf kan komen.

 • 3 druppels Sacred Mountain
 • 3 druppels Joy
 • 3 druppels Peace & Calming
 • 2 druppels Lavender en 2 druppels Stress Away

Slapen

Door dat volle hoofd, vol indrukken van de dag, slapen veel hooggevoelige kinderen slecht. Terwijl slaap zo belangrijk is om de prikkels van de dag te verwerken en weer op te laden voor de volgende dag. Voorbeelden van oliën ter ondersteuning van een goede nachtrust zijn: Lavender, Cedarwood, Stress Away, Gentle Baby, Valor en Peace & Calming.

Lavender: De meest bekende olie geeft een rustgevend en kalmerend effect. Het helpt je kind om stress en spanningen los te laten.

Stress Away: Een geliefde geur bij kinderen. Stress en spanning verdwijnt.

Cedarwood: Helpt om die piekergedachten los te laten. En doordat deze olie de aanmaak van melatonine stimuleert helpt het om in een diepe slaap te komen.

Gentle Baby: Een speciale mix voor baby’s. Laat je onrustige baby ontspannen.

Valor: Ideaal om snurken tegen te gaan en het helpt om door te slapen.

Peace & Calming: Een heerlijke kalmerende olie voor een fijne nachtrust. Het kan ook zijn dat jouw kind hier juist actiever van wordt. Even uittesten dus 🙂

Leuk deze oliën maar hoe gebruik je ze?

De diffuser! Zet de diffuser een half uurtje voor het slapen gaan aan in de slaapkamer. Hoeft niet naast het bed.

Dit zijn een aantal fijne combi’s voor in de diffuser:

 • 2 druppels Lavender en 2 druppels Cedarwood
 • 2 druppels Lavender en 2 druppels Stress Away
 • 3 druppels Gentle baby
 • 1 druppel Cedarwood, 2 druppels Lavender en 2 druppels Peace & Calming
 • 2 druppels Valor en 2 druppels Peace & Calming
 • 3 druppels Gentle Baby

Een andere optie is om een roller te maken. Je maakt een roller door 6 tot 9 druppels olie aan te vullen met een draagolie zoals de V-6 olie of bijvoorbeeld amandelolie, jojobaolie etc. De genoemde diffusercombi’s zijn ook geschikt voor de rollers.

Gevoelig?

Hooggevoeligheid mag in deze blog natuurlijk niet ontbreken. Want die prikkels die op ons afkomen, wat zijn het er veel! Bij hooggevoelige kinderen komen deze prikkels intens binnen en ze hebben ook meer moeite om deze prikkels te verwerken.

Lukt het kinderen niet om deze prikkels te verwerken dan spreken we van overprikkeling. Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld woedeaanvallen of juist helemaal terug trekken en onbereikbaar worden.

En wanneer de prikkels niet worden verwerkt kan dit zelfs lichamelijke klachten geven zoals buikpijn, hoofdpijn en vermoeidheid. Kinderen ervaren een vol hoofd.

Welke oliën kunnen jouw kind ondersteunen bij overprikkeling? Om overprikkeling te voorkomen en om bij overprikkeling weer bij zichzelf te komen?

White Angelica is de nummer één olie voor hooggevoelige kinderen. Maar wat dacht je van Sacred Mountain? De lievelingsolie van mijn dochter Esmée. Deze olie kan een veilig gevoel geven en zorgt ervoor dat je kind ook beter bij zichzelf kan blijven. Breng de olie aan op de je handen en ga daarmee langs het hele lichaam. Zo breng je als het ware een beschermlaagje aan.

Ook Frankincense zorgt ervoor dat je kind beter bij zichzelf kan blijven. Je kan een inhaler meegeven naar school of een druppel (verdund) aanbrengen op de kruin.

Aarden is zo belangrijk voor hooggevoelige kinderen. Grounding zegt het al, deze olie helpt je kind om zich meer geaard te voelen. Voor Cedarwood geldt hetzelfde. Maar ze kunnen ook helpen om tot rust te komen na een lange schooldag vol prikkels. Fijn om in de diffuser te doen of aanbrengen op de voetzolen.

Thieves mag ook niet ontbreken. Aanbrengen op de voetzolen om je kind te beschermen tegen overprikkeling.

En als laatste Stress Away, mijn favoriet! Het is een fijne olie om in een roller of een inhaler mee te geven naar school. Is je kind onrustig of wordt het even teveel? Dan helpt deze olie jouw kind om weer rust te ervaren. Ook een fijne olie bij woedeaanvallen.

Met Stress Away in de diffuser aan het eind van de dag creëer je ook een rustige sfeer in huis.

Etherische olie voor overprikkeling

Wat is er veel mogelijk! Kijk waar jouw kind behoefte aan heeft en probeer één van de olietips uit. Begin rustig.

Waar ga jij een essentiële olie voor inzetten?

Liefs Sjoukje

 

Essentiële olie hooggevoelige kinderen

Share the love

About the Author

Hoi! Ik ben Sjoukje. Happy hooggevoelig ♥ Als kindercoach ondersteun ik kinderen hun hooggevoeligheid om te zetten van een last naar een unieke kracht in hun leven. Samen gaan we op zoek naar de magie! Kinderen hebben het recht om te stralen!

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: