Aromatherapie 101: Aromatherapie & Diffusers

Aromatherapie en Diffusers

Aromatherapie 101: Aromatherapie & Diffusers

Kun je nog wat meer uitleggen over aromatherapie? Kan ik mijn gevoelig kind echt helpen met essentiële oliën?

Ik krijg veel vragen over essentiële olie, dus het is tijd voor Aromatherapie 101.

Essentiële oliën kun je op verschillende manieren gebruiken. Aromatisch, door middel van een diffuser is de gemakkelijkste manier, zeker met kinderen in huis. Laten we daarom hier eens wat dieper op ingaan, zodat jij thuis ook veilig essentiële oliën in kan zetten.

We gaan dus aan de slag met de diffuser. Maar wist je dat ruiken vanuit het flesje ook een enorm effect kan hebben. Dus heb je geen diffuser? Neem dan regelmatig de tijd om even aan het flesje te ruiken.

Meer dan een lekker geurtje…

Lange tijd werden essentiële oliën alleen gezien als een lekker ruikend geurtje maar dat is allemaal veranderd. Essentiële oliën zijn veel onderzocht en hebben wel degelijk effect op ons lichaam en hoe we ons voelen.

Daarnaast maken chemische geurtjes zoals luchtverfrissers, wasverzachters maar ook kaarsen plaats voor een natuurlijke variant, onze essentiële olie!

Door de diffuser te integreren in ons dagelijks leven hebben we een makkelijke tool in handen om ons elke dag een stukje beter te voelen. Essentiële oliën hebben namelijk een krachtige werking op zowel je lichaam als ook op je emoties. Elke olie heeft zijn eigen unieke kracht. Ze geven ontspanning, optimisme, energie, versterken concentratie of zijn in te zetten als natuurlijke remedie bij nare kwaaltjes.

Maar soms klinkt het zo ingewikkeld, wat is aromatherapie precies?

Essentiele olie

Wat is aromatherapie?

Therapie klinkt zwaar hé? Maar gelukkig is aromatherapie dat niet. Aromatherapie betekent letterlijk geurentherapie. En wanneer je de diffuser aanzet met essentiële olie zet je al aromatherapie in. Simpel toch?

En hoe werkt aromatherapie dan?

De reuk is een sterk zintuig. Wanneer er ook maar één zintuigcel in de neus wordt geprikkeld, gaat er een signaal naar de hersenen. De essentiële oliën worden via de longblaasjes in de longen opgenomen door het bloed. Het bloed wordt via de bloedsomloop naar het hart en uiteindelijk door het hele lichaam vervoerd. Maar aromatherapie werkt niet alleen via het reukorgaan.

Door bijvoorbeeld massage waarbij essentiële oliën worden gebruikt wordt deze olie via de huid opgenomen en komt terecht in de bloedvaten. Op die manier hebben essentiële oliën hun uitwerking op het gehele lichaam en alle organen. Essentiële oliën worden langzaam opgenomen door het lichaam.

Voor aromatherapie gebruiken we essentiële oliën.

Maar waarom is een essentiële olie dan zo krachtig en hoe kan het zo’n sterke invloed hebben op je gezondheid en welzijn? Hoe werkt het in ons brein?

Zoals de naam, essentiële olie al zegt, is het de olie die de essentie van een plant bevat. Geurende planten bevatten bepaalde cellen die een sterk geurende substantie aanmaken, de essentiële olie van de plant. Deze olie wordt gewonnen door stoom destillatie of het persen van de schil. Je hoort ook vaak de term etherische olie. Dit kan verwarrend zijn maar er wordt dezelfde olie bedoeld.

Omdat een plant, of deel van de plant zoals de bloem, schors of het blad, maar heel weinig etherische olie bevat zijn er grote hoeveelheden nodig om een bruikbare hoeveelheid olie te winnen. Daarom zijn de essentiële oliën zo geconcentreerd en kostbaar. De oliën hebben veelal meerdere werkingen en toepassingen en zijn zeer complex in hun samenstelling, net als de plant waarvan ze de essentie in zich dragen.

Bij het gebruik van de olie komt de geur direct binnen via het limbisch systeem. Ook wel ons emotionele brein genoemd, dat net wat sneller reageert dan de neo-cortex, waar onze rationele en analytische gedachtes gevormd worden. Dit is waarom een geur gekoppeld aan een bijzondere herinnering jaren later nog net zo’n sterke emotie op kan roepen.

Het limbisch systeem heeft een directe verbinding met je zenuwstelsel, dat vervolgens signalen doorgeeft aan je organen en de rest van je lichaam.

Op deze manier gaat de werking van de essentiële olie op je gemoedstoestand voorbij aan het rationele brein en heeft een direct effect op je welzijn. Zo kan de olie meteen een kalmerend, of opwekkend effect hebben dat een direct effect heeft op je lichaam en geest.

Dewdrop Young Living

6.000 kilo rozenblaadjes

Essentiële oliën zijn dus erg krachtig. Er is een grote hoeveelheid van een deel van de plant nodig om één flesjes te vullen met olie.

Neem bijvoorbeeld rozenolie. Er is maar liefst 6.000 kilo rozenblaadjes nodig om 1 kilo essentiële olie te verkrijgen. Het kost veel tijd om de blaadjes te plukken en de rozen bloeien maar een paar maanden per jaar.

Dit verklaart natuurlijk ook het verschil in prijs van essentiële olie.

Kijk bijvoorbeeld ook eens naar de citrusoliën zoals Orange en Lemon. Deze vruchten zijn in overvloed aanwezig. Vandaar dat deze oliën goedkoper zijn dan rozenolie.

Daarnaast is er ook een enorm verschil in de prijs van de verschillende aanbieders van essentiële olie. Hoe komt dit?

De meeste aanbieder verdunnen hun essentiële olie met een draagolie of andere toevoegingen. Deze zijn dus niet zuiver. Maar maakt de essentiële olie wel goedkoper. Dit verklaart ook waarom er 40% meer flesjes Lavendel worden verkocht dan de lavendel die geoogst is.

Young Living biedt alleen zuivere olie aan, zonder toevoegingen. Hier zit je dus goed. Koop je dus een flesje Lavender? Dan weet je zeker dat er pure Lavender essentiële olie in zit.

Oké, je weet nu wat aromatherapie is en wat essentiële oliën zijn. Nu gaan we verder in op het aromatisch gebruik van essentiële olie.

De diffuser

Je hebt het mij al veel vaker horen zeggen, een diffuser is echt onmisbaar wanneer je start met het gebruiken van essentiële olie. Het is een makkelijke en veilige manier. Zeker wanneer er kinderen in huis zijn.

Het water in een diffuser wordt omgezet in stoom door middel van hoge frequente trillingen, waardoor een koude verneveling ontstaat. Hierdoor blijven de moleculen van de essentiële olie in tact en heeft een diffuser ook een therapeutische werking.

Diffusers met een koude nevel hebben het meest effectief maar zijn ook prijzig. Maar als je goede kwaliteit essentiële olie wilt verdampen is dit de beste manier om het meeste profijt van je olie te hebben.

Waar moet je op letten wanneer je een diffuser koopt?

Let erop dat je een goede diffuser aanschaft. Ik krijg vaak foto’s toegestuurd van diffusers of oliebranders met de vraag of deze goed zijn. Dit zijn meestal goedkope varianten. En helaas is goedkoop vaak duurkoop.

Zoals je weet zijn essentiële oliën erg krachtig.

Citrusoliën tasten plastic aan. Kleine plasticdeeltje worden ook verneveld wanneer je een diffuser gebruikt van slechte kwaliteit. Je kan je voorstellen dat dit ontzettend ongezond is. Je ademt deze deeltjes namelijk ook in.

Waarom zijn de diffusers van Young Living dan wel geschikt?

Deze zijn gemaakt van medisch plastic en alle essentiële oliën zijn hierin veilig te gebruiken.

Elke dag in de olie

Ik gebruik de diffuser elke dag. Welke olie ik gebruik hangt af van wat ik op dat moment nodig heb. Kan ik wat vrolijkheid gebruiken? Dan kies is bijvoorbeeld voor Joy of Orange.

Maar je kan essentiële olie ook preventief inzetten. Om bijvoorbeeld het immuunsysteem te ondersteunen kan je kiezen voor Thieves en Purification.

Dit maakt het gebruik van essentiële olie zo mooi. Je kan op deze manier een systeem samenstellen die voor jou werkt.

Hoe kan dat er uit zien?

Start met Orange in de ochtend voor het naar school gaan. Die humeurtjes zijn zo weer goed. Voeg eventueel Peppermint toe voor meer focus.

Wil je liever afschermen tegen prikkels? Kies dan voor White Angelica, Thieves of Frankincense.

Na schooltijd is hier Stress Away de favoriet. Even ontstressen van de schooldag.

In de avond zit standaard Cedarwood op het programma om heerlijk te slapen.

Zo heeft iedereen een ander ritme en andere behoeftes. Kijk wat bij jouw en je gezin past en pas daar je essentiële olie op aan.

Waar kun je de diffuser voor gebruiken?

De diffuser helpt dus om het humeur te beïnvloeden maar wat kan er nog meer?

Een paar voorbeelden…

Breathe Deep

Soms heb je een olie nodig om vrij te kunnen ademen. Vaak heeft het hele gezin er last van dus iedereen heeft profijt bij de diffuser.

R.C. staat bekend om het bieden van ondersteuning aan de luchtwegen en om de natuurlijke weerstand te verbeteren.

Natuurlijk zijn Peppermint en Eucalyptus ook toppers op dit gebied.

Hallo energie!

Ik denk dat dit wel herkenbaar is… soms is de energie even op. Je zit er even doorheen. Het wil even niet meer.

In dat soort gevallen pak ik de focusblend erbij, Peppermint en Lemon of Orange. Ik merk direct het effect. Peppermint is een erg aanwezig geur en geeft letterlijk die oppepper die ik dan nodig heb.

Ook zet ik deze blend vaak aan ’s ochtends vroeg wanneer ik start met werken.

In de middag kies ik liever voor een andere olie. Omdat Peppermint zoveel effect heeft kan het gebeuren dat ik hier niet van kan slapen. Dus ik beperkt Peppermint alleen tot de ochtend.

Welke olie dan in de middag?

En-R-Gee, de naam zegt al genoeg hé? Deze olie is opwekkend en versterkend en geeft energie.

Vergeet je zorgen

Er speelt veel op een dag. Dan is het fijn om even te ontspannen en alles even te vergeten. Stress Away is daarvoor de olie voor mij. Het is het verrassingsflesje in de Starterkit. Deze olie zit onder de eerste laag oliën in de doos die vaak vergeten wordt. Maar daaronder zit dus nog meer goodness. Waaronder Stress Away.

Maar ook Peace & Calming is hiervoor perfect in te zetten. Deze brengt rust en is een echte kinderolie.

Essentiele olie Young Living

Essentiële oliën voor emoties

Ook op emotioneel gebied kan je essentiële oliën inzetten. Zo gebruik ik graag Release wanneer het volle maan is waarbij emoties soms hoog op kunnen lopen. Release helpt om deze emoties los te laten.

Bij onzekerheid zijn Valor en Grounding oliën die het goed doen. Dit zijn aardende oliën die een boost zijn voor het zelfvertrouwen.

En wat dacht je van rouw. R.C. kan helpen bij verdriet en verlies.

Iedereen is uniek, hierdoor kan een olieblend voor de één heel goed werken maar dat deze voor de ander minder effect heeft. Soms is het even zoeken naar de juiste olie voor jou.

Slaap lekker!

Dit is de meest gestelde vraag: heb je een olie om beter te kunnen slapen?

Niet zo verwonderlijk want doordat ik zelf niet goed kon slapen ben ik in aanraking gekomen met Young Living.

Essentiële oliën kunnen je zeker goed helpen om die goede nachtrust te krijgen. Cedarwood is daarvoor de olie bij uitstek. Dit is echt mijn olie!

Cedarwood zorgt ervoor dat je lichaam melatonine aanmaakt waardoor je heerlijk slaapt. Doei pilletjes! Yes, die heb je niet meer nodig.

In eerste instantie vond ik Cedarwood stinken. Maar wanneer een olie stinkt heb je hem juist nodig 😊 Dat was zeker het geval met Cedarwood.

Ik wissel Lavender en Stress Away graag af met Cedarwood.

Een hele mooie olie is Dream Catcher. De naam alleen al…

Deze zorgt voor fijne dromen en helpt wanneer het niet lukt om in slaap te blijven.

Elke dag kerst

Ik heb nog één diffuserblend die ik graag met je wil delen. Een beetje een vreemde eend in de bijt in deze tijd van het jaar. Waar ik het over hebt?

Christmas Spirit!

Volgens de naam is deze speciaal voor kerst maar ik vind deze zoooo fijn. Christmas Spirit is een blend van Orange, Cinnamon Bark en Spruce. En stimuleert gevoelens van geluk, vreugde en veiligheid. Maar werkt ook goed ter bescherming tegen in de lucht aanwezige virussen en bacteriën, want deze mix bevat een aantal zeer krachtige antivirale en antiseptische oliën. Het kan ook erg kalmerend en helend werken voor de luchtwegen. Dus niet alleen voor kerst!

Ik combineer Christmas Spirit graag met Cypress: 4 druppels Christmas Spirit en 3 druppels Cypress.

Wat is jouw favoriete diffuserblend van dit moment? Deel hem hieronder, ook al is ie een beetje vreemd 😊

Liefs Sjoukje

Essentiële olie hooggevoelige kinderen

Share the love

About the Author

Hoi! Ik ben Sjoukje. Happy hooggevoelig ♥ Als kindercoach ondersteun ik kinderen hun hooggevoeligheid om te zetten van een last naar een unieke kracht in hun leven. Samen gaan we op zoek naar de magie! Kinderen hebben het recht om te stralen!

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: