Angst om te falen

Bang om fouten te maken, perfectionisme; eigenschappen die ik altijd terug zie komen bij hooggevoelige kinderen. Ook bij die van mijzelf. Tijd om faalangst eens onder de loep te nemen. Want wist je dat er verschillende soorten faalangst zijn?

Welke soorten faalangst kennen we? Er wordt onderscheidt gemaakt tussen: negatieve en positieve faalangst, actief en passief en cognitieve, sociale en motorische faalangst. Wat houdt dit in?

Positieve faalangst

Stel, je kind zit in een moeilijke situatie. Bij positieve faalangst ziet jouw kind deze situatie niet alleen als spanning maar juist ook als een uitdaging. Het behalen van succes staat voorop. Dus eerst zal je kind nog wat angstig zijn maar zodra hij of zij aan het werk gaat verdwijnt die spanning. Het enige wat je dan ziet is concentratie. Is positieve faalangst eigenlijk wel faalangst? Want de resultaten zijn goed, misschien hoger dan verwacht. Maar ook bij deze variant van faalangst spelen negatieve gedachten een grote rol.

Negatieve faalangst

In dit geval ziet jouw kind een moeilijke situatie als iets dat hij of zij moet zien te vermijden. Of juist als de start van een mislukking. De situatie valt naar de achtergrond en de zenuwen krijgen de overhand. Het beeld over wat jouw kind kan is vertroebeld. Hierdoor presteren ze onder hun niveau. Ze zijn bang voor mislukking.

Actieve faalangst

Hardwerkend, dat is kenmerkend bij deze vorm van faalangst. Je ziet het moeilijk aan de buitenkant. Maar van binnen is het chaos. Je kind streeft naar het beste resultaat, gaat er 100% voor. Ontspanning is er niet bij, alleen het resultaat is belangrijk. Studeren is het enige wat telt. Het is voor deze kinderen moeilijk om dit patroon te doorbreken.

Passieve faalangst

Het omgekeerde is van toepassing bij passief faalangstige kinderen. Het heeft geen zin, ze hebben geen invloed op het resultaat. Hoe meer je je best doet, hoe groter straks de teleurstelling is. Deze kinderen hebben het gevoel dat ze daardoor hun tijd beter kunnen steken in andere dingen. Dit lijkt op een slechte werkhouding. Maar je ziet, er zit meer achter.

Verder wordt er binnen faalangst onderscheid gemaakt tussen drie verschillende gebieden namelijk op cognitief, sociaal en motorisch gebied.

Cognitief (leren)

Een black out, letterlijk dichtklappen. Vaak gaat het leren thuis ontzettend goed. Maar wanneer het moment is aangebroken om het op school te laten zien is dit wat er gebeurt, je kind klapt dicht. Je kind is bang dat het toch niet gaat lukken om een voldoende te halen.
Fysieke klachten horen hier ook bij. Door de zenuwen, soms al dagen van te voeren, kan er al buikpijn ontstaan.

Sociaal (contact andere mensen)

Heeft je kind angst voor andere mensen en is hij of zij angstig om contact te maken? Dat noemen we sociale faalangst. Wat zullen andere mensen van me denken? Deze vraag speelt vaak rond in het hoofd van jouw kind. Weinig zelfvertrouwen, een laag zelfbeeld en geen “nee” durven zeggen, dus grenzen aangeven, is lastig.

Hooggevoelige kinderen kunnen snel huilen. Maar er zijn ook kinderen die sociaal juist sterk zijn maar bang zijn om emoties te tonen. Dat is niet stoer, een teken van zwakte. Dit noemen we ook wel emotionele faalangst.

Motorisch (beweging)

Wanneer het gaat om de motoriek van je kind spreken we van motorische faalangst. Dit zie je vaak bij de gymles, techniek of tekenen. Deze kinderen kunnen het wel maar de angst houdt hen tegen. Ze vergelijken zichzelf vaak met anderen.

Wat kun je doen?

Heb geen verwachtingen. Klinkt raar in een maatschappij waarbij we het gevoel hebben altijd maar te moeten presteren. Zelfs wanneer je jong bent. Jouw hooggevoelig kind voelt jou heel goed aan. Dus ook wanneer je zegt dat het goed is dat er een foutje is gemaakt terwijl jij van binnen ontzettend baalt en eigenlijk meer van je kind verwacht. Probeer het los te laten. Ik geef altijd aan dat een fout goud is. Een fout is alleen maar een manier om ons te laten weten dat we het anders moeten doen. Dat er een betere manier is. Het is een leermoment.

Plezier is het allerbelangrijkste. Ik zeg daarom altijd “Veel plezier” in plaats van “Goed je best doen” wanneer ik Esmée naar school breng of in een andere situatie. Esmée raakt snel in paniek wanneer ze weet dat ze moet presteren. “Ik moet beter mijn best doen” zegt ze dan. “Je hoeft niet beter je best doen. Je doet al je best. Doe gewoon wat je altijd doet en heb plezier”.

Speelt faalangst bij jullie thuis een grote rol? En loslaten, lukt dat jou?

Liefs Sjoukje

 

[sociallocker]Liefdesbriefjes Happy Hooggevoelige Kids[/sociallocker]
Share the love

About the Author

Hoi! Ik ben Sjoukje. Happy hooggevoelig ♥ Als kindercoach ondersteun ik kinderen hun hooggevoeligheid om te zetten van een last naar een unieke kracht in hun leven. Samen gaan we op zoek naar de magie! Kinderen hebben het recht om te stralen!

Leave a Reply 2 comments

Roos - 16 juni 2018 Reply

ik ben altijd heel bang om iets fout te doen. Zo bang dat ik ontslag heb genomen bij mijn werk omdat ik er niet meer naartoe durfde. Ook heb ik 2 verzorgpony’s met een vriendin. Morgen ga ik er voor de 2e keer naartoe, maar ik ben zo extreem bang om iets fout te doen. De eigenaresse vroeg of ik morgen de hooinetjes wil vullen als we er zijn. Ik weet precies hoe het moet, maar ik ben zo bang om het fout te doen of niet te snappen. Dat ik letterlijk heb opgezocht: ‘hoe vul je hooinetjes’. Terwijl ik precies weet hoe het moet. En deze angst begint me dus eigenlijk met alles dwars te zitten. Voor school sta ik slecht, omdat ik weet dat hoe hard ik ook leer ik altijd door de angst om het niet te kunnen een black out krijg. Dus het lukt me niet meer om te leren. Ik vind dit echt heel vervelend, want verzorgpony’s had ik altijd gewild. En nu ik ze heb voel ik alleen maar een angst om er naartoe te gaan. Wat moet ik doen?

    Sjoukje - 19 juni 2018 Reply

    Hoi Roos, Wat vervelend dat het op alle gebieden speelt. EFT is een krachtige methode om je te helpen met angst. EFT staat voor Emotional Freedom Techniques. Het is een kloptechniek, in mijn praktijk noem ik het toverkloppen. Zo effectief werkt het. Er zijn natuurlijk meer methodes maar met EFT heb ik goede ervaring. Liefs Sjoukje

Leave a Reply: