5 Manieren om jouw kind te helpen bij perfectionisme

5 manieren om je kind te helpen bij perfectionisme

5 Manieren om jouw kind te helpen bij perfectionisme

Perfectionisme… je herkent het waarschijnlijk niet bij jezelf en jouw kind.

Just kidding!

Het voortdurend alles perfect willen doen, geen fouten mogen maken, niet mogen falen, is een kenmerk die veel hooggevoelige personen hebben.

Is het erg? Nee, helemaal niet. Het brengt ook heel veel goeds. Maar het kan je soms behoorlijk in de weg zitten.

Je stelt dingen uit of begint er maar helemaal niet aan. Je bent zo streng voor jezelf. En stiekem ook voor anderen, want jij kan het beter. Hoor je jezelf dit wel eens zeggen? “Laat mij het maar doen!”

Ja, jij kan het misschien beter, maar wat leg je jezelf een last op je schouders door constant alles alleen te moeten doen.

En nu? Is het tijd om wat milder voor jezelf te worden?

Dat is niet gemakkelijk. En het is ook zeker niet gemakkelijk om je kind te helpen omgaan met perfectionisme.

Daarom vind je vandaag 5 manieren om je kind te helpen om perfectionisme iets los te laten. Om je kind te helpen hun innerlijke criticus aan te pakken, om zelfcompassie en een gezond zelfbeeld te ontwikkelen.

Onderzoek samen wat je kind denkt

Hoe we tegen onszelf praten beïnvloedt alles. Van hoe we ons voelen tot hoe we ons gedragen. Kinderen die perfectionistisch zijn hebben vaak strenge gedachten over zichzelf. Ze focussen zich op het negatieve en het positieve wordt buiten beschouwing gelaten.

Hierdoor kan je kind in een negatieve spiraal raken van gedachten over zichzelf die niet helpen, die je kind naar beneden halen.

Zie je dat negatieve gedachten de overhand hebben? Werk samen aan het rustig kunnen blijven in dit soort situaties. Oefen dit regelmatig met je kind, zodat wanneer het nodig is je kind precies weet wat hij of zij moet doen. Denk hierbij aan meditatie of een ademoefening.

Is jouw kind gekalmeerd? Neem de tijd om te reflecteren met een paar vragen zoals:

“Wat is het ergste dat kan gebeuren? Wat is een meer positieve manier om hierover te denken?”

Hebben jullie samen die positieve manier ontdekt? Maak er een affirmatie van die je kind kan herhalen. Met behulp van affirmaties kan je gedachten herprogrammeren. Met behulp van het Happy Kids Affirmatieplan leer je hoe je dit doet.

Praat over je eigen fouten

Laat jouw kind weten dat iedereen fouten maakt. Fouten bestaan eigenlijk niet. Fouten zijn een groeimoment. Je leert namelijk meer van je fouten dan van de dingen die je goed hebt gedaan.

Bespreek jouw problemen op dit moment en hoe je daarmee omgaat. Door over jouw eigen fouten en uitdagingen te praten geef je jouw kind toestemming om ook fouten te maken. Geef gerust toe dat je iets verprutst hebt en dat je nog steeds oké bent.

Deelt jouw kind een foutje met jou? Reageer dan met compassie.

Leren van fouten

Wist je dat er kracht in het maken van fouten zit? Heeft jouw kind een positieve kijk op fouten maken? Dan zal jouw kind zijn of haar foutje om willen zetten naar succes. Je kind heeft ervan geleerd en weet nu hoe het beter kan.

Ik heb het al gezegd, fouten zijn groeimomenten. Hoe kan je jouw kind helpen om van hun fouten te leren?

Negeer het maken van een fout niet. Misschien wil je de lieve vrede bewaren door gewoon verder te gaan. Geef jouw kind de mogelijkheid om uit te vinden wat verkeerd ging. Moedig je kind aan door te zeggen: “Fouten zijn kansen, laten we het samen uitzoeken” of “Laten we eens kijken wat er is gebeurd”.

Stimuleer zelfcompassie

Weet je nog wat jouw ouders tegen je zeiden toen je klein was? Je moest aardig zijn tegen andere mensen. Waarschijnlijk breng je dat je eigen kind ook bij.

Maar vaak leren we onze kinderen niet hoe we lief moeten zijn tegen onszelf. En wanneer jouw kind dan in een perfectionistische bui is waarbij er toch iets mis gaat, lukt het niet om positief naar zichzelf te kijken. Waar is dan dat liefdevolle stemmetje in hen die ze vertelt dat alles goed is?

Hoe zou je kind in zo’n situatie bij een vriendje reageren? Waarschijnlijk zou je kind lief reageren, dat het niet erg is en dat alles zo weer goed is.

Praat hierover met je kind en kijk wat voor antwoord jouw kind geeft. Waarschijnlijk zie je het gezicht van je kind vertrekken wanneer hij of zij inziet dat de reactie naar een ander lief is maar de reactie naar zichzelf zo streng.

Je kan de vraag ook andersom stellen. Wat zou mama of papa zeggen? Wat zou mijn beste vriendin hierover tegen me zeggen?

Brainstorm de woorden die jouw kind graag van jou of vrienden zou willen horen wanneer ze falen of een foutje maken.

Ik hou van jou, jij kan dit, geloof in jezelf, stapje voor stapje…

Je kind kan hier zelfs een tekening of collage van maken en op een plek hangen waar dit goed zichtbaar is. Zo worden die liefdevolle woorden goed opgenomen en staan klaar zodra perfectionisme weer de overhand neemt.

Focus niet op cijfers

Op school worden de prestaties van je kind beoordeeld met cijfers. Deze cijfers zeggen niets over wie jouw kind is. Het is slechts een momentopname. Uiteindelijk gaat het om de groei die je kind maakt.

Praat met jouw kind over de cijfers. Het maakt niet uit met welk cijfer jouw kind thuiskomt, jouw kind is oké. Cijfers bepalen niet wat jouw kind allemaal kan. Benader het vanuit het groei oogpunt. Cijfers geven ons een indicatie over hoe we leren.

Stel liever vragen die je kind aansporen om te leren in plaats van te piekeren. “Wat kan ik doen om straks een ander cijfer te halen? Wat kan ik deze keer anders doen?”

Toetsen kunnen heel wat angst en stress met zich meebrengen. Hier vind je 5 tips om angst voor een toets te verminderen.

Ten slotte. Wat is goed en wat is fout? Eigenlijk is er geen goed of fout. Jouw kind hangt een label aan dingen. Een label die helemaal niet terecht is. Leer je kind dat er geen fout bestaat, alleen maar groei. Dat maakt het leven een stuk gemakkelijker.

Nu is het jouw beurt. Welke manier spreekt jou aan en ga je mee aan de slag? Laat het me weten in een reactie onder mijn blog.

Liefs Sjoukje

Happy Kids Affirmatieplan

Share the love

About the Author

Hoi! Ik ben Sjoukje. Happy hooggevoelig ♥ Als kindercoach ondersteun ik kinderen hun hooggevoeligheid om te zetten van een last naar een unieke kracht in hun leven. Samen gaan we op zoek naar de magie! Kinderen hebben het recht om te stralen!