4 soorten prikkels die jouw kind beïnvloeden

Ik heb het vaak over prikkels. Wat zijn dat voor dingen?
Hooggevoelige kinderen zijn gevoelig voor prikkels en verwerken deze intens. Er zijn verschillende soorten prikkels. En niet ieder kind is gevoelig voor alle soorten prikkels. Maar wat zijn prikkels eigenlijk?

Alles om ons heen zijn prikkels. Je ontkomt er dus helaas niet aan. Er zijn verschillende soorten prikkels namelijk fysieke prikkels, emotionele prikkels, sociale situaties en nieuwe situaties.

Fysieke prikkels

De fysieke prikkels zijn het meest bekend. Ze komen binnen via onze zintuigen. Hierbij kun je denken aan gevoelig zijn voor harde geluiden, sterke geuren of smaken, fel licht of irritaties op de huid. Die laatste komt erg veel voor. Labeltjes in kleding die erg prikken of bepaalde stoffen die echt niet lekker zitten. Kleding uitzoeken kan een hele strijd zijn.

Bij Esmée zie ik vooral gevoeligheid voor sterke geuren en nieuwe smaken terug. Ze vind al snel iets stinken en wanneer ik mijn kookkunsten laat zien valt dat meestal niet goed. Vreemde stukjes in het eten of een rare structuur word niet gewaardeerd. In het begin twijfelde ik aan mijn kookkunsten, was het echt zo slecht? 🙂 Maar dit verklaard natuurlijk waarom hooggevoelige kinderen vaak slechte eters zijn.

Emotionele prikkels

Prikkels komen niet alleen van buitenaf. Ook van binnenuit wordt je kind constant geprikkeld. Eigen emoties zijn intens. Veel hooggevoelige kinderen zijn ook gevoelig voor stemmingen van anderen. Of wat dacht je van de verwachtingen van anderen. Onbewust voelen ze dit aan.

Hooggevoelige kinderen kunnen erg geraakt worden door het leed van anderen. Van de mensen om zich heen maar ook van dieren. Het kan zo verwarrend en overweldigend voelen wanneer kinderen al deze emoties voelen, ook al zijn ze niet van zichzelf. Afschermen is daarom zo belangrijk.
Aan de andere kant is het een geweldige eigenschap. Ze voelen anderen goed aan en kunnen zo goed inspelen op wat de ander nodig heeft.

Bioscoopbezoekjes zitten er bij ons bijvoorbeeld vaak niet in. Esmée wordt vaak enorm overweldigd. In eerste instantie al door het licht en geluid in de grote zaal. Maar ook door het verhaal. Meestal gebeurd er eerst iets zieligs voordat iemand de held kan zijn. Zo zijn we bij Finding Dory al na 5 minuten vertrokken. Het filmpje voor de echte film was al erg zielig en toen Dory direct haar ouders kwijt was was het huilen geblazen.

Sociale situaties

Misschien herken je dit wel. Jouw kind moet erg wennen bij bezoek en blijft het liefst dicht bij jou. Aandacht? Liever niet.
Ook in een grote groep is het lastig. Hooggevoelige kinderen zijn gevoelig voor prikkels in sociale situaties.

Niet alle kinderen hebben hier last van. Is je kind extravert? 30% van de hooggevoelige kinderen is extravert. Zij houden juist wel van sociale situaties maar raken er ook gemakkelijk door overprikkeld.

Nieuwe situaties

De laatste soort prikkels: nieuwe situaties. Nieuwe dingen doen kan soms eng zijn. Hooggevoelige kinderen weten niet wat hen te wachten staat. In die gevallen kijken ze dan eerst ook de kat uit de boom. Ze kijken of het wel veilig is. Schoolreisjes zijn hiervan een perfect voorbeeld.

Ziet jullie dag er onverwachts anders uit? Dit kan verwarrend zijn. Onder deze categorie vallen ook de kleine veranderingen die kinderen opvallen. Is er iets veranderd in huis? Ben je naar de kapper geweest? Grote kans dat jouw kind er wat over zegt. Ze zijn daarin ontzettend scherp.

Niet alle kinderen zijn gevoelig voor alle soorten prikkels. Waar is jouw kind gevoelig voor? En wat doen jullie om hiermee om te gaan? Laat het mij weten in een reactie hieronder. Ik vind het leuk om van je te horen!

Liefs Sjoukje

 

Share the love

About the Author

Hoi! Ik ben Sjoukje. Happy hooggevoelig ♥ Als kindercoach ondersteun ik kinderen hun hooggevoeligheid om te zetten van een last naar een unieke kracht in hun leven. Samen gaan we op zoek naar de magie! Kinderen hebben het recht om te stralen!

Leave a Reply 4 comments

Nadia Meurs - 5 oktober 2017 Reply

Ik herken hier heel veel van bij mijn dochter. Vooral kleding uitzoeken is een strijd, de meeste kleren wil ze niet aandoen. Hoe kan ik haar hierbij helpen, zodat ze toch eens wat anders wil aandoen dan dat ene rokje en die ene broek?

    Sjoukje - 5 oktober 2017 Reply

    Hi Nadia, Ik herken het hier ook. Altijd dezelfde kleding. Wat helpt is dat ik haar de kleding laat uitkiezen. Zo kan ze voelen of de stof bij haar past. Het gevaar is wel dat de combinaties soms wat minder bij elkaar passen 🙂 Dan probeer ik een klein beetje bij te sturen. Daarna moeten we altijd de labeltjes verwijderen.

Xandra - 5 oktober 2017 Reply

Onze dochter hoort bij de 30% extraverte kinderen denk ik. Wordt erg druk van alle prikkels. Steeds drukker en drukker, tot ze overloopt en dan is het huilen. Ik vergelijk haar met een spons. Slurpen slurpen tot zij vol zit. Dus hoewel de bios wel overweldigend is vind ze dat wel te gek. En komt het pas op een later tijdstip weer terug.
Het ontladen vind ik het moeilijkst. Hoe kan ik haar daar nu in faciliteren?
Wat nu al wel help is 30 min uittrekken voor het slapen gaan. Verhaaltje lezen, wrijven over armen en benen, buikademhalingen met knuffeltje op de buik. Water drinken om haar hoofd leeg te maken(placebo). En dit gaat redelijk goed. Alle tips voor het ontladen zijn welkom😊

    Sjoukje - 5 oktober 2017 Reply

    Hi Xandra, Je doet het al geweldig! Extraverte hooggevoelige kinderen slurpen inderdaad al die ervaringen op, zonder te stoppen. Extra rustmomenten zouden kunnen helpen. Bijvoorbeeld voordat jullie naar de bioscoop gaan even rustig aan doen thuis. Lezen of iets doen waardoor jouw dochter tot rust komt. Hierdoor kan je dochter de prikkels ontladen en is ze weer klaar voor de volgende activiteit.

Leave a Reply: