3 verschillen tussen hooggevoeligheid en ADHD

“Ze kan zo druk zijn. Misschien is het toch niet hooggevoeligheid maar ADHD”. Door sommige overeenkomsten tussen beide kan verwarring ontstaan. Wat is toch het verschil?

Het beeld dat de meeste mensen van hooggevoelige kinderen hebben is dat ze rustig zijn. Wanneer ze lekker in hun vel zitten is dit ook vaak zo. Door de prikkels waaraan ze de hele dag blootgesteld worden kan dit rustige gedrag wel eens omslaan. Bij overprikkeling kan een hooggevoelig kind juist druk gedrag laten zien. En dit kan worden verward met ADHD.

Al die prikkels is voor veel kinderen al zwaar, maar voor hooggevoelige kinderen is dit helemaal te zwaar. Ze voelen druk en hebben vaak het gevoel dat ze de hele dag bezig moeten zijn en moeten presteren. Alleen door hooggevoelige kinderen uit deze omgeving met veel prikkels te halen kunnen ze weer tot zichzelf komen. Rustmomenten daarom zijn zo belangrijk.

ADHD

ADHD wordt omschreven als een hardnekkig patroon van onoplettendheid en/of hyperactiviteit-impulsiviteit dat het dagelijkse functioneren of de ontwikkeling in significante mate belemmert.

Een aantal gedragskenmerken die wijzen op ADHD zijn ook te herkennen bij hooggevoelige kinderen. Hierdoor wordt het verwarrend en kan onterecht de diagnose ADHD gesteld worden. En dit zou zonde zijn.

Het gedrag kan dan wel overeenkomen maar de oorzaken hiervan kan verschillen. Laten we eens kijken naar het verschil in concentratie, hyperactiviteit en impulsiviteit tussen hooggevoelige kinderen en kinderen met ADHD.

Concentratie

Kinderen met ADHD kunnen zich niet goed concentreren. Het maakt niet uit of dit in een rustige omgeving is of juist in een drukke. Zelfs op een rustige plek gaat het moeilijk omdat ze dan nog steeds snel afgeleid zijn.

Ook hooggevoelige kinderen hebben soms concentratieproblemen en kunnen snel afgeleid zijn. Vaak komt dit door de intense verwerking. De radartjes in hun hoofd werken op volle toeren. Het verschil met kinderen met ADHD is dat hooggevoelige kinderen zich juist wel kunnen concentreren op een rustige plek, in een situatie met weinig prikkels.

Hyper

Ook hooggevoelige kinderen kunnen hyperactief zijn. Soms gebeurt er zoveel dat ze niet alles kunnen verwerken. Dat ze hyper zijn komt dus doordat ze overprikkeld zijn. En het drukke gedrag is juist een manier om deze prikkels te verwerken en kwijt te raken.

Het kan ook zijn dat hooggevoelige kinderen de onrust in hun omgeving voelen en dat ze dit gevoel overnemen.

Bij Kinderen met ADHD is hyperactiviteit veel extremer en minder controleerbaar. En kan zich uiten in aan één stuk doorpraten of veel bewegen.

Impulsief

Het meest duidelijke verschil kunnen we zien in de mate van impulsiviteit. Doen dan pas denken, opdringen, bezigheden van anderen verstoren, moeite met op de beurt wachten, het antwoord al geven voordat de vraag is gesteld. Allemaal kenmerken van impulsiviteit bij kinderen met ADHD.

Hooggevoelige kinderen denken na voordat zij actie ondernemen. Zelfs high sensation seekers, extraverte hooggevoelige kinderen, zullen niet zomaar in actie komen. Er is goed over nagedacht en ze hebben de risico’s afgewogen.

Er lijken dus overeenkomsten te zijn maar die zijn op verschillende manieren te verklaren. Kijk daarom goed naar je kind. Wanneer vertoont jouw kind bepaald gedrag, in welke situaties? Het zou zonde zijn wanneer je hooggevoelig kind onnodig door de malle molen van diagnosestelling terecht komt.

Zie jij deze kenmerken bij jouw kind terug? En waardoor komt dat gedrag volgens jou? Laat een reactie achter, ik ben benieuwd hoe jij dit ervaart.

Liefs Sjoukje

 

Share the love

About the Author

Hoi! Ik ben Sjoukje. Happy hooggevoelig ♥ Als kindercoach ondersteun ik kinderen hun hooggevoeligheid om te zetten van een last naar een unieke kracht in hun leven. Samen gaan we op zoek naar de magie! Kinderen hebben het recht om te stralen!

Leave a Reply 16 comments

Leontine - 9 november 2017 Reply

Ik twijfel regelmatig over hooggevoelig of toch (een vorm van) autisme. Benieuwd wat je daarover zou zeggen/schrijven!

  Sjoukje - 9 november 2017 Reply

  Hoi Leontine,

  Dank je voor je reactie! Ik neem het mee, binnenkort een nieuwe blog waarin ik dit onderwerp ga behandelen.

Marieke - 9 november 2017 Reply

Herkenbaar…. Maar dan vanuit oogpunt autisme.
Waarbij overprikkeling ook een grote rol speelt.
Van onze oudste dochter heb ik gedacht vanaf geboorte aan hoog sensitief. Toch zit ik nu steeds meer op het punt dat ik denk er is meer….
Of toch niet? Vindt het zo ingewikkeld!

  Sjoukje - 9 november 2017 Reply

  Hi Marieke,

  Goed dat je dit aangeeft. Het is ook ingewikkeld.
  Ik krijg al meer reacties met de vraag of ik een blog kan schrijven over het verschil tussen hooggevoeligheid en autisme. Komt er binnenkort aan!

Birgit - 9 november 2017 Reply

Hallo,
Wij worstelen héél erg met het gedrag van onze zoon, we zijn volop aan het zoeken wat er aan de hand is!
Hij heeft veel last van woedeuitbarstingen, dit uit zich zowel fysiek als verbaal vooral nr zijn jongere zus en ik toe!
Ze zeggen: het is net niet ASS of ADHD!
Heel erg moeilijk ermee om te gaan!

  Sjoukje - 9 november 2017 Reply

  Hoi Birgit,
  Wat lastig.
  Bij woedeuitbarstingen is er vaak sprake van overprikkeling bij hooggevoelige kinderen. Deze energie moet dan ergens naar toe. Wat dat betreft is het goed dat jouw zoon zich uit. Helaas niet op een fijne manier voor zijn omgeving.
  Is er op dat moment al teveel gebeurd? Dat er teveel prikkels op hem af zijn gekomen?
  Rust is het toverwoord zeg ik vaak 🙂 Ik plan veel rustmomenten in omdat ik anders bij mijn dochter voel dat het teveel wordt. Zo kan ik al veel van dit soort uitbarstingen voorkomen.
  Liefs Sjoukje

Ymke - 9 november 2017 Reply

Leuk stuk en ik dacht dat ik herkenning zou vinden. Maar het gekke is dat die van mij (incl ikzelf) juist impulsief zijn, inderdaad al doen voordat we denken. En al op het moment dat je wat zegt, denk je ai, verkeerde moment. Tijdsplanning is hier bijvoorbeeld ook echt een drama. M’n jongste ervaart de kleuterklas als veel te druk al op t moment dat kids allemaal rustig aan een tafeltje fruit eten en durft daardoor niet naar binnen. Waarschijnlijk door de visuele prikkels.
Is er een verschil tussen jongens en meisjes en als er ook hoogbegaafdheid bij zit? Ik zelf zou nog eerder in ADD passen, want hyperactief ben ik absoluut niet. Meer vraagtekens dus! Ieder kind is met of zonder label ook uniek denk ik. Groetjes

  Sjoukje - 9 november 2017 Reply

  Hoi Ymke, Je hebt helemaal gelijk, ieder kind is uniek. En ik hou ook niet van labels plakken. In mijn praktijk noem ik het woord hooggevoelig vaak niet eens. Kinderen zijn goed zoals ze zijn.
  En omdat iedereen uniek is gaat mijn blog ook niet voor iedereen op.

  Er zijn evenveel jongens als meisjes hooggevoelig. Maar er blijkt zeker verschil te zijn. Zo zijn meisjes bijvoorbeeld vaker perfectionistisch. Tijd voor een nieuwe blog over deze verschillen 🙂
  Hoogbegaafde kinderen zijn vaak ook hooggevoelig. Omgekeerd hoeft dit niet het geval te zijn.

Yvonne - 9 november 2017 Reply

Ik weet dat ik twee hooggevoelige kinderen heb. En wij als ouders hebben dat denk ik ook beiden. Geeft dus echt wel frictie regelmatig. Mij helpt het om dingen te kunnen begrijpen. Maar op school blijft concentratie een groot probleem. Ik twijfel soms juist over ADD en juf denkt aan dyslexie… lastig hoor. Wil ook niet onnodig allerlei onderzoeken laten doen. Vanuit school gaat dat voorlopig ook niet gebeuren omdat hij daar niet slecht genoeg voor is.

  Sjoukje - 9 november 2017 Reply

  Hi Yvonne, Onderzoeken leggen ook weer druk op kinderen. Het blijft lastig.
  Voor concentratie gebruik ik voor mijn dochter ook essentiële oliën. Voor het naar school gaan een paar drupjes Peppermint en Lemon in de diffuser en ik merk al zoveel verschil. Een gemakkelijke manier.
  Ook zou je een roller kunnen maken van deze oliën zodat je kinderen op school kunnen smeren wanneer het nodig is.

Natalie - 13 november 2017 Reply

Je blog kwam als geroepen! Mijn zoon startte in september in het eerste leerjaar en z’n gedrag in de klas deed z’n juffen (en ons) denken aan ADHD. Een hele geruststelling om te lezen dat z’n gedrag ook bij z’n hooggevoeligheid kan horen…

  Sjoukje - 14 november 2017 Reply

  Wat fijn om te horen ♥

Gezina - 9 juli 2018 Reply

Lees nu pas je blog.

Onze dochter heeft adha label gekregen nu jou blog lezen denk ik hoog gevoelig misschien past dat wel meer. Heb 2 kinderen met dyslexie en daar voor krijg ik nu niks meer.

Wereld zegt adha moet stabiel zijn anders wel testen maar geen verklaring voor dyslexie.

Nu weet ik dat haar darmen niet in orde zijn. Nu bijna 2 weken medicatie thuis zijn beter in eten.

En net totaal over de rooie omdat ze morgen presentatie heeft en bang is.
Faalangst. Weinig concentratie bij de uitleg. Achteruit gang maar wel een bovengemiddeld iq en veronder gemiddeld presrenteren.

Logopedie ziet en vermoed dat er misschien wel een beeldenkertje in haar zit.

Ondertussen ben ik er steeds meer overtuigd dat ze geen adhd heeft.

  Sjoukje - 11 juli 2018 Reply

  Hoi Gezina,

  Volg altijd je eigen gevoel. Jij kent je dochter het allerbeste.
  En in wat je beschrijft zie ik veel kenmerken van hooggevoeligheid. Bang voor een spannende gebeurtenis, faalangst, weinig concentratie. Ook komt beelddenken vaak voor onder hooggevoelige kinderen. Ik schreef er eerder een blog over. Misschien leuk om te lezen en is het waardevol voor jou.

  Liefs Sjoukje

Angelique - 4 september 2018 Reply

Dag Sjoukje,
Onze zoon van bijna vier zit al een tijd in een speciaal pedagogisch traject met veel begeleiding. Hij toont veel kenmerken van ADHD zoals impulsief gedrag, doen/handelen zonder nadenken en lichamelijke onrust. Ook is hij snel afgeleid. Echter is hij zeer prikkelgevoelig en in een rustige omgeving kan hij zich prima een half uur tot uur zelf vermaken met speelgoed. Verder is hij gevoelig voor harde, onverwachte geluiden, fel licht, maar wel dol op muziek, dieren, lezen, kunst, etc. Hij heeft ook direct door wanneer er iets speelt en is zeer sociaal naar mensen toe. Tot slot is hij getest en bleek dat zijn cognitieve vaardigheden boven begaafd waren, maar dat er een disharmonie is met het omzetten van die vaardigheden (het handelen). In mijn omgeving wordt nu voorzichtig gesproken van bepaalde diagnose. Omdat er veel overlap is, twijfel ik daar over en ben ik benieuwd naar jouw mening hierover. En misschien moeten we het helemaal niet in een hokje drukken. 😉 Vr. Gr. Angelique

  Sjoukje - 6 september 2018 Reply

  Hoi Angelique, We moeten onze kids zeker niet in een hokje plaatsen, elk kind is helemaal goed zoals hij of zij is. Voor ouders is het wel fijn om een bepaalde indicatie te hebben. Gedrag van je kind valt dan ineens te verklaren. Wat je misschien voorheen zo raar vond lijkt nu zo logisch. Dat lucht vaak op.
  ADHD en hooggevoeligheid heeft zeker een bepaalde overlap. Voor mij is het op basis hiervan lastig inschatten natuurlijk. Maar ik zou het zeker aangeven bij de begeleider van het traject dat jullie volgen. Die kent je kind inmiddels goed en kan dat daardoor beter inschatten. Liefs Sjoukje

Leave a Reply: