3 tips om de laatste weken voor de schoolvakantie door te komen

Hooggevoelige kinderen en schoolvakantie

3 tips om de laatste weken voor de schoolvakantie door te komen

Hoe komt het toch dat de laatste weken van het schooljaar zo druk zijn? Esmée is helemaal hyper. De Cito toetsen zijn in volle gang en we maken ons nu op voor het schoolreisje, schoolfeest… pff, en nog meer feestjes. Dit zouden feestmomenten moeten zijn maar met een overprikkeld kind is er weinig feestelijks aan. Tijd om de structuur weer terug te vinden in deze hectische tijd voor de schoolvakantie.

Rust

Rust is het toverwoord voor hooggevoelige kinderen. Maar het is nog niet zo gemakkelijk als het klinkt. Kinderen willen vaak geen rust nemen. Probeer ze daarmee te helpen. Naast de “verplichte” dingen die al op onze agenda staan plan ik zo weinig mogelijk in. Kies ook voor rustige activiteiten. Tekenen en spelen met Lego helpen Esmée om rustig te worden.

Tv kijken kan ook voor overprikkeling zorgen. Het lijkt niet zo omdat onze kinderen zo lekker met de knuffel voor de tv kunnen hangen maar er komt heel wat op hun af. De kleuren, het geluid en misschien zelfs wel emoties. Er hoeft maar iets zieligs te gebeuren en Esmée is van streek. Ze kan zich goed inleven en neemt de gevoelens dan vaak over. Een eigenschap die bij veel hooggevoelige mensen voorkomt. Maar om de rust te bewaren slaan we vaak het tv kijken even over.

“Nee” zeggen

Durf “nee” te zeggen! Dit is een moeilijke. We willen het altijd iedereen naar de zin maken. Iedereen tevreden houden. We vragen ons dan ook wel vaak af of we het wel goed doen. Natuurlijk hoef je niet tegen als “nee” te zeggen. Weeg het af. Denk je dat spelen bij een vriendje vandaag teveel wordt, stel deze afspraak dan even uit. Wil je kind tv kijken voor het naar bed gaan maar is hij of zij al overprikkeld? Zeg dan “nee”. Dit kan verwarrend zijn, want “anders mag het altijd!” Leg uit waarom het vanavond even niet mag.

Structuur

Soms zien we zelf door alle bomen het bos niet meer. Het ene uitje na het andere. Als het onszelf soms teveel wordt is het zeker teveel voor onze kinderen. Geef je kind duidelijkheid, structuur. Leg uit hoe de dag er uit gaat zien. Dan weet je kind wat hij of zij kan verwachten.

Tijd is nog moeilijk te begrijpen. Wanneer is het vakantie? Hoeveel dagen moet ik nog naar school? Wij gebruiken hiervoor aftelkalenders. Samen tellen we af. Ook dit geeft duidelijkheid. De chaos in dat hoofdje van Esmée is hierdoor veel minder geworden.

Let er wel op als je gaat aftellen dat je niet te lang van te voren gaat aftellen. De spanning bouwt zich hierdoor alleen maar op. Die zie je vooral bij de verjaardag of Sinterklaas.

Soms moeten we even doorzetten en is het letterlijk aftellen tot de laatste schooldag, waarna we eindelijk mogen loslaten. Gelukkig hebben we zes weken om bij te komen 🙂

Wat is jouw ervaring tijdens deze weken? En wat zijn jouw tips? Laat vooral een reactie achter. Ik hoor het graag van je.

Liefs Sjoukje

p.s. Aftellen is leuk maar wij konden geen leuke aftelkalender vinden. “Dan maken we er toch zelf één”, was het antwoord van Esmée. En zo is Jimmy ontstaan. Jimmy en zijn vrienden helpen ons nu aftellen naar spannende situaties. Dus nu zijn we aan het aftellen naar de vakantie. Maar Jimmy is er ook voor de verjaardag, Sinterklaas, kerst en je eigen feestmoment. Een neutrale aftelkalender zoals bijvoorbeeld wanneer papa of mama voor het werk weg is. Jullie kunnen aftellen tot het moment dat hij of zij weer fijn bij jullie thuis is. Of misschien krijgen jullie een kitten. Allemaal spannende situaties. Wil je ook aftellen met Jimmy en zijn vrienden? Je kan ze hier vinden!

Misschien heb je iets meer hulp nodig dan de hulp van Jimmy. Een zomervakantie zonder stress, het kan! Happy Summer is mijn online programma dat je alle tips en tools aanreikt die je nodig hebt om van je zomervakantie een Happy Summer te maken. Hier vind je alle informatie. Enjoy your summer!

Zomervakantie zonder stress

Share the love

About the Author

Hoi! Ik ben Sjoukje. Happy hooggevoelig ♥ Als kindercoach ondersteun ik kinderen hun hooggevoeligheid om te zetten van een last naar een unieke kracht in hun leven. Samen gaan we op zoek naar de magie! Kinderen hebben het recht om te stralen!

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: