3 tips voor meer rust en structuur tijdens de Sinterklaastijd

Ik heb ze al gezien! De pepernoten liggen al weer een tijdje in de winkels. Het duurt nog even maar ook kinderen worden hierdoor al enthousiast gemaakt voor de komst van Sinterklaas. De spanning hoopt zich op. Dit kan soms tot grote emotionele uitbarstingen leiden.

Niet raar. Want ga maar eens na wat er allemaal in dat hoofdje afspeelt. Sowieso stellen hooggevoelige kinderen al veel vragen maar nu is het een stormregen aan vragen.

Wanneer komt Sinterklaas? Waar komt Sinterklaas? Bij mij thuis?!?! En wat gebeurt er dan allemaal?

Komt Piet echt binnen wanneer mijn schoen wordt gevuld? Hoe komt Piet binnen? O nee, een vreemde in mijn huis ?! Wanneer mag ik eigenlijk mijn schoen zetten?

Heeft Sinterklaas mijn verlanglijstje wel gekregen? Zou ik wel krijgen wat ik echt wil hebben? Ben ik wel lief genoeg geweest voor cadeautjes?

Pff… wat een spanning!

Rust, reinheid en regelmaat

Het is saai. De 3 R’en, rust, reinheid en regelmaat. Maar ze zijn zo fijn voor hooggevoelige kinderen en daardoor ook voor ons 🙂 Tijdens deze periode rondom Sinterklaas komt hier vaak niets van terecht. Wat kan je doen om toch de rust enigszins te bewaren?

Plan meer rustmomenten in

Klinkt eenvoudig, meer rustmomenten inplannen, maar dit is zo moeilijk. Je kind is misschien helemaal hyper. Zorg ervoor dat eerst deze spanning eruit is. Dit kan door even naar buiten te gaan en te rennen. Om zo echt deze energie kwijt te raken. Sport je kind? Helemaal goed, dit is belangrijk om een goede balans tussen spanning en ontspannen te creëren.

Nadat de spanning is ontladen kun je rust nemen. Heeft je kind een eigen plek? Laat je kind daar even lekker zitten. Misschien leest je kind graag of speelt graag met Lego. Dit zijn leuke ontspannen bezigheden. Kijk wat bij jouw kind past. Wat werkt voor de één hoeft zeker niet te werken voor een ander.

Het is fijn om op vaste momenten rust in te plannen. Bijvoorbeeld direct uit school of na het eten zijn mooie momenten.

Aarden

Door al die vragen en gedachten zitten hooggevoelige kinderen veel in hun hoofd. Het lichaamsbewustzijn is weg. Door te aarden, dus door beide benen weer stevig op de grond te zetten, vinden ze de balans weer terug. Ga lekker naar buiten, naar het bos. Dat heeft een aardend effect.

Of neem eens een heerlijk voetenbad samen. Kunnen jullie direct aan de slag met de volgende tip.

De dag goed afsluiten

Er gebeurd veel op een dag. Neem daarom aan het eind van de avond nog even de dag door. Wat was fijn en wat ging er vandaag minder goed? Sluit samen de dag met een goed gevoel af.

Speelt er nog teveel en zijn er veel piekergedachten? Laat je kind dan een ballon voorstellen waarin hij of zij alles kan stoppen wat niet meer nodig is, de piekergedachten. En blaas deze ballon dan weg.

Een piekerdagboek helpt vaak ook. Wanneer de piekergedachten op papier staan zijn ze uit het hoofd. Creëer een fijn bedritueel.

Aftellen

Een bonustip!

Ik zie sommige gezinnen al drie maanden voor Sinterklaasavond aftellen. Aftellen is goed, dat geeft structuur. Je kind weet zo precies wanneer de goedheilig man komt. Maar zo lang van te voren aftellen maakt het alleen maar spannender. Kort deze periode daarom in.

Om je daarbij te helpen heb ik een cadeautje voor jou! Een prachtige Sinterklaas aftelkalender! Bij deze kalender begin je drie weken van tevoren met aftellen. Jullie starten dus op 15 november.

Spreek ook af op welke dagen je kind zijn of haar schoen mag zetten. Zo voorkom je gezeur. Dit kan je ook op de aftelkalender aangeven.

Liefs Sjoukje

 

Share the love

About the Author

Hoi! Ik ben Sjoukje. Happy hooggevoelig ♥ Als kindercoach ondersteun ik kinderen hun hooggevoeligheid om te zetten van een last naar een unieke kracht in hun leven. Samen gaan we op zoek naar de magie! Kinderen hebben het recht om te stralen!

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: